Check je energielabel.

Doe de check en je ontvangt een mailtje van ons met het huidige energielabel van je woning.

Energielabel aanvragen

Energielabel berekenen

Welk energielabel heeft mijn woning?

Wil je weten welk energielabel jouw woning heeft. Check je energielabel. Je krijgt dan een email met het huidige energielabel van jouw woning. Neem voor vragen over het energielabel berekenen contact op met Vereniging de Vastelastenbond.

Wil je direct een definitief energielabel aanvragen? Dat kan ook. Een energielabel berekenen is niet eenvoudig. Er zijn veel criteria waarbij je met het berekenen van het energielabel voor jouw woning rekening moet houden. Voor informatie over het verkrijgen en berekenen van het energielabel voor een woning geeft de Vastelastenbond via deze pagina uitleg. Het energielabel kent een indeling in klassen A++ t/m G.

Hoe wordt een energielabel berekend?

In Nederland hanteren we voor woningen (nu nog) de Vereenvoudigd Energielabel (ook bekend als VEL). Voorheen kon je als huiseigenaar online de 10 belangrijkse kenmerken van jouw woning ingeven. Dat is sinds 2021 anders. . Vanaf 1 januari 2021 maakt een woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. Een energieadviseur zal aan de hand van 100 tot 150 energiepresterende punten jouw woning categoriseren qua energieprestatie en registreert deze. Hierna ontvang je het afschrift van het energielabel.

BENG-2 in plaats van de Energie-Index. Dat betekent dat de geometrie meer invloed heeft op het resultaat. Per 1 janauri 2021 gaat de NTA 8800 in en wordt de systematiek voor het definitieve energielabel aangepast. 

Lees ook het bericht 6 x vragen en antwoorden over je energielabel en de veranderingen 

Energielabel zelf berekenen

Voor het berekenen van het energielabel moet je rekening houden met 7 belangrijke pijlers:

  1. Type woning
  2. Bouwperiode
  3. Woonoppervlakte
  4. Aantal personen
  5. Woonplaats
  6. Maatregelen
  7. Gasverbruik

Vanuit Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een handige website ontwikkeld waar je op basis van bovenstaande pijlers een inschattende berekening voor het energielabel van jouw woning kunt maken. 

Ook besparen op de energie die je uiteindelijk wél verbruikt, is natuurlijk belangrijk voor jou als bewuste consument. Daarom helpen wij je als inkoopcollectief en belangenbehartiger voor consumenten graag aan het voordeligste energiecontract voor jouw persoonlijke woon-, gezins- en verbruikssituatie.

Het energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen geeft je informatie over de mate van energiezuinigheid van onroerende objecten. Verkopers en verhuurders zijn verplicht een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder van een pand. Het Energielabel Woning is een document van enkele pagina’s.