Banken en hypotheken, een gewiekste combinatie

Publicatie datum: Maandag 21 augustus 2017 12:27:03

Een hypotheek is ingewikkelde materie en het lijkt er op dat banken het graag voor de consument ingewikkeld houden. Al jaren wordt er naar gestreeft om hypotheken 'consumentvriendelijker' te maken. Dat deze weg nog lang is, blijkt wel uit de laatste onderzoeksresultaten.

Nog steeds blijkt dat hypotheekverstrekkers, voor kleine wijzigingen, klanten verplichten om een hypohteekadvies in te winnen. Ook het automatisch aanpassen van de hyptoheekrente op de renteherzieningsdatum blijkt bij veel banken nog niet op orde. Bij Aegon zijn de voorwaarden ten opzichte van 2016 zelfs verslechterd.

Banken verdienen flink aan hypotheek wijzigingen en de consument wordt op kosten gejaagd. Dat gebeurt onder andere bij:

  • Te hoog risico opslag
  • Boeterente bij hypotheek oversluiten
  • Wijzigingen door echtscheiding 
  • Verlengen van de looptijd

Banken gaan geraffineerd te werk bij het wijzigen van uw hypotheek. Vorig jaar was er al veel gedoe omtrent de boeterente bij het oversluiten van de hypotheek naar een lagere rente. Banken gingen massaal de fout in bij het berekennen van deze boeterente. De AFM tikte banken en hypotheekverstrekkers op de vingers en verplichte hen alle oversluitboetes die vanaf 14 juli 2016 betaald zijn, te zullen corrigeren. Hypotheekverstrekkers mogen namelijk niet méér geld vragen dan het financieel nadeel dat ze lijden als een hypotheek wordt overgesloten. Hypotheekverstrekkers mogen in het voordeel van de klant, positief afwijken van de regeling die AFM oplegde, maar wat blijkt: ABN Amro, Centraal Beheer, Florius, MoneyYou en anderen stappen voor nieuwe klanten (en sommige zelfs voor bestaande klanten) over op de minder gunstige AFM regeling. 

Conclusie van het onderzoek: Dikke onvoldoendes voor maar liefst 10 banken

Enorme prijsverschillen bij wijzigen hypotheek

Maar ook bij andere wijzigingen worden er belachelijke bedragen gevraagd. Het omzetten van de hypotheekvorm tijdens de rentevaste periode zijn bij de Triodos bank slechts € 150,-, maar bij de Nationale Nederlanden bent u hier bijna € 1500,- voor kwijt. Wanneer de hoofdelijke aansprakelijkheid verandert bij een echtscheiding en dit moet aangepast worden dan betaalt u bij Florius en Moneyou slechts € 150,-. Aegon vraagt hier € 2050,- voor. Voor een overzicht van de banken verwijzen wij uw naar de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond


 

Voor een overzicht van de banken verwijzen wij uw naar de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?