Update juli 2019: Subsidie SEEH weer heropend voor huiseigenaren!

U kan zo'n 20 procent subsidie krijgen als u minimaal 2 soorten isolatiemaatregelen tegelijk laat uitvoeren. Te denken valt aan isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur, of het aanbrengen van HR+ glas. Hier leest u alles over de subsidieregeling. Vereniging de Vastelastenbond geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

Waarom subsidie?

De overheid wil de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huishoudens en bedrijven minder gas gaan verbruiken (energieakkoord). Daarom stimuleren ze dat huizen en bedrijven met duurzame warmte worden verwarmd. Zo wordt er energie bespaard en wordt de  CO2-uitstoot teruggedrongen. Via de nieuwe subsidieregeling die in september 2019 van kracht gaat worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

In 2019 wordt er weer 84 miljoen beschikbaar gesteld. In 2016 was er 61 van de 70 miljoen beschikbaar voor subsidies. Hiervan is 4,5 miljoen gereserveerd voor procesondersteuning VvE’s en 56,5 miljoen voor maatregelensubsidies, waarvan 46 miljoen voor eigenaarbewoners en 10,5 miljoen voor VvE’s (voor zover het koopwoningen in VvE’s betreft). Meer over de verdeling voor 2019 tot 2021 kan u lezen opde website van de RVO. 

Wanneer kan ik subsidie aanvragen? 

U komt in aanmerking voor subsidie wanneer er bij u minimaal twee energiebesparende maatregelen worden gerealiseerd. Als dit het geval is, kan tevens subsidie worden gevraagd voor aanvullende maatregelen, een energieadvies en een energieprestatiegarantie. Deze nieuwe regeling gaat naar verwachting met ingang van 2 september 2019 in werking en vervalt op 1 januari 2021. Andere voorwaarden die gelden zijn:

  • U neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen.
  • Kiest u voor dak- en/of vloerisolatie? U moet de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van de woning of gebouw.
  • U voldoet aan de minimale oppervlakten waarover de energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden (zie tabel)
  • Pas bij het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen komt u in aanmerking voor meer subsidie. Deze ontvangt u voor extra aanvullende energiebesparende maatregelen of het zeer energiezuinig pakket. 
  • U heeft op het moment van de subsidieaanvraag de offerte van de beoogde aannemer met betrekking tot de uitvoering van de maatregelen geaccepteerd. Hierover dient u een verklaring in de subsidieaanvraag af te leggen.
  • Overige maatregelen worden omstreek augustus 2019 bekend gemaakt. 

Hoe vraag ik subsidie aan?

Vraag direct op 2 september 2018 uw subsidie aan. Dit kan via het digitale portal op de website van Rvo.nl. Hier staat een aanvraagformulier dat u kunt invullen. Het is dan van belang dat u al akkoord heeft gegeven op de offerte van het isolatiebedrijf dat bij u de werkzaamheden gaat uitvoeren. Lees meer over de voorwaarden.

De subsidie moet digitaal door klant zelf aangevraagd worden: aanvragen kan met uw DigiD, daarbij moet u meesturen:

Het is niet zeker of de subsidie wordt toegekend. U mag de isolatie pas uit laten voeren, nĂ¡dat bekend is of u subsidie ontvangt. Dit krijgt u per e-mail te horen uiterlijk 13 weken na uw aanvraag. U heeft dan maximaal 4 maanden de tijd om het uit te laten voeren.

Hoeveel subsidie kan ik verwachten?

Wanneer u in een hoekwoning woont  en u kiest voor zowel dakisolatie als dubbel HR++ glas, kunt u ongeveer € 1180,- aan subsidie verwachten. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van het aantal m2 dat uw woning heeft en waar de isolatie wordt toegepast.

Hoe vaak kan ik subsidie aanvragen?

Per woning mag er maar een keer subsidie worden ontvangen. Dit betekent dat als al subsidie is verstrekt voor bijvoorbeeld de isolatie van het dak en de vloer, in een latere fase niet alsnog ook voor bijvoorbeeld hoogrendementsglas en de isolatie van de spouwmuren subsidie kan worden aangevraagd. Zorg er daarom voor dat u goed nadenkt over de energiebesparende maatregelen die u wilt uit laten voeren. 

Relevante pagina's

Prijzen isolatie

Offerte aanvragen isolatie

Veel gestelde vragen isolatie

Isolatie subsidie verlengt!

Bronnen: RVO.nl en Staatscourant.nl