Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering regelen als je in verwachting bent

Wanneer je zwanger bent, komt er veel op je af. Je moet veel regelen. Een groot onderdeel daarvan zijn de medische kosten, kraamzorg en verloskundige zorg. Dit is allemaal onder te brengen in jouw zorgverzekering. Vereniging de Vastelastenbond zet op een rij waar je op moet letten. Ook vindt je voorbeeldberekening van de kosten en aanvullende verzekering.

Kraamhulp (standaard)

Er zijn verschillende vormen van kraamhulp. Je kan je verzekeren voor standaard kraamhulp en een bijdrage van € 4,40 per uur* betalen of je aanvullend verzekeren. Dan hoeft je geen eigen bijdrage  te betalen. De basisverzekering vergoedt, verdeeld over 10 dagen, minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte. Het aantal uur dat je vergoed krijgt is afhankelijk van jouw situatie. Standaard ontvangt je 49 uur aan kraamzorg (bij borstvoeding) of 45 uur aan kraamzorg (bij kunstvoeding). 

Kraamhulp tijdens ziekenhuisopname (zonder medische indicatie) Ontvang je kraamhulp tijdens jouw verblijf in het ziekenhuis dan betaal je € 17,- per dag (voor het kind) en € 17,- per dag (voor de moeder) aan eigen bijdrage voor de kraamzorg die je na de bevalling ontvangt. Aanvullende verzekering dekken deze kosten vaak.

Uitgestelde kraamhulp

Kraamzorg na ziekenhuisopname: Mocht de kersverse mama na de bevalling in het ziekenhuis moeten blijven. Dan kan je ook regelen dat je thuis nog extra kraamhulp krijgt. Dat is bij een eerste kindje wel erg handig.  Dat heet: uitgestelde kraamhulp. Dat zit altijd in een aanvullende verzekering. Dat betekent als je thuis met je kleintje, je nog recht hebt op een aantal extra uren kraamhulp. Dit varieert per verzekeraar van 10 – 16 uur.

Kraamzorg na adoptie: Heb je een kindje geadopteerd en wil je kraamhulp ontvangen? Veel verzekeringen stellen een eis dat de baby niet ouder dan een aantal maanden mag zijn. Controleer de polisvoorwaarden goed.  Je kan ook bij het consultatiebureau in uw buurt of bij de adoptiebegeleiding informatie opvragen.

Na-couveuse hulp: Is de baby te vroeg geboren en zal hij/zij een tijdje in de couveuse moeten verblijven, dan is het fijn dat je nog steeds recht hebt op kraamhulp bij thuiskomst. Er zijn weinig zorgverzekeraars die dit vergoeden. Ziet het er naar uit dat je baby een groeiachterstand heeft, of wordt verwacht dat je baby eerder komt dan verwacht, dan is het verstandig om hier even bij stil te staan.

Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie

Als je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis zonder dat er een ‘medische’ indicatie is, dan kan het zijn je een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per zorginstelling en is ongeveer € 360,-. (In 2019 € 357,84 en in  2018 € 356,90).  Je krijgt ongeveer 2/3 vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Voor de overige kosten van de eigen bijdrage kan je je extra verzekeren.

Wat leuk! Er komt een baby bij. Zo bereken je de extra zorgkosten

Fysio (i.v.m. bekkeninstabiliteit)

Wist je dat 50% van de zwangere dames last heeft van bekkeninstabilieit. Het kan zijn dat je in de laatste weken of na de bevalling last hebt van je bekken en dat je daarvoor naar de fysio moet. Extra fysiotherapie kan dan een verstandige keuze zijn.

Kraampakket

Vraag bij jouw zorgverzekeraar een kraampakket aan. Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Anticonceptie

Wellicht denk je hier nog niet aan, maar het is verstandig om na te denken of je na de bevalling anticonceptie wil en welke anticonceptiemiddelen vergoed worden door jouw verzekeraar.

Wel of geen aanvullende verzekering? Berekening maken

Het kan verstandig zijn om voor kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie een extra aanvullende verzekering af te sluiten. Maak vooraf een berekening. Let er daarbij op dat de hoogte van de premie voor de aanvullende verzekering niet hoger zijn dan de mogelijke kosten.

Voorbeeld berekening: 
De kosten liggen voor kraamhulp (49 uur x eigen bijdrage € 4,40 = € 215,60) en eigen bijdrage ziekenhuis ( 357,84 - € 211,- = 146,84) en (eventueel 2 dagen, 2 uur kraamhulp in het ziekenhuis 2x € 17,- x 4 uur = €140,-)  tussen de € 362,44- en € 502,44,-. Dat betekent dat jouw aanvullende verzekering tussen de € 30,20,- en € 41,87,- per maand mag kosten aan premie. (minimale extra kosten van €362,44 / 12 maanden).

Hoog of laag eigen risico

Wordt je kindje komend jaar geboren, dan is het verstandig op goed na te denken over de hoogte van uw eigen risico. Verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg vallen, net als de huisarts, niet onder het eigen risico van €385. Het eigen risico geldt wel voor andere kosten rondom de zwangerschap, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling of medische nazorg na de bevalling. Ook de kosten van de NIPT-test vallen onder het eigen risico. 

Aanmelden baby binnen 4 maanden

Is de kleine spruit geboren? Vergeet je kindje dan niet bij de schrijven op jouw zorgverzekering.
Idealiter schrijf je je baby bij op de meeste uitgebreide zorgverzekering van jou of jouw partner.

Ja kan geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen in dit artikel.