U kunt op een gemakkelijke manier energie vergelijken middels de berekenmodule van Vereniging de Vastelastenbond. Vul uw gegevens in om onze collectief voordelige energiecontracten te vergelijken met de huidige tarieven in de markt, en stap vervolgens gemakkelijk over!

 

Maak een berekening

 
1
Gegevens
 
2
Vergelijken
 
3
Overstappen

Welk type aansluiting heeft u?

 
U kan kiezen voor zakelijke of particuliere aansluiting

Vul uw postcode in.

 
 
Postcode: Huisnummer:

Wie is uw huidige energieleverancier?

 
 

Wat is de samenstelling van uw huishouden?

 
Hier kunt u invullen wat uw woonsituatie is
1
2
3
4
5+

Weet u uw energieverbruik? Vul hier uw verbruik in

Verbruik stroom enkele meter
 
Verbruik gas
 
 
 

 

Energieleveranciers vergelijken

Energieprijzen vergelijken via consumentenvereniging de Vastelastenbond met de bekende leveranciers zoals Eneco, Essent, Greenchoice, Oxxio, Nederlandse Energiemaatschappij, Nuon, Budget Energie en méér! Binnen enkele stappen ziet u welke energie aanbiedingen de Vastelastenbond aanbiedt voor uw persoonlijke energieverbruik of woonsituatie.

De collectief onderhandelde energie prijzen die u ziet zijn exclusief te verkrijgen via Vereniging de Vastelastenbond. Vul uw gegevens in voor een overzichtelijke prijs vergelijking van alle energiecontracten en stap eenvoudig over!

Energieprijzen naast elkaar

Het wordt steeds makkelijker om energieprijzen naast elkaar neer te leggen. In 2014 werd nog bij 6 van de 10 website van energieleveranciers de prijs onvolledig weergegeven. Gelukkig is hier grote verandering in gekomen door het ingrijpen van de ACM. Dat vergelijken makkelijker is geworden, wordt ook ondersteunt door de cijfers van mensen die overstappen. Dat is sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is het aantal overstappers toegenomen met ca. 10% per jaar. Maar het vergelijken van energieprijzen kan erg lastig zijn. Er zijn veel (ruim 30) energieleveranciers en hun energie prijzen lopen sterk uiteen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste leverancier bedraagt meer dan € 480,- op jaarbasis. Daarnaast betalen bestaande klanten vaak een hogere energie prijs dan nieuwe klanten. Elk jaar de energie prijs berekenen is daarom noodzakelijk voor een lage energierekening.

Vergelijken als nieuwe klant

Gaat u verhuizen naar een nieuwe of bestaande woning en wilt u voordelige energietarieven, dan kunt u gebruik maken van onze berekeningsmodule. Hier worden alle kosten in meegenomen; BTW, energiebelasting, netwerkkosten, stroomtarieven, gastarieven, vastrecht kosten, de heffingskorting, opslag duurzame energie, regiotoeslag en de netwerkkosten.

Let op:

Wanneer u een nieuwe woning betrekt weet u nog niet wat uw stroom en gasverbruik is, waardoor u alleen een inschatting kunt maken. Daarom raadt Vereniging de Vastelastenbond om 3 maanden na de verhuizing nogmaals uw meterstanden te noteren, zodat er een betere schatting gemaakt kan worden.

Bestaande klant

Energieprijzen vergelijken als bestaande klant van een energieleverancier? Het verdienmodel van een energieleverancier is 9 van de 10 keer terug te herleiden naar energiecontracten van bestaande klanten. Bent u al langere tijd klant bij een energieleverancier en heeft u tussentijd geen nieuw contract gesloten? Dan is overstappen zeker de moeite waard!

Om een correcte vergelijking te kunnen maken moet u weten welke energie prijs u op dit moment betaalt en wat de einddatum van uw contract is.

U kunt het beste naar uw persoonlijke pagina van uw huidige energie leverancier gaan of uw jaarnota te controleren. Log in en kijk uw persoonlijke pagina wat de energieprijzen zijn die u nu betaalt. Deze energie tarieven kunt u met huidige energieprijzen vergelijken. U zult zien dat een overstap de moeite loont!

Benodigdheden

Om energie te vergelijken heeft u nodig:

 1. Uw jaarverbruik (over 12 maanden). Dit staat op de jaarnota (jaarrekening) van de huidige energieleverancier.
  • Het verbruik van stroom wordt aangegeven met kWh
  • Het verbruik van gas wordt aangegeven met m3
 2. Overzicht kale leveringstarieven (stroom en gas) en vastrecht per maand van twee of meer energieleveranciers.
 3. (Eventuele) einddatum van uw huidige energiecontract.

Waar moet u op letten

Gebruik voor het energieleverancier vergelijken in alle gevallen de onderstaande informatie;

 • Leveringstarief per kWh (stroom)
 • Leveringstarief per m³ (gas) + regiotoeslag
 • Vastrecht stroom
 • Vastrecht gas (dit betaalt u aan uw energieleverancier)
 • Energiebelasting, BTW en ODE
 • Netwerkkosten

Wilt u weten hoe uw energie rekening is opgebouwd, zodat u op een correctie manier stroom en gas kunt vergelijken? Ga dan naar de veel gestelde vragen energierekening

Energieleveranciers vergelijken

Onze tips voor het kiezen van de juiste energie overeenkomst:

 • Kies voor vaste prijzen en niet voor variabel
 • Kies voor een vaste periode – ook wel 'looptijd' van het contract genoemd.
 • Kies voor particuliere voorwaarden.

Voorwaarden energie contracten

Niet alleen de prijzen, maar ook de voorwaarden spelen een belangrijk rol. Sommige contracten op internet hebben variabele tarieven. In eerste instantie lijken deze energiecontracten voordelig. Echter de energieleverancier heeft de mogelijkheid om gedurende de contractperiode de prijzen aan te passen (lees verhogen). Ook zijn er energieleveranciers die u als particuliere klant een zakelijk contract willen verkopen. Dit lijkt gunstig. Echter de voorwaarden voor een zakelijk contract zijn beduidend slechter. De boetes bij opzegging zijn veel hoger en het contract mag stilzwijgend verlengd worden. Meer valkuilen en trucs kunt u hier lezen

Vastelastenbond helpt u kiezen

Vereniging de Vastelastenbond krijgt veel vragen over energie vergelijken. Wij adviseren en assisteren u graag. Neem dus gerust contact op met Vereniging de Vastelastenbond.

Meer informatie

Hoe kunt u weloverwogen een energieleverancier kiezen? Waar moet u op letten bij het vergelijken van energie? In Nederland zijn er sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004, wel meer dan 30 (nieuwe) energieleverancier op de markt. Deze energieleveranciers leveren stroom en gas aan particulieren en zakelijke afnemers en hanteren allemaal andere energieprijzen. Daarom is het altijd verstandig om de tarieven naast elkaar neer te leggen.

Er zijn veel factoren waar u bij energie vergelijken op moet letten. Sommige leveranciers maken het onnodig moeilijk. Voor veel consumenten is het een grote wirwar aan kosten die niet overal even duidelijk weergegeven worden. Wilt u een correcte vergelijking maken, dan moet u de kale leveringstarieven van energieleveranciers tegen elkaar afzetten of bel naar de Vastelastenbond op:040-7200200.

Energie vergelijken doet u op basis van leveringstarieven en NIET op basis van een voorschotbedrag. Het is onverstandig om een besparing aan de hand van het maandelijks voorschot te berekenen.  Dat is namelijk maar een schatting. Energiebedrijven laten soms kosten weg, zoals netwerkkosten of BTW. Hierdoor denkt u goedkoper uit te zijn, terwijl dit niet het geval is. Lees meer

Chat met ons