“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Grote zorgen voor zorg en premie zorgverzekering

Dinsdag 05 september 2017 11:45Margot Boesveld

De overheid en burgers zullen flink in de buidel moeten tasten. Een premiestijging voor de zorgpremie is niet meer te voorkomen. De Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2017 en accountantskantoor EY (stresstest*) doen elk jaar onderzoek naar de markt, en financiële situatie van de gehele zorgsector van Nederland. Zorgorganisaties leveren zorg onder kostprijs. Op lange termijn kunnen cliënten hier de effecten van ondervinden. Extra financiering blijft nodig.

De ingrijpende systeemwijzigingen liggen achter ons In 2016 liggen de grote systeemwijzigingen die in 2012 zijn ingezet inmiddels achter ons. Er hebben geen ingrijpende veranderingen plaatsgevonden en om die reden is er ook geen collectief uitstel meer verleend aan de GGZ-instellingen. Het einde van de systeemwijzigingen betekent ook het einde van veel overgangsregelingen, transitieregelingen en vangnetconstructies. Een jaar dus om de balans op te maken en te kijken waar de sector nu daadwerkelijk staat. En de uitkomsten daarvan zijn op zijn zachtst gezegd schokkend. In vier jaar tijd is het rendement meer dan gehalveerd, van 2,2% over 2012 naar 1,0% over 2016 waarmee het rendement voor het eerst uitkomt onder de kritische grens van 1,5%.

Winst te laag, geen investeringen

Want als de winst te laag is kunnen ziekenhuizen en instellingen geen investeringen meer doen. Volgens Rob Leensen, partner en accountant bij accountants en adviesorganisatie, zijn de dalende winstcijfers te verklaren door de lagere tarieven afgedwongen door de verzekeraars en gemeenten en de snel stijgende kosten van met name dure geneesmiddelen. "Zorgaanbieders die geen investeringen meer kunnen doen, komen in een negatieve spiraal terecht. Bovendien zijn de banken bij lage winsten minder snel bereid een lening te verstrekken. Volgens Leensen kan de sector geen nieuwe bezuinigingen aan. "De rek is eruit. We verwachten dat een kwart van de instellingen in de ouderenzorg het niet zal redden, met name in de thuiszorg.”

Gaat de zorgpremie stijgen | onduidelijkheid voor de burger

Dat het met de zorgsector niet goed gaat is duidelijk, maar welke consuquenties en op welke termijn dit voor de burger heeft is nog niet bekend. Gezien de onderzoeksresultaten kan het volgens hoogleraar Wim Groot niet uitblijven dat ook de premies voor de zorgverzekering gaan stijgen. Het kabinet moet meer geld neertellen voor de langdurige zorg (VWS heeft 400 miljoen toegezegd voor 2018, red.) én de premie gaat omhoog. Hoogleraar zorgeconomie, Wim Groot, verwacht voor komend jaar een stijging van 20 euro per maand, jaarlijks dus zo’n 200 tot 250 euro extra. Of dat zo is, weten we rond november 2017. Vereniging de Vastelastenbond houdt u op de hoogte en zal een overzicht van de zorgpremies plaatsen. 

De stresstest bestaat uit zes financiële kengetallen die inzicht geven in de solvabiliteit, de winstgevendheid en de capaciteit om aan rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. De sectorscore geeft het aantal bancaire normen waaraan een subsector voldoet weer. Deze normen zijn ontleend aan financieringsconvenanten en interviews met banken.

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

28 procent van woningen boven de vraagprijs verkocht

Dinsdag 29 augustus 2017 10:34

Prijzen stijgen steeds sneller, de marktliquiditeit neemt toe en biedingen op of boven de vraagprijs komt steeds meer voor. Deze indicatoren kunnen wijzen op oververhitting van de woningmarkt. In...

Lees meer

Energie verbruik apps | Handig of niet?

Vrijdag 25 augustus 2017 14:20

Welke energie verbruiks apps zijn er? De grote energieleveranciers bieden anno 2017 (bijna) allemaal een app aan om uw energieverbruik inzichtelijker te maken. En er zijn ook onafhankelijke verbruik...

Lees meer

Slimme thermostaat | slimme keuze?

Woensdag 23 augustus 2017 13:03

Iedereen kent tegenwoordig de slimme thermostaat. Veel energieleveranciers bieden deze slimme thermostaten ‘gratis’ aan bij energiecontracten. Denk aan Nest van Essent, Anna bij NL Energie...

Lees meer

Voor- en nadelen slimme thermostaat

Woensdag 23 augustus 2017 13:22

Opvallend is dat niet de kostenbesparing, maar comfort en gemak de belangrijkste reden is om een slimme thermostaat aan te schaffen. Maar liefst 37% van de huishoudens geeft aan dat het op afstand bed...

Lees meer