Laat de Vastelastenbond energie
voor je regelen!

Meer informatie

Energie, uitleg, energie vergelijken en overstappen

Het regelen van een energiecontract is zeer persoonlijk, omdat iedereen een andere woonsituatie heeft. Wat voor jouw buurman een goed energiecontract is, hoeft voor jou niet de goedkoopste energieleverancier te zijn. Het is daarom erg belangrijk om goed te kijken naar jouw eigen situatie. Er zijn enorm veel aanbieders. Gelukkig helpt de Vastelastenbond al sinds 2004 duizenden klanten met het maken van een keuze voor het juiste energieaanbod. Hier vind je uitleg over energie, de energiemarkt en energieprijzen. Ook kun je lezen hoe je een correcte vergelijking maakt. 

Wat is energie?

De term energie is erg breed. Als het gaat over energie in het huishouden is energie een overkoepelende naam voor je stroom -en gasverbruik. Ieder huishouden in Nederland verbruikt energie. Je lampen gaan aan door middel van elektriciteit en voor de verwarming wordt (meestal) gas als energiebron gebruikt.

Uitleg energiemarkt

De energiemarkt is constant in beweging. Je hebt als klant te maken met verschillende energie aanbiedingen, contractvormen, looptijden en energieprijzen. Het is er de afgelopen jaren voor de consument niet duidelijker op geworden. Wil je weten welke veranderingen eraan komen en wat het beste energiecontract is voor jou? Meld je aan voor Energie Vanzelf Geregeld. Dan wordt het hele proces van overstappen energieleverancier voor jou uit handen genomen.

Overstappen energieleverancier

Vaak presenteert een energieleverancier een charmant maandelijks termijnbedrag, maar is het lastig te achterhalen wat je daadwerkelijk voor jouw stroom en gas gaat betalen. Maak daarom nooit een keuze op basis van het maandbedrag, maar richt je altijd op de feiten. Pas als je alle feiten op een rijtje hebtt, kun je makkelijker de juiste keuze maken. Heb je daar hulp bij nodig, dan kun je ons bellen op 040-7200200.  Wil je zelf aan de slag? Maak dan op de juist manier een vergelijking. 

  1. Gebruik hetzelfde verbruik
  2. Vergelijk dezelfde tariefsoort (kWh en m³)
  3. Kijk naar de looptijd van het contract
  4. Berekening jouw besparing

Het kan zijn dat je al actief bezig bent met het verlagen van jouw stroom- en gasverbruik, wat we toejuichen. De Vastelastenbond ondersteunt je op verschillende manieren. Dat bestaat uit bespaartips om je energierekening te verlagen. Het regelen van een goedkoop energiecontract en het verduurzamen van jouw woning. De service Energie Vanzelf Geregeld, neemt jouw energiezaken volledig uit handen. 

Waarom moet ik overstappen energieleverancier?

Energieleveranciers voeren jaarlijks aanpassingen door. Deze veranderingen kunnen financieel nadelig voor jou zijn. Het is daarom slim om jaarlijks je energiecontract onder de loep te nemen en deze te vergelijken met andere aanbieders. Vaak kun je besparen door over te stappen van energieleverancier.

Zo zijn er sterke verschillen in leveringstarieven en vastrecht per energieleverancier. Het is tijdens het vergelijken van energiecontracten belangrijk dat je goed nadenkt over jouw eigen situatie. Dat betekent dat je ook altijd goed moet kijken naar jouw energieverbruik en je woonsituatie. Denk je bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding dan is de kans groot dat het energieverbruik stijgt en een ander energiebedrijf een goedkoper energiecontract voor je heeft. 

Wil je in de toekomst zonnepanelen of verduurzamen? Dan wordt de samenstelling van prijzen belangrijk en kun je wellicht beter voor een ander energiecontract kiezen. 
 

