Via de Vastelastenbond kunt u gemakkelijk uw energie prijs berekenen. Dat kan via onderstaande berekenmodule. Vul uw gegevens in, maak een berekening en stap gemakkelijk over naar een voordelige energieaanbieder!

Maak een berekening

1
Gegevens
2
Vergelijken
3
Overstappen

Welk type aansluiting heeft u?

U kan kiezen voor zakelijke of particuliere aansluiting

Vul uw postcode in.

Postcode: Huisnummer:

Wie is uw huidige energieleverancier?


Wat is de samenstelling van uw huishouden?

Hier kunt u invullen wat uw woonsituatie is
1
2
3
4
5+

Weet u uw energieverbruik? Vul hier uw verbruik in

Verbruik stroom enkele meter
Verbruik gas

In deze berekenmodule wordt de energie prijs berekend en de goedkoopste leverancier worden weergegeven. Bij het opstellen van de aanbiedingen worden de energieprijzen van alle bekende leveranciers, zoals Eneco, Nuon, Essent, Oxxio, Nederlandse Energiemaatschappij, Nuon en andere energieleveranciers meegenomen.

Wij vinden het niet correct dat zoveel mensen te veel betalen voor hun vaste lasten, met name voor hun energie. De collectief onderhandelde energie prijzen die u ziet zijn exclusief te verkrijgen via Vereniging de Vastelastenbond. U ontvangt als gratis lid van de Vereniging namelijk een extra korting. Vul uw gegevens in voor een overzichtelijke prijs berekening van alle energiecontracten en stap eenvoudig over!

Totale kosten berekenen

De energieprijzen bestaat uit twee onderdelen: stroom en gas. Let er op dat u bij het maken van een calculatie alle kosten meeneemt en tot een totale energie prijs komt. Er zijn prijzen die per energieleverancier verschillen (leveringstarief en vastrecht) en energie prijzen die ongeacht uw energieleverancier gelijk blijven (energiebelasting, ODE, netwerkkosten en heffingskorting).

Wanneer u de energie prijzen wilt uitrekenen dient u te kijken naar:

  • Prijs per kilowattuur (kWh) = (leveringstarief voor stroom)

  • Vastrecht stroom/elektriciteit per maand

  • Prijs per kubieke meter (m3) = (leveringstarief voor gas)

  • Vastrecht gas per maand

Voorbeeld energie prijs berekening

Tarieven incl. BTW en energiebelasting

Oud contract
Leverancier A

Nieuw contract
Leverancier B

Verbruik

Jaarlijkse kosten

Leveringstarief stroom kWh

 

 

x uw jaarverbruik

Vastrecht stroom per maand

 

 

x 12 maanden

Leveringstarief gas m3

 

 

x uw jaarverbruik

Vastrecht gas per maand

 

 

x 12 maanden

Deze kosten telt u allemaal bij elkaar op, zodat u uw jaarkosten inzichtelijk krijgt.

Variabele tarieven

Andere termen die hiervoor worden gebruikt zijn: onbepaalde tijd tarieven, langlopende contract prijzen, en verlengingstarieven. U heeft een variabele energieprijs wanneer u sinds de start van de vrije energiemarkt in 2004 nog nooit bent overgestapt of wanneer uw vaste contractperiode (1, 2, 3 of 5 jaar) is verlopen. In de praktijk is de variabele energieprijs altijd hoger dan een vast tarief. De Vastelastenbond raad haar leden daarom aan om elk jaar opnieuw hun energie prijs te berekenen.

Vaste tarieven

Er bestaand ook energiecontracten met een vaste energie prijs. Dat betekent dat u een vaste energie prijs (leveringstarief stroom en gas) afspreekt voor een vaste periode. Deze tarieven wijzigen gedurende deze periode niet. Zo Kunt u makkelijk de totale energie prijs berekenen voor één kalenderjaar.

Hoe worden energieprijzen in de markt berekend

Hoe komt de energie prijs tot stand? Hoe worden energieprijzen bepaald en zijn er verschillende energieprijzen? Dit zit allemaal vrij ingewikkeld in elkaar. Er zijn een aantal elektriciteitsbeurzen. De Endex en de APX. Energieproducenten verkopen onder andere op deze beurzen hun opgewekte energie aan energieleveranciers. De energieleverancier verkoopt het vervolgens weer door aan de u, de consument. De energieleverancier heeft een bepaalde marge op haar energie tarieven en verdient hierdoor geld.

 

Uw verbruik niet bekend? » Maak een schatting

Woningtype

Aantal personen

Chat met ons