Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Controleer de polisvoorwaarden en wachttijd zorgverzekering extra goed

Maandag 28 december 2020 07:31Margot Boesveld
Polisvoorwaarden zorgverzekering wijzigt elk jaar

Polisvoorwaarden zorgverzekering wijzigt elk jaar

Wie dezelfde zorgwensen in 2021 heeft als afgelopen jaar, doet er goed aan de nieuwe voorwaarden te controleren. Wist je dat je zorgverzekeraar elk jaar de voorwaarden mag wijzigen? Dat gebeurt vooral bij de aanvullende zorgverzekering. Verzekeraars hebben het recht om ieder jaar de voorwaarden te wijzigen. Ze laten dat echter lang niet altijd duidelijk genoeg weten aan de verzekerden. Dat kan je in 2021 duur komen te staan. Zorgverzekeraars zouden proactiever wijzigigen polisvoorwaarden moeten communiceren. Het ligt nu te veel bij de verzekerde. Twijfel je? Vraag dan bij je huidige verzekering de dekking na, of controleer nog een keer de polisvoorwaarden voor het nieuwe jaar.

We staan even stil bij

  1. Polisvoorwaarden zorgverzekering vergelijken
  2. Wachttijd zorgverzekering
  3. Acceptatie/ medische selectie zorgverzekering
     

Maak vergelijking

1. Controleer de polisvoorwaarden

Je wil graag een overzicht ontvangen van gecontracteerde zorgverleners in jouw omgeving, zowel van het huidige als aankomende verzekeringsjaar. Dan kun je in één oogopslag zien wat er gewijzigd is en bij welke ziekenhuizen en zorgverleners zij in 2021 een volledige vergoeding van de zorgkosten krijgen. Verzekerden moeten nu vaak inloggen of stapels papier doorspitten. Gelukkig wordt het al eenvoudiger. Veel zorgverzekeraars hebben op 1 A4 een vergoedingen overzicht gemaakt. Als je inlogt op je persoonlijke omgeving van je huidige zorgverzekeraar kun je een overzicht van de vergoedingen van vorig jaar zien. In onze vergelijker kun je de polisvoorwaarden per verzekeraar inzien. Leg deze even naast elkaar. Dat geeft al snel een goed overzicht. 

2. Kijk naar de wachttijd

Sommige zorgverzekeraars hanteren een wachttijd in plaats van een medische selectie. Vaak is de wachttijd alleen van toepassing op behandelingen in het aanvullende pakket, zoals kronen, bruggen en/of orthodontie. De wachttijd is meestal één jaar. dan is het dus niet verstandig om over te stappen naar een andere verzekeraar als je neet je wachttijd volgemaakt hebt. Zeker niet als je een beugel moet. Enkele tips als je te maken krijgt met een wachttijd. 

  1. Kijk kritisch naar de prijs-dekking van de aanvullende verzekering. Op die manier vind je eenvoudig de beste zorgverzekering in jouw situatie.
  2. Bij sommige verzekeringen geldt geen acceptatieprocedure en geen wachttijd. Let dan goed op welke behandelingen wel en niet worden gedekt en wat de bijbehorende vergoedingen en voorwaarden zijn.
  3. Soms is het goedkoper om zelf wat geld apart te zetten voor onverwachte zorgkosten dan een duur aanvullend pakket af te sluiten.

3. Medische selectie of acceptatie

Voor de basisverzekering moet je door alle zorgaanbieders geaccepteerd worden. Voor de aanvullende verzekering is dat anders. Een acceptatieprocedure is vooral van toepassing bij de duurdere aanvullende pakketten (en dus ruimere vergoedingen). Voor 2021 hanteren ONVZ, VvAA en PNOZorg een acceptatieprocedure. 

Daarnaast bestaat er nog medische selectie. Deze geldt vaak voor de tandartsverzekering. Als het risico van de verzekerde  en de ‘verwachte’ zorgkosten te groot zijn, kan de zorgverzekeraar  besluiten om je te weigeren voor het desbetreffende aanvullende pakket. Wil je voorkomen dat je geweigerd wordt? Sluit dan tijdig een aanvullende zorgverzekering af zonder dat er in de nabije toekomst sprake is van ‘verwachte’ zorgkosten. Dan heeft de zorgverzekeraar geen reden om je te weigeren. Bijvoorbeeld, verwacht je een beugel in de toekomst. Regel dan niet 1 jaar, maar 2 of 3 jaar vantevoren daar een aanvullende verzekering voor. 

Een andere optie is om te kiezen voor een zorgverzekeraar die geen medische acceptatie hanteert. Let er wel op dat er dan soms een wachttijd voor het aanvullende pakket van toepassing is.

Wil overstappen, maar heb je een zorgvraag? 

Nog niet overgestapt van zorgverzekering dit jaar? Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basis zorgverzekering is 500 euro. Onze zorgexperts staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Korting zorgpremie 2021

Korting regelen zorgverzekering: Premiekorting bij verhogen eigen risico of je premie in 1 x betalen

Maandag 23 november 2020 11:37

Er zijn verschillende manieren om een lagere zorgpremie te betalen in 2021.  Je eigen risico verhogen. Dat heet je vrijwillige eigen risico Door je zorgpremie in één keer te betalen ...

Lees meer
zorgtoeslag 2021, zorgverzekering 2021

Zo zit het met de zorgtoeslag in 2021

Maandag 23 november 2020 09:55

Net als de zorgpremies in 2021 stijgen, gaat ook de zorgstoeslag omhoog. Hoe het zit met de zorgtoeslag in 2021 lees je hier. Gemiddeld betalen we in Nederland tussen de 1650 en 2500 euro op jaarbas...

Lees meer
Zorgverzekering OHRA in 2021 of overstappen. De eerste premies zijn bekend

Prijzen zorgverzekering OHRA, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en FBTO voor 2021 zijn bekend

Donderdag 12 november 2020 07:29

De grootste zorgverzekeraars hebben de premies voor 2021 bekend gemaakt De OHRA zorgverzekering wordt in 2021 maarliefst € 123,- duurder. De restitutiepolis is voor 2021&nb...

Lees meer
Dit is de meest gekozen polis voor 2021

Dit is al jarenlang de meest gekozen zorgpolis

Dinsdag 10 november 2020 20:47

Meest gekozen zorgverzekering 2021. We willen allemaal net een beetje eigen keus en net genoeg dekking. Zo komen we voor de minste verrassingen te staan. De meest gekozen zorgverkering is eigenl...

Lees meer