Groene energie
groene stroom en groen gas

Advies energie regelen

Groene energie in Nederland

Duurzaam omgaan met onze planeet word steeds belangrijker gevonden. Klimaatveranderingen maken veel mensen angstig en zet hen aan tot actie. De laatste jaren wint groene energie steeds meer aan populariteit. Maar wat is groene energie eigenlijk?

Onder groene energie verstaan we energie die wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen. Dan moet je denken aan wind, water, zonlicht of warmte uit de aarde. Energiebedrijven die groene energie opwekken zetten deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet. Vervolgens gaat deze energie naar de consument.
 

Stroometiket energieleverancier

Bij het regelen van groene stroom kun je kijken naar het stroometiket van de groene energieleverancier naar keuze. je moet namelijk de herkomst en de milieukwaliteit van de elektriciteit die je krijgt kunnen inzien. Het stroometiket kunje vinden op de website van de leverancier en op je energierekening. De leverancier moet dit elk jaar voor 1 mei vernieuwen.

Waar moet je (extra) op letten?

Niet alle groene elektriciteit komt uit Nederland. Veel energieleveranciers kopen daarom Garanties van Oorsprong in het buitenland in. Het lijkt van Nederlandse bodem maar dat is het dus niet. Er zijn twee verschillende soorten certificaten:

Garanties van Oorsprong (GvO’s) voor groene energie: Elke megawatt aan elektriciteit uit groene bronnen (wind, water, zon, biomassa) is goed voor één GvO. Dit certificaat geeft een garantie dat de elektriciteit écht groen is.

Certificaten van Oorsprong (CvO’s) voor grijze energie: Hiervoor geldt hetzelfde als voor GVO’s, maar dan voor grijze bronnen (zoals steenkool, gas, kernenergie) (Bron: ACM)

Zo werkt het

  1. Vraag een gratis energieadvies aan
  2. We nemen telefonisch contact met je op
  3. Je ontvangt een voorstel met maandbedrag
  4. Na akkoord heb je een groene energieleverancier
  5. Jaarlijks controleren wij of er een betere optie is

Geen schadelijke stoffen

Bij de productie van duurzame elektriciteit is de uitstoot van CO2 lager dan bij grijze energie het geval is. In sommige gevallen is er bij de opwekking van groene energie zelfs geen  enkele sprake van CO2-uitstoot. Er komen bij de productie van groene stroom dus minder of zelfs geen schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu en ons klimaat.
 

Keuze uit stroom

Voor milieuvriendelijke stroom betaal je meestal een hoger bedrag dan voor grijze stroom. Dat geldt zeker als de stroom in Nederland opgewekt is. Omdat de vraag naar Nederlandse stroom stijgt, is de prijs van Nederlandse garanties van oorsprong omhoog gegaan. Voor deze garanties betaal je de hogere prijs.

Het belang van groene energie wordt steeds belangrijker. De Vastelastenbond biedt consumenten de dienst Energie Vanzelf Geregeld. Bij deze service onderzoekt het bespaarteam van de Vastelastenbond aanbieders van groene stroom en wordt gekeken naar de beste prijs. 

Advies over je woonhuisverzekering

De Vastelastenbond ontzorgt

Je krijgt de leverancier die bij je past tegen de voordeligste prijs. Wij zijn niet gebonden aan één energieleverancier. Ons verdienmodel zit in het abonnement dat je ons jaarlijks betaalt. We hebben er dus nooit baat bij om je bij een specifieke maatschappij onder te brengen.