Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

De jaarrekening

Op de jaarrekening energie wordt duidelijk hoeveel energie er het voorgaande jaar is verbruikt op uw adres en hoeveel dat kost. Op de jaarrekening wordt duidelijk of er op basis van uw verbruik bij gaat betalen of geld ontvangt van de leverancier.

Over het algemeen bestaat een jaar rekening energie uit deze onderdelen:

  • Overzicht energie kosten
  • Verbruik specificatie
  • Verbruik kosten specificatie
  • BTW

Heffingskorting en energiebelasting

Heffingskorting is de belasting korting. Men ontvangt deze korting over de minimale hoeveelheid energie die nodig is om te kunnen leven. De overheid geeft korting op de energie rekening iedereen de basisbehoefte aan energie kan voldoen. De heffingskorting is jaarlijks €385,53 per adres.
Energiebelasting. Het opwekken en verbruiken van energie is slecht voor het milieu. Door belasting te heffen over uw energie verbruik stimuleert men u om bewust om te gaan met gas en elektriciteit.

Netbeheerder

Netbeheerders in Nederland zijn nuts bedrijven en los van energie leveranciers. Deze netwerk beheerders zijn verantwoordelijk voor het netwerk van gas leidingen en elektriciteitskabels in uw regio. Ook beheert de netbeheerder de gas meters en elektriciteitsmeters op uw adres. Voor deze diensten betaalt u netbeheerders kosten. Deze netwerktarieven worden (half)jaarlijks aangepast en variëren per regio.

De bedragen op uw jaarrekening energie

Op uw jaarnota voor energie worden ten eerste uw betaalde voorschotten die binnen de periode vallen waarvoor de nota is opgesteld. Op een eind afrekening energie worden ook alle niet eerder verrekende betalingen, zoals voorschotbetalingen ná de notaperiode verrekend. Zo wordt het voorschot dat u in zeldzame gevallen aan de oude leverancier moet betalen na de overstapdatum – omdat bijvoorbeeld de opzegging administratief niet op tijd is verwerkt – altijd binnen enkele weken na de overstap aan u terug gegeven.

Wanneer u de jaar- of eindafrekening energie kunt verwachten

Een jaarnota is doorgaans drie weken nadat u uw meterstanden doorgeeft binnen. Als u overstapt van energie leverancier is deze verplicht uw eindafrekening voor elektriciteit en/of gas binnen 2 maanden op te stellen en aan u te versturen.

Hoe de jaar- of eindrekening energie is opgemaakt

De energie rekening wordt opgemaakt met gebruik van uw meterstanden. Uw jaarlijkse energie verbruik is simpelweg het verschil tussen de begin meterstanden en eind meterstanden voor elektriciteit en gas. Dat verbruik wordt bij de leverancier afgerekend tegen de overeengekomen tarieven voor gas en elektra.
Daarnaast zijn er vaste kosten die u betaalt aan de energie leverancier. Deze kosten worden evenredig aan de nota periode in rekening gebracht op de jaar- of eind rekening voor energie.

De gespecificeerde energierekening

Het is natuurlijk mogelijk om een uitgebreidere gespecificeerde jaar- of eind afrekening voor energie te ontvangen van uw leverancier. Door in te loggen op de website van uw leverancier is bij de meeste Nederlandse energie leveranciers de gespecificeerde energie rekening in te zien. Ook bij de energie leverancier die partner van de Vastelastenbond zijn is dit het geval. Door in te loggen en de uitgebreidere energie rekening te bekijken kunt u er achter komen welke tarieven er welke maand zijn berekend (als u een variabel contract had of heeft) en krijgt u een beter inzicht in wat alle kosten posten voor energie precies inhouden en waar de totaal bedragen voor energie uit zijn opgebouwd.

Wat te doen als de meterstanden zijn geschat

Als u uw meterstanden niet tijdig doorgeeft als uw energie leverancier dat verzoekt, ontvangt u een jaar- of eindafrekening met geschatte meterstanden. Het is mogelijk om voor een energie rekening met geschatte meterstanden een correctie aan te vragen. Als uw meterstanden geschat zijn en u een correctie nota aan wilt vragen, dient u de meterstanden te controleren op de energie meters in uw huis. Als de afwijking tussen de werkelijke en de geschatte meterstanden voor gas en elektriciteit niet erg groot is dan hoeft er geen correctie te worden aangevraagd, het verschil wordt dan verrekend op uw volgende jaar- of eind nota. Als het verschil wél aanzienlijk is, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice van de betreffende leverancier om een gecorrigeerde energierekening te ontvangen. Hou daarvoor de actuele meterstanden bij de hand.