De goedkoopste zorgpremie of de beste dekking

Een zorgverzekering is erg persoonlijk. U wilt niet te veel betalen en bent net als vele anderen op zoek naar de
beste prijs-kwaliteitverhouding. Er wordt veel gecommuniceerd over de hoogte van de zorgpremie. Het draait echter om de zorg die u nodig heeft en een zo goed mogelijke dekking van uw gekozen verzekeraar. 

De Vastelastenbond heeft voor 2019 een Zorg Top 5 samengesteld. Welke budgetpolis heeft de laagste zorgpremie? Wat is de goedkoopste premie met volledig vrije zorgkeuze (restitutiepolis)? Welke aanbieder heeft een maximale tandartsdekking en waar heeft u de beste dekking voor een uitgebreide pakket fysiotherapie? 
U ziet het in de Top 5 zorgverzekeringen 2019.

Zorg Top 5 voor 2019

Type verzekering

Verzekering

Aanbieder

Premie per maand

Direct regelen

 1. Laagste premie basisverzekering 
  (budgetpolis)

  € 885,- maximaal eigen risico 

Ziezo Selectief
Zilveren Kruis

Ziezo Selectief 2019

€ 79, 95

Ziezo Selectief regelen
 1. Laagste premie basisverzekering (naturapolis)
  € 385,- minimaal eigen risico

Univé Zorg Select

Unive zorg Select

€ 105,85

Univé Zorg Select regelen
 1. Laagste premie volledig vrije zorgkeuze
  (restitutiepolis)

  € 385,- minimaal eigen risico

IZZ variant Bewuzt

IZZ Variant Bewuzt

€ 125,95

IZZ Variant Bewuzt regelen
 1. 100% tandartskosten tot € 1.000,-
  € 385,- minimaal eigen risico

DSW Zorgpolis + 
AV Standaard

DSW AV standaard

€ 133,75

DSW Zorgpolis + AV Standaard regelen
 1. Fysiotherapie onbeperkt vergoed
  € 385,- minimaal eigen risico

De Friesland Alles Verzorgd + 
AV Optimaal

De Friesland AV Optimaal

€ 171,95

De Friesland + AV Optimaal regelen

 

Wist u dat?

2/3 van de Nederlanders is verzekerd via een collectieve regeling
Via bijvoorbeeld de gemeente of de vakbond wordt er een zorgverzekering aangeboden met bijvoorbeeld 10 procent korting.

Op het eerste oog lijkt dit goedkoop, maar vaak is het tegendeel waar.
Het zijn namelijk hoofdzakelijk de duurdere verzekeraars die werken met collectieve kortingen.
Zij hanteren standaard een te hoge premie.

De laagste zorgpremie 2019 (budgetpolis)

Er zijn in 2019 slechts 4 verzekeringen waarbij niet alle 278 ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Dit zijn de verzekeringspolissen met de laagste premies. De goedkoopste zorgverzekering, met een maximaal eigen risico van €885,- voor 2019 is van Ziezo Selectief (Zilveren Kruis) met een premie van € 79,95 per maand. Het betreft een budget basisverzekering. Een budgetpolis betekent dat er een beperkt aantal zorgaanbieders en ziekenhuizen bij deze zorgverzekeraar zijn aangesloten. Kijk hier goed naar voordat u een keuze maakt. Is dat geen probleem, dan kunt u de goedkoopste zorgverzekering voor 2019 direct regelen. 

Meest gekozen zorgverzekering voor 2019

De zorgverzekering met de laagste premie (Ziezo Selectief) wordt het meest gekozen, maar basisdekking met een ruime keuze, de naturapolis, waarbij alles een beetje verzekerd is eveneeens een veel gekozen zorgverzekering. De belangrijkste dingen waar men zich voor wil verzekeren zijn fysiotherapie en kosten voor de tandarts. 

 • Naturapolis
 • Eigen risico van € 385,-
 • 9 fysiobehandelingen
 • 100% tot € 250,- tandartsvergoeding

In 2019 is hanteert Zorgverzekeraar De Friesland (Zelf Bewust Polis + AV Budget + AV Tand Standaard) voor bovenstaande zorgwensen een zorgpremie van € 126,20 per maand. U kan ook kiezen voor 6 fysiotherapie behandelingen. Dan is ZieZo Selectief + ZieZo Aanvullend 1 + ZieZo Tand 1 de voordeligste optie met een maandpremie van € 121,95.

Uitleg vergoeding tandartskosten 

DWS en Intwente hebben een aanvullende verzekering AV standaard, waarbij u tot een maximum van €1.000,- tandartskosten 100% vergoedt krijgt. Let op. Er geldt bij DSW en Intwente wel een wachttijd. Ook andere verzekeraars vragen een volledige gezondheidsverklaring alvorens u te accepteren. Zo heeft Promovendum (Ruime Keuze + Tandartsverzekering Optimaal) een aantrekkelijke premie van € 149,40 per maand. Echter vraagt Promovendum een volledige gezondheisverklaring, alvorens u te accepteren voor de verzekering.

Ook FBTO biedt een optie voor 100% vergoeding. Dit is tot een bedrag van € 750,- U kunt via FBTO de Module Tand afsluiten zonder een tandartsverklaring. Sommige behandelingen worden niet vergoed, zoals tanden bleken, orthodontie en de kosten voor een mandibulair repositieapparaat. Dit kunt u in de polisvoorwaarden terugvinden.  

Onbeperkt fysiotherapie

Bij De Friesland worden medisch noodzakelijke behandelingen vergoed (bij een gecontracteerde zorgaanbieder). Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder worden maximaal 36 behandelingen vergoed. Na 36 behandelingen (tot 51 behandelingen) dient uw fysiotherapeut een behandelplan in te dienen bij de verzekeraar.

Gecontracteerde zorgaanbieder: alle medisch noodzakelijke behandelingen (vanaf de 37e behandeling op aanvraag), waarvan per kalenderjaar maximaal 9 behandelingen manuele therapie. Niet-gecontracteerde zorgaanbieder: maximaal 36 behandelingen per kalenderjaar, waarvan maximaal 9 behandelingen manuele therapie.

Extra uitleg: Als u een AV Optimaal heeft en in een kalenderjaar meer dan 36 behandelingen fysiotherapie en/of oefentherapie nodig heeft, is vanaf de 37e behandeling een aanvraag voor verdere behandeling noodzakelijk. Uw behandelaar dient deze aanvraag naar De Friesland te sturen. In deze aanvraag moet de medische noodzaak voor verdere behandeling worden onderbouwd. U heeft pas recht op vergoeding vanaf de 37e behandeling als De Friesland de aanvraag van de behandelaar heeft goedgekeurd. Op de website de De Friesland vindt u meer informatie. Lees dit aandachtig door. De gegevens van De Friesland zijn leidend en u kunt geen rechten ontlenen aan bovengenoemde gegevens.

Zorgvergelijker 2019 | Zorgbegripppen

Basisverzekering
Iedereen ouder dan 18 jaar is in Nederland verplicht om een basisverzekering voor de zorg te hebben. De zorgverzekering. Er zijn vier verschillende basisverzekeringen, te weten: de budgetpolis, de naturapolis, de combinatiepolis en de restitutiepolis. Het verschil zit in de keuzevrijheid die je per polis hebt. 

Aanvullende verzekering
Naast de basisverzekeringen zijn een aantal aanvullende verzekering die u kunt afsluiten om aanvullende (benodigde) zorg af te dekken. De aanvullende verzekeringen zijn vaak gebundeld in (meerdere) aanvullende pakketten. Er zijn o.a. aanvullende verzekeringen voor: 

 • Fysiotherapie
 • Tandheelkunde
 • Brillen en lenzen
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Othodontie 

Zorgpremie
Het bedrag wat u over 12 maanden aan uw zorgverzekeraar betaalt. De premie is afhankelijk van de keuzevrijheid en de hoogte van het eigen risico. De premie verschilt per zorgpolis. In totaal zijn er 66 zorgpolissen in 2019. 

Eigen risico (verplicht) 
Het verplichte eigen risico is vastgelegd door de regering en kan gezien worden als een drempelbedrag, zodat men eerst een goede overweging maakt alvorens naar een specialist te gaan. Het verplichte eigen risico geldt niet voor huisartsbezoek, kraamzorg of aanvullend verzekerde zorg. Dit wordt direct - zonder tussenkomst van het eigen risico - aan u vergoedt. 

Eigen risico (vrijwillig)
Wanneer u korting wilt ontvangen op uw maandpremie kan u er voor kiezen om het vrijwillige eigen risico in stappen van €100,- met een maximum van € 500, - te verhogen naar een maximaal eigen risico van € 885,- ( €385 verplicht + €500,- vrijwillig). Wanneer u weinig zorgkosten heeft dit interessant zijn. 

Medische selectie/acceptatie
Voor de basisverzekering wordt iedereen direct geaccepteerd, Voor een aanvullende- en tandartsverzekering geldt dit niet en kan een verzekeraar een acceptatieprocedure hanteren. Dit bestaat vaak uit een gezondheidsverklaring die u dan verplicht bent in te vullen. De verzekeraar behoudt zich het recht om u voor het aanvullende pakket af te mogen wijzen.