Vanaf 15 september 2016 kunt u zo'n 20 procent subsidie krijgen als u minimaal 2 soorten isolatiemaatregelen tegelijk laat uitvoeren. Te denken valt aan isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur, of het aanbrengen van HR+ glas. Hier leest u alles over de subsidieregeling. Vereniging de Vastelastenbond geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

Waarom subsidie?

De overheid wil de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huishoudens en bedrijven minder gas gaan verbruiken (energieakkoord). Daarom stimuleren ze dat huizen en bedrijven met duurzame warmte worden verwarmd. Zo wordt er energie bespaard en wordt de  CO2-uitstoot teruggedrongen. Via de nieuwe subsidieregeling die in september 2016 van kracht gaat worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

Na aftrek van de kosten voor de voorlichtingscampagne en de uitvoeringskosten van de regeling is 61 van de 70 miljoen beschikbaar voor subsidies. Hiervan is 4,5 miljoen gereserveerd voor procesondersteuning VvE’s en 56,5 miljoen voor maatregelensubsidies, waarvan 46 miljoen voor eigenaarbewoners en 10,5 miljoen voor VvE’s (voor zover het koopwoningen in VvE’s betreft). 

Wanneer kan ik subsidie aanvragen? 

U komt in aanmerking voor subsidie wanneer er bij u minimaal twee energiebesparende maatregelen worden gerealiseerd. Als dit het geval is, kan tevens subsidie worden gevraagd voor aanvullende maatregelen, een energieadvies en een energieprestatiegarantie. Deze regeling treedt met ingang van 15 september 2016 in werking en vervalt op 1 januari 2018. Andere voorwaarden die gelden zijn:

  • U neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen.
  • Kiest u voor dak- en/of vloerisolatie? U moet de maatregel nemen in de thermische (buiten) schil van de woning of gebouw.
  • U voldoet aan de minimale oppervlakten waarover de energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden (zie tabel)
  • Pas bij het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen komt u in aanmerking voor meer subsidie. Deze ontvangt u voor extra aanvullende energiebesparende maatregelen of het zeer energiezuinig pakket. 
  • U heeft op het moment van de subsidieaanvraag de offerte van de beoogde aannemer met betrekking tot de uitvoering van de maatregelen geaccepteerd. Hierover dient u een verklaring in de subsidieaanvraag af te leggen.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Vraag direct op 15 september 2016 uw subsidie aan. Dit kan via het digitale portal op de website van Rvo.nl. Hier staat een aanvraagformulier dat u kunt invullen. Het is dan van belang dat u al akkoord heeft gegeven op de offerte van het isolatiebedrijf dat bij u de werkzaamheden gaat uitvoeren. Lees meer over de voorwaarden.

De subsidie moet digitaal door klant zelf aangevraagd worden: aanvragen kan met uw DigiD, daarbij moet u meesturen:

Het is niet zeker of de subsidie wordt toegekend. U mag de isolatie pas uit laten voeren, nádat bekend is of u subsidie ontvangt. Dit krijgt u per e-mail te horen uiterlijk 13 weken na uw aanvraag. U heeft dan maximaal 4 maanden de tijd om het uit te laten voeren.

Hoeveel subsidie kan ik verwachten?

Wanneer u in een hoekwoning woont  en u kiest voor zowel dakisolatie als dubbel HR++ glas, kunt u ongeveer € 1180,- aan subsidie verwachten. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van het aantal m2 dat uw woning heeft en waar de isolatie wordt toegepast. Onderstaande tabel geeft een richtlijn.

Energiebesparende maatregel

Minimale
 kwaliteit

Minimale oppervlakte in m2*

Subsidie
in € per m2

 

Rd in m2K/W
U in W/m2K

Tussen
woning

Hoekwoning/
Twee onder een kap

Vrijstaande woning

Etagewoning

 

Spouwmuurisolatie

R≥ 1,1

15

33

50

13

€5

Gevelisolatie (binnen en buiten)

Rd≥ 3,5

18

40

55

13

€30

Dakisolatie

Rd≥ 3,5

31

38

57

15

€20

Vloerisolatie

Rd≥ 3,5

27

32

44

20

€5

Bodemisolatie

Rd≥ 3,5

27

32

44

20

€4

HR++ Glas

U≤ 1,2

10

12

15

8

€35

Triple Glas

U ≤ 0,8

10

12

15

8

€45

* Voorziet u de hele woning van een energiebesparende maatregel? Dan is de minimale oppervlakte niet van toepassing.

Wat is een zeer energiezuinig pakket?

Een zeer energiezuinig pakket is een samenhangend pakket maatregelen, uitgevoerd in de gehele woning of het gehele gebouw, dat bestaat uit:
a.de energiebesparende maatregelen en aanvullende energiebesparende maatregelen, waarvan de elementen voldoen aan de isolatiewaarden, genoemd in het tweede lid,
b.een systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met wtw en
c.een kierdichtheid die blijkens een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/s m2] ten hoogste 0,4 bedraagt.

2.De isolatiewaarden in een zeer energiezuinig pakket zijn:
a.voor het dak: ten minste Rc 6,5 [m2K/W];
b.voor de gevel: ten minste Rc 5,0 [m2K/W];
c.voor de vloer: ten minste Rc 4,0 [m2K/W];
d.voor het glas: ten hoogste U 0,8 [W/m2K]; en
e.voor de kozijnen en deuren in de gevel: ten hoogste U 1,5 [W/m2K].

Hoe vaak kan ik subsidie aanvragen?

Per woning mag er maar een keer subsidie worden ontvangen. Dit betekent dat als al subsidie is verstrekt voor bijvoorbeeld de isolatie van het dak en de vloer, in een latere fase niet alsnog ook voor bijvoorbeeld hoogrendementsglas en de isolatie van de spouwmuren subsidie kan worden aangevraagd. Zorg er daarom voor dat u goed nadenkt over de energiebesparende maatregelen die u wilt uit laten voeren. 

 

Relevante pagina's

Prijzen isolatie

Offerte aanvragen isolatie

Veel gestelde vragen isolatie

Isolatie subsidie verlengt!

 

Bronnen: RVO.nl en Staatscourant.nl

 

 

Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 259 beoordelingen