Verwacht u in 2019 een kindje? Zo berekent u uw extra zorgkostenWanneer u zwanger bent, komt er veel op u af. U moet veel regelen. Een groot onderdeel daarvan zijn de medische kosten, kraamzorg en verloskundige zorg. Dit is allemaal onder te brengen in uw zorgverzekering voor 2019. Vereniging de Vastelastenbond zet op een rij waar u op moet letten en geeft u een voorbeeldberekening van de kosten en aanvullende verzekering.

Kraamhulp (standaard)

Er zijn verschillende vormen van kraamhulp. U kunt u verzekeren voor standaard kraamhulp en een bijdrage van € 4,40 per uur (in 2018 € 4,30 p.u.) betalen of u aanvullend verzekeren en dan geen eigen bijdrage hoeven te betalen. De basisverzekering vergoedt, verdeeld over 10 dagen, minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte. Het aantal uur dat u vergoed krijgt is afhankelijk van uw situatie. Standaard ontvangt u 49 uur aan kraamzorg (bij borstvoeding) of 45 uur aan kraamzorg (bij kunstvoeding). 

Kraamhulp tijdens ziekenhuisopname (zonder medische indicatie) Ontvangt u kraamhulp tijdens uw ziekenhuis verblijf dan betaalt u € 17,- per dag (voor het kind) en € 17,- per dag (voor de moeder) aan eigen bijdrage voor de kraamzorg die u na de bevalling ontvangt. Aanvullende verzekering dekken deze kosten vaak.

Uitgestelde kraamhulp

Kraamzorg na ziekenhuisopname: Mocht de moeder na de bevalling in het ziekenhuis moeten blijven, kunt u er voor verzekeren dat u dan nog extra kraamhulp krijgt. U kunt voor uitgestelde kraamhulp aanvullend verzekeren, zodat u ook, nadat u weer thuis bent met uw kleintje, nog recht hebt op een aantal extra uren kraamhulp. Dit varieert per verzekeraar van 10 – 16 uur.

Kraamzorg na adoptie: Heeft u een kindje geadopteerd en wilt u kraamhulp ontvangen? Veel verzekeringen stellen een eis dat uw baby niet ouder dan een aantal maanden mag zijn. Controleer de polisvoorwaarden goed. U kunt ook bij het consultatiebureau in uw buurt informatie opvragen. 

Na-couveuse hulp: Is de baby te vroeg geboren en zal hij/zij een tijdje in de couveuse moeten verblijven, dan is het fijn dat u nog steeds recht hebt op kraamhulp bij thuiskomst. Er zijn weinig zorgverzekeraars die dit vergoeden.

Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie

Als u ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat u een ‘medische’ indicatie hebt, dan kan het zijn u een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per zorginstelling. In 2019 betaalt u voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum een eigen bijdrage van € 357,84 (dit was in 2018 € 356,90). 
U krijgt € 211,- vergoed vanuit de basis verzekering. Voor de overige kosten van de eigen bijdrage kunt u zich extra verzekeren.

Fysio (i.v.m. bekkeninstabiliteit)

Het kan zijn dat u in de laatste weken of na de bevalling last hebt van uw bekken en dat u daarvoor naar de fysio moet. Extra fysiotherapie kan dan een verstandige keuze zijn.

Kraampakket

Vraag bij uw zorgverzekeraar een kraampakket aan. Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Anticonceptie

Wellicht denkt u hier nog niet aan, maar het is verstandig om na te denken of u na de bevalling anticonceptie wilt en welke anticonceptiemiddelen vergoed worden door uw verzekeraar.

Wel of geen aanvullende verzekering? Berekening voor 2019 maken

Het kan verstandig zijn om voor kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie een extra aanvullende verzekering af te sluiten. Maak vooraf een berekening. Let er daarbij op dat de hoogte van de premie voor de aanvullende verzekering niet hoger zijn dan de mogelijke kosten.

Voorbeeld berekening: De kosten liggen voor kraamhulp (49 uur x eigen bijdrage € 4,40 = € 215,60) en eigen bijdrage ziekenhuis ( 357,84 - € 211,- = 146,84) en (eventueel 2 dagen, 2 uur kraamhulp in het ziekenhuis 2x € 17,- x 4 uur = €140,-)  tussen de € 362,44- en € 502,44,-. Dat betekent dat uw aanvullende verzekering tussen de € 30,20,- en € 41,87,- per maand mag kosten aan premie. (minimale extra kosten van €362,44 / 12 maanden).

Hoog of laag eigen risico

Wordt uw baby in 2019 verwacht, dan is het verstandig op goed na te denken over de hoogte van uw eigen risico. Verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg vallen, net als de huisarts, niet onder het eigen risico van €385. Het eigen risico geldt wel voor andere kosten rondom de zwangerschap, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling of medische nazorg na de bevalling. Ook de kosten van de NIPT-test vallen onder het eigen risico. 

Aanmelden baby binnen 4 maanden

Is de kleine spruit geboren? Vergeet uw baby dan niet bij de schrijven op uw zorgverzekering.
Idealiter schrijft u uw baby bij op de meeste uitgebreide zorgverzekering van u of uw partner.

U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen in dit artikel.