Blijf op de hoogte van het energienieuws

Mocht je nog vragen hebben, dan horen we dat graag. We kunnen je op weg helpen. Je kunt ook alvast onze blogs bekijken , want de kans is namelijk groot dat we je vraag al eens beantwoord hebben in een van onze artikelen.

Anode Energie vierde energiebedrijf dat faillissement aanvraagt

Woensdag 01 december 2021

‌Anode Energie is alweer het vierde energiebedrijf waarvan de leveringsvergunning wordt ingetrokken door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De onderneming vraagt deze week faillissement aan bij de rechtbank van Rotterdam. Op

Lees meer

Zo ziet jouw energierekening er in 2022 uit

Dinsdag 30 november 2021

Het ziet er niet goed uit voor je energierekening in 2022. Door de hoge gasprijs slokt de energierekening bij veel huishoudens een groot deel van de maandelijkse kosten op. Inmiddels gaat gemiddeld 8 tot 10 procent van het besteedbare&nbs

Lees meer

Allure Energie derde energiebedrijf dat faillissement aanvraagt

Donderdag 18 november 2021

‌Allure Energie is failliet en heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd de leveringsvergunning in te trekken. Na Welkom Energie en Enstroga is dit het derde energiebedrijf dat is omgevallen. Door een juridisch confl

Lees meer

Informatieverstrekking grijze stroom na feedback ACM op stoom

Woensdag 17 november 2021

De meeste berichtgeving op het gebied van energie is niet zo rooskleurig, want van explosieve prijsstijgingen en ingetrokken leveringsvergunningen wordt niemand vrolijk. Gelukkig valt er ook positief nieuws te melden! Zo geven energiebedrijven duid

Lees meer

Hoe zat het ook alweer?

Energieleveranciers in Nederland

Er zijn verschillende energieleveranciers in Nederland. Veel zijn hetzelfde, maar er zijn er ook een aantal die zich overscheiden op het gebied van groene energie, inkoopbeleid en klantencontact. De energiebelasting en netwerkkosten zijn ongeacht je energieleverancier gelijk, maar waar kunnen energieleveranciers onderling in verschillen?

  • Stroomprijs (kale leveringstarief per kWh)
  • Gasprijs (leveringstarief per m³)
  • Vastrecht voor stroom en gas
  • Inkoopbeleid en leveringszekerheid
  • Groene of grijze stroom (stroometiket)

Eerlijke prijzen en heldere contractvoorwaarden
Een lage energieprijs klinkt aanlokkelijk, maar er zijn meer zaken waar je op moet letten. De Vastelastenbond werkt uitsluitend samen met leveranciers die de administratie, communicatie en voorwaarden op orde hebben. We houden regelmatig een solvabiliteitsonderzoek. Dat geeft aan hoe de leverancier er financieel voor staat. De Vastelastenbond maakt haar keuzes en contracten uit het belang van de klant.  

Verschillende contractvormen
Er zijn verschillende energiecontracten in de markt. De duurste contracten zijn vaak de contracten voor onbepaalde tijd met variabele energietarieven. Deze contractvorm heb wanneer je nog nooit bent overgestapt of wanneer de looptijd van jouw contract voorbij is gegaan en je geen actie heeft ondernomen. In de Energie Prijzen Monitor kun je zien hoe de verschillende energietarieven van elkaar verschillen. 

De Vastelastenbond onderzoekt

In Nederland betaal je jaarlijks gemiddeld tussen de 1.600 en 2.500 euro aan je energieleverancier. Dat is uiteraard geheel afhankelijk van je energieverbruik. Door diverse energieaanbiedingen te vergelijken, kun je op jaarbasis soms wel honderden euro’s besparen! 

De Vastelastenbond onderzoekt jaarlijks de energiemarkt. Zo worden per 1 januari en 1 juli altijd de variabele tarieven bekend gemaakt. Ook worden elk jaar de netwerkosten per regio in kaart gebracht en worden alle aanbieder regelmatig gescand op leveringszekerheid en afhandeling van klantencontact.