Vier basisverzekeringen

Welke basisverzekeringen zijn er? Het is in Nederland verplicht om vanaf 18 jaar een basis zorgverzekering te hebben. Naast de basis verzekering heeft u de vrijheid om te kiezen voor aanvullende verzekeringen. De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering verzekerd is. Echter zijn er nog wel verschillen in de zorgkeuze en de eigen bijdrage.

Er zijn vier basisverzekeringen waar u uit kan kiezen. De verschillen zitten voornamelijk in de keuzevrijheid- het aantal gecontracteerde zorgaanbieders-  en hoeveel u vergoed krijgt bij deze gecontracteerde zorgaanbieders.

Vier verzekeringsvormen

  1. Budgetpolis
  2. Naturapolis
  3. Combinatiepolis
  4. Restitutiepolis

Budgetpolis

Budget polissen bieden zorgverzekeraars de kans om een polis uit te kleden en voor een lagere premie aan te bieden.  Dit is een zorgverzekering waarbij u alleen de kosten vergoedt krijgt van de gecontracteerde zorgaanbieders. Dat kan betekenen dat als u in een dorp woont het ziekenhuis bij u in de buurt niet gecontracteerd is. Gaat u daar naartoe dan betaalt u 25% van de kosten zelf. Bij spoedeisende hulp heeft u wél altijd vrije keuze. Budgetpolissen zijn vaak alleen online af te sluiten en u kan vaak apotheek recepten alleen via een online apotheek bestellen. De Budgetpolis is een goede optie voor mensen die gezond zijn en minder wil betalen aan een zorgverzekering.

+ Lagere maandpremie - Beperkte keuzevrijheid (beperkt aantal ziekenhuizen)
+ Alles online - Selectief aantal zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten


Naturapolis

De natura zorgverzekering  is iets uitgebreider dat de (uitgeklede) budgetpolis. Dat betekent dat bijna alle ziekenhuizen worden vergoed.  Bij een naturapolis kan u alleen kiezen voor een behandelaar of arts waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Dit is met name van toepassing op de fysiotherapeuten en klinieken. Ook betaalt u net iets minder kosten (ca. 20%) wanneer u naar een zorgverlener gaat die niet is aangesloten bij de zorgverzekeraar of er geldt een maximumbedrag dat de verzekering betaalt.

+ Lagere maandpremie - Beperkte keuzevrijheid fysiotheapie en klinieken
+ Alle ziekenhuizen aangesloten - 20% van de kosten zelf betalen
 

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een variant tussen een naturapolis en restitutiepolis in. Er zijn maar een paar verzekeraars die een combinatiepolis aanbieden. Het verschil zit in de vergoeding die je krijgt als je voor een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een combinatiepolis krijgt u namelijk het ‘normale’ tarief volledig vergoed. Gaat u naar een zorgverlener die een hoger tarief betaalt, dan zij n deze kosten voor uw rekening. Omdat u geen volledige vrije zorgkeuze heeft is de premie van de combinatiepolis iets lager dan een restitutiepolis.

+ Alle ziekenhuizen aangesloten  - Geen volledige keuzevrijheid
+ 100% vergoeding over het ‘normale’ tarief - Hogere zorgpremie

Restitutiepolis

De meest uitgebreide basisverzekering is de restitutiepolis. De restitutiepolis wordt vaak ook de vrij keus polis genoemd. U hoeft dan geen rekening te houden met gecontracteerde zorgverleners. U mag altijd uw ziekenhuis of zorgverlener kiezen. Daarnaast worden deze kosten ook altijd 100% vergoed. U heeft bij een restitutieverzekering geen omkijken naar ‘gecontracteerde’ zorgverleners omdat u de kosten, ongeachte uw keuze, altijd vergoed krijgt. Wel kan het zo zijn dat u een rekening moet voorschieten als u naar een zorgaanbieder gaat die niet aangesloten is. Als u verwacht niet veel zorgkosten te hebben, betaalt u een relatief hoge premie voor een restitutiepolis.

+ Volledige keuzevrijheid  - Voorschieten rekening niet gecontracteerde aanbieder
+ Alle kosten 100% vergoed  - Hogere zorgpremie


LET OP: Bij een restitutiepolis worden er verschillende omschrijvingen gebruikt. Sommige polissen krijgt u maximaal 100% van het in Nederland marktconforme tarief en bij andere restitutiepolissen 100% van het wettelijk maximumtarief.


BELANGRIJKE TIPS:

Wilt u een budgetpolis afsluiten? Wacht dan iets langer tot aan het einde van het jaar om een zorgverzekering te kiezen.

Raar, maar waar. Vaak is er na het bekendmaken van de premie op 12 november nog tijd nodig om de overeenkomsten te regelen. Hierdoor is het vaak nog niet duidelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is bij het kiezen van een budget of naturapolis cruciaal.

Combinatiepolis soms geen betere keuze

De combinatiepolis is duurder dan een natura- of budgetpolis. Is de zorgverlener in uw buurt gecontracteerd bij een natura- of budgetverzekeraar? Dan kan dit wellicht een betere optie voor u zijn, omdat u dan minder premie betaalt, maar wel gebruik kan maken van de aanbieder die uw voorkeur heeft. Controleer dus altijd van tevoren de contracten van de zorgverzekering.
Kijk altijd goed naar de voorwaarden, vergoedingenoverzicht en gecontracteerde zorgaanbieders.