Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Vier basisverzekeringen

Welke basisverzekeringen zijn er? Het is in Nederland verplicht om vanaf 18 jaar een basis zorgverzekering te hebben. Naast de basis verzekering heb je de vrijheid om te kiezen voor aanvullende verzekeringen. De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering verzekerd is. Echter zijn er nog wel verschillen in de zorgkeuze en de eigen bijdrage.

Er zijn vier basisverzekeringen waar je uit kan kiezen. De verschillen zitten voornamelijk in de keuzevrijheid- het aantal gecontracteerde zorgaanbieders-  en hoeveel je vergoed krijgt bij deze gecontracteerde zorgaanbieders.

Vier verzekeringsvormen

  1. Budgetpolis
  2. Naturapolis
  3. Combinatiepolis
  4. Restitutiepolis

Budgetpolis

Budget polissen bieden zorgverzekeraars de kans om een polis uit te kleden en voor een lagere premie aan te bieden.  Dit is een zorgverzekering waarbij je alleen de kosten vergoedt krijgt van de gecontracteerde zorgaanbieders. Dat kan betekenen dat als je in een dorp woont het ziekenhuis bij je in de buurt niet gecontracteerd is. Ga je daar naartoe dan betaalt je 25% van de kosten zelf. Bij spoedeisende hulp heb je wél altijd vrije keuze. Budgetpolissen zijn vaak alleen online af te sluiten en je kan vaak apotheek recepten alleen via een online apotheek bestellen. De Budgetpolis is een goede optie voor mensen die gezond zijn en minder wil betalen aan een zorgverzekering.

+ Lagere maandpremie - Beperkte keuzevrijheid (beperkt aantal ziekenhuizen)
+ Alles online - Selectief aantal zorgaanbieders, zoals fysiotherapeuten


Naturapolis

De natura zorgverzekering  is iets uitgebreider dat de (uitgeklede) budgetpolis. Dat betekent dat bijna alle ziekenhuizen worden vergoed.  Bij een naturapolis kan je alleen kiezen voor een behandelaar of arts waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Dit is met name van toepassing op de fysiotherapeuten en klinieken. Ook betaal je net iets minder kosten (ca. 20%) wanneer je naar een zorgverlener gaat die niet is aangesloten bij de zorgverzekeraar of er geldt een maximumbedrag dat de verzekering betaalt.

+ Lagere maandpremie - Beperkte keuzevrijheid fysiotherapie en klinieken
+ Alle ziekenhuizen aangesloten - 20% van de kosten zelf betalen
 

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een variant tussen een naturapolis en restitutiepolis in. Er zijn maar een paar verzekeraars die een combinatiepolis aanbieden. Het verschil zit in de vergoeding die je krijgt als je voor een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een combinatiepolis krijg je namelijk het ‘normale’ tarief volledig vergoed. Ga je naar een zorgverlener die een hoger tarief betaalt, dan zijn deze kosten voor jouw rekening. Omdat je geen volledige vrije zorgkeuze heeft is de premie van de combinatiepolis iets lager dan een restitutiepolis.

+ Alle ziekenhuizen aangesloten  - Geen volledige keuzevrijheid
+ 100% vergoeding over het ‘normale’ tarief - Hogere zorgpremie

Restitutiepolis

De meest uitgebreide basisverzekering is de restitutiepolis. De restitutiepolis wordt vaak ook de vrij keus polis genoemd. Je hoeft dan geen rekening te houden met gecontracteerde zorgverleners. Je mag altijd jouw ziekenhuis of zorgverlener kiezen. Daarnaast worden deze kosten ook altijd 100% vergoed. Je hebt bij een restitutieverzekering geen omkijken naar ‘gecontracteerde’ zorgverleners omdat je de kosten, ongeachte jouw keuze, altijd vergoed krijgt. Wel kan het zo zijn dat je een rekening moet voorschieten als je naar een zorgaanbieder gaat die niet aangesloten is. Als je verwacht niet veel zorgkosten te hebben, betaalt je een relatief hoge premie voor een restitutiepolis. Bij collectieve verzekeringen is iemand met een restitutiepolis volgend jaar extra duur uit.  Dat komt omdat naast de premiestijging ook een verlaging van de 'collectieve korting' wordt doorgevoerd. Wees daarom extra alert. 

+ Volledige keuzevrijheid  - Voorschieten rekening niet gecontracteerde aanbieder
+ Alle kosten 100% vergoed  - Hogere zorgpremie


LET OP: Bij een restitutiepolis worden er verschillende omschrijvingen gebruikt. Sommige polissen krijgt u maximaal 100% van het in Nederland marktconforme tarief en bij andere restitutiepolissen 100% van het wettelijk maximumtarief.


BELANGRIJKE TIPS:

Wil je een budgetpolis afsluiten? Wacht dan iets langer tot aan het einde van het jaar om een zorgverzekering te kiezen.

Raar, maar waar. Vaak is er na het bekendmaken van de premie op 12 november nog tijd nodig om de overeenkomsten te regelen. Hierdoor is het vaak nog niet duidelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is bij het kiezen van een budget of naturapolis cruciaal.

Combinatiepolis soms geen betere keuze

De combinatiepolis is duurder dan een natura- of budgetpolis. Is de zorgverlener in jouw buurt gecontracteerd bij een natura- of budgetverzekeraar? Dan kan dit wellicht een betere optie voor je zijn, omdat je dan minder premie betaalt, maar wel gebruik kan maken van de aanbieder die jouw voorkeur heeft. Controleer dus altijd van tevoren de contracten van de zorgverzekering.

Kijk altijd goed naar de voorwaarden, vergoedingenoverzicht en gecontracteerde zorgaanbieders.