Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Energieveilingen zijn de afgelopen periode vaak in het nieuws geweest. De grootste energieveilingen zijn afgelopen jaar geïnitieerd vanuit Sloop de Crisis, de ANWB, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Vaak realiseert de consument zich niet dat energieveilingen ook een keerzijde hebben en niet altijd het goedkoopste aanbod hebben. 

Kenmerken en valkuilen veilingen

Vereniging de Vastelastenbond is al sinds 2004 werkzaam als belangenbehartiger voor de consument in de vaste lasten sector. Al sinds het ontstaan van energieveilingen is de Vastelastenbond kritisch over de werkwijze en mechanismen achter veilingen. 

De kenmerken van veilingen zijn:

  • Niet de scherpste prijs, ook al lijkt dat wel zo. (mede door vooraf afgesproken bodemprijzen)
  • Eénmalige korting, daarna gaat de prijs omhoog; klant betaalt uiteindelijk voor zijn eigen korting
  • De klant ontvangt na deelname geen nieuw (en/of beter) aanbod van de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Sloop de crisis of andere veilingspartijen.
  • Er is geen ondersteuning bij overstap en klachten: consumenten zijn bij klachten aangewezen op de energieleverancier (veilingpartijen bieden geen ondersteuning) 

Inkopen van energie via energieveilingen vaak juist duurder

Veilingen bieden niet de laagste prijs (die perceptie is er wel). Actieaanbiedingen van bijvoorbeeld prijsvergelijkers zijn voordeliger dan veilingaanbiedingen. Dit geldt ook voor de energie prijsvergelijkers die u vindt op de websites van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Hier zijn voordeligere aanbiedingen te vinden, dan het veilingaanbod dat dezelfde collectieven hebben gerealiseerd. Vaak wordt de vergelijker tijdens een veiling 'uit' gezet. Het Financieele Dagblad publiceerde in 2014 nog een artikel over de energieprijzen van veilingen.

Klanten niet meer benaderen

Ook besparen consumenten éénmalig. De energieleverancier en veilingpartij maken achter de schermen de afspraak dat klanten die op het aanbod ingaan niet nogmaals gewaarschuwd mogen worden als het energiecontract is afgelopen (doorgaans 12 maanden). Na afloop van het contract worden de prijzen stilzwijgend verhoogd waardoor de besparing uit het eerste jaar teniet wordt gedaan. De ANWB is om deze redenen gestopt om, als belangenbehartiger, dergelijke veilingen te organiseren. Houdt daarom als consument uw einddatum goed in de gaten, zodat u weer tijdig kunt overstappen en wél voordeel heeft. 

Prijsafspraken tussen energieveilingen en energieleveranciers 

RTL nieuws deed in 2014 onderzoek naar de afspraken, voorwaarden en prijzen rondom energieveilingen en kwam met schokkende conclusies. Veilingpartijen hebben vooraf een bodemprijs of streefgetal vastgesteld. Energieleveranciers die deze bodemprijs bieden, winnen de veiling. Indien er lager geboden wordt door een andere leverancier, dan wordt dat bod gediskwalificeerd. Een leverancier mag wel dezelfde korting bieden. In dat geval winnen 2 leveranciers. De bodemprijs is er gekomen nadat energieleveranciers dreigden te stoppen met veilingen, er werd teveel verlies geleden op de veilingklanten. De ACM (toezichthouder op de energiemarkt) heeft om deze reden inval gedaan bij een onbekend aantal energieveilingpartijen.

Geen service en ondersteuning

Er worden dan weer niet of nauwelijks afspraken gemaakt over het niveau van klantenservice. De consument wordt overgedragen aan de energieleverancier. 

Overzicht energie veiling

  • Vereniging Eigen Huis Energie Veiling
  • Consumentenbond Energie Veiling
  • Sloop de Crisis Energie Veiling
  • Power to the People Energie Veiling
  • United Consumers Energie Veiling
  • ANWB Energie Collectief
  • Groepsveiling Energie Veiling
  • Ouderenbond ANBO Energie Veiling
  • Veronica Energie Veiling

Gerelateerde artikelen:

De valkuilen van energieveiling 
Veilingen verkoopstrategie of onkunde
Let op misleiding
ACM onderzoekt onderlinge prijsafspraken energieveilingen