Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Banken en hypotheken, een gewiekste combinatie

Maandag 21 augustus 2017 12:27Margot Boesveld

Een hypotheek is ingewikkelde materie en het lijkt er op dat banken het graag voor de consument ingewikkeld houden. Al jaren wordt er naar gestreeft om hypotheken 'consumentvriendelijker' te maken. Dat deze weg nog lang is, blijkt wel uit de laatste onderzoeksresultaten.

Nog steeds blijkt dat hypotheekverstrekkers, voor kleine wijzigingen, klanten verplichten om een hypohteekadvies in te winnen. Ook het automatisch aanpassen van de hyptoheekrente op de renteherzieningsdatum blijkt bij veel banken nog niet op orde. Bij Aegon zijn de voorwaarden ten opzichte van 2016 zelfs verslechterd.

Banken verdienen flink aan hypotheek wijzigingen en de consument wordt op kosten gejaagd. Dat gebeurt onder andere bij:

  • Te hoog risico opslag
  • Boeterente bij hypotheek oversluiten
  • Wijzigingen door echtscheiding 
  • Verlengen van de looptijd

Banken gaan geraffineerd te werk bij het wijzigen van uw hypotheek. Vorig jaar was er al veel gedoe omtrent de boeterente bij het oversluiten van de hypotheek naar een lagere rente. Banken gingen massaal de fout in bij het berekennen van deze boeterente. De AFM tikte banken en hypotheekverstrekkers op de vingers en verplichte hen alle oversluitboetes die vanaf 14 juli 2016 betaald zijn, te zullen corrigeren. Hypotheekverstrekkers mogen namelijk niet méér geld vragen dan het financieel nadeel dat ze lijden als een hypotheek wordt overgesloten. Hypotheekverstrekkers mogen in het voordeel van de klant, positief afwijken van de regeling die AFM oplegde, maar wat blijkt: ABN Amro, Centraal Beheer, Florius, MoneyYou en anderen stappen voor nieuwe klanten (en sommige zelfs voor bestaande klanten) over op de minder gunstige AFM regeling. 

Conclusie van het onderzoek: Dikke onvoldoendes voor maar liefst 10 banken

Enorme prijsverschillen bij wijzigen hypotheek

Maar ook bij andere wijzigingen worden er belachelijke bedragen gevraagd. Het omzetten van de hypotheekvorm tijdens de rentevaste periode zijn bij de Triodos bank slechts € 150,-, maar bij de Nationale Nederlanden bent u hier bijna € 1500,- voor kwijt. Wanneer de hoofdelijke aansprakelijkheid verandert bij een echtscheiding en dit moet aangepast worden dan betaalt u bij Florius en Moneyou slechts € 150,-. Aegon vraagt hier € 2050,- voor. Voor een overzicht van de banken verwijzen wij uw naar de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond


 

Voor een overzicht van de banken verwijzen wij uw naar de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over