De energietarieven die de Vastelastenbond haar leden kan bieden – voor zowel particuliere als zakelijke energie afnemers – zijn het resultaat van verregaande onderhandelingen met onze samenwerkingspartners of een unieke scan van de gehele energiemarkt middels de Switch Service.

Voor aanvang van de onderhandelingen met betrekking tot onze collectieve energie tarieven doet de Vastelastenbond non-stop onderzoek naar de verschillende energie aanbieders in Nederland. Hierbij kijken wij niet alleen naar tarieven voor stroom en gas, maar letten wij op de werkwijze, klacht afhandeling en administratieve processen van alle potentiële samenwerkingspartners.

Bekijk de energietarieven

Momenteel bieden wij contracten aan met vaste energie tarieven en verschillende looptijden. Klik op onderstaande links om de tarieven te bekijken.

Bereken uw kosten

Als u weloverwogen wilt kiezen tussen de verschillende contracten en de bijbehorende energie tarieven, dan maakt u een vrijblijvende offerte op onze website. Via deze berekenmodule ziet u in een oogopslag welk van onze contracten voor u de laagste energie rekening betekenen. Als u na berekening van de jaarlijkse energie kosten of naar aanleiding van een van onze energie offertes vragen of opmerkingen heeft, neem contact met ons op.

Opbouw energierekening

Uw energierekening is opgebouwd uit verschillende kostenposten. Er zijn een aantal onderdelen, die ongeacht uw energieleverancier gelijk blijven en een viertal onderdelen, die per energieleverancier verschillen. Uw energietarieven zijn als volgt opgebouwd:

  • Vaste leveringskosten
  • Variabele leveringskosten
  • Netwerk en transportkosten
  • Energie belasting/Opslag Duurzame Energie

Vaste leveringskosten/vastrecht energie

Vaste leveringskosten, ofwel vastrecht voor energie, is een vast bedrag dat u maandelijks betaalt aan uw energie leverancier. Deze vastrecht kosten voor energie staan los van uw energie verbruik – en uw energie tarieven. U kunt vaste leveringskosten dus eigenlijk beschouwen als abonnementskosten voor de service die een leverancier bij uw energie contract aanbiedt.

Variabele leveringskosten

Dit zijn de energie kosten die gekoppeld zijn aan uw energie verbruik. De variabele kosten zijn kosten per kWh elektriciteit en kubieke meter gas. Deze kosten zijn per energie contract en per energieleverancier verschillend en bepalen mede hoeveel u besparen kunt op uw energie rekening. Hoe meer eenheden energie u verbruikt, des te hoger zullen uw variabele kosten zijn. 

Netwerk en transportkosten

De energie die u verbruikt wordt getransporteerd via het energienetwerk. Dit zijn de stroom draden en gasleidingen die aangesloten zijn op uw woning. U betaalt netwerk kosten voor het gebruik en onderhoud van het Nederlandse energienetwerk en de aansluiting op het netwerk in uw woning. Deze kosten betaalt u aan uw regionale netwerkbeheerder via de facturen van uw energie leverancier.

Energiebelasting

Energiebelasting is een heffing die u moet betalen over elke verbruikte kWh elektriciteit en kuub gas. U betaalt belasting over de energie die u verbruikt. Deze belasting tarieven voor energie worden vastgesteld door de overheid en zijn – voor particulieren – ongeacht uw energie leverancier en energie tarief gelijk. Daarnaast geldt sinds 2013 een nieuwe heffing: de ODE, ofwel Opslag Duurzame Energie. Deze opslag geldt als subsidiëring voor de stimulering van duurzame energie productie. Deze heffing geldt voor zowel elektriciteit als gas.

Variabele versus vaste tarieven

In de energiemarkt zijn er twee soorten tarieven. Vast en variabel. Variabele tarieven worden ook vaak slaperstarieven genoemd. U heeft variabele tarieven wanneer de vaste termijn van uw energiecontract is afgelopen of wanneer u nog nooit bent overgestapt. De variabele tarieven liggen in de markt vaak hoger dan vaste tarieven die u voor een bepaalde periode afspreekt. Kiest u voor een vast contract met vaste tarieven, dan maakt u direct gebruik van de prijsdalingen. De contracten met vaste tarieven worden namelijk maandelijks ingekocht. Zo profiteert u direct van de lage olieprijzen en gastarieven. De variabele tarieven worden twee keer per jaar aangepast. (op 1 januari 1 juli)

Vraag: "Waarom zou ik kiezen voor vaste tarieven, in plaats van een contract met variabele tarieven?"

Antwoord: "Omdat variabele energietarieven bij aanvang hoger zijn dan onze vaste tarieven, zijn onze vaste tarieven véél voordeliger voor u!"

Dus: zelfs al dalen de variabele tarieven, dan zijn deze over een periode van 12 maanden nog steeds minder voordelig dan de structureel lagere, vaste tarieven die door de Vastelastenbond worden aangeboden.

Bespaar door lager energieverbruik

U kunt besparen op uw energie tarieven, maar de echte besparing zit ‘m in de energie die u niet verbruikt!Vervang daarom tijdig kapotte of (te) oud witgoed en apparaten. Vooral oude koelkasten, elektrische straalkachels et cetera zijn flinke stroomvreters en kunnen uw energie rekening de hoogte in drijven. Wilt u weten of u meer kunt besparen door minder energie te verbruiken? Neem gerust eens contact met ons op.