Overstappen van energieleverancier is tegenwoordig helemaal niet lastig meer. Vanaf 2004 - sinds de liberalisering van de energiemarkt - is iedereen vrij om zelf een energieleverancier te kiezen.

Maak een berekening

1
Gegevens
2
Vergelijken
3
Overstappen

Welk type aansluiting heeft u?

U kan kiezen voor zakelijke of particuliere aansluiting

Vul uw postcode in.

Postcode: Huisnummer:

Wie is uw huidige energieleverancier?


Wat is de samenstelling van uw huishouden?

Hier kunt u invullen wat uw woonsituatie is
1
2
3
4
5+

Weet u uw energieverbruik? Vul hier uw verbruik in

Verbruik stroom enkele meter
Verbruik gas

Overstappen | hoe werkt dat?

Overstappen energie doet u na vergelijking van alle tarieven. Zo weet u of overstappen de moeite waard is. In de meeste gevallen is een besparing van ca. € 200 tot € 400 euro mogelijk. Via de Vastelastenbond bekijkt u eenvoudig de prijzen van Nuon, Oxxio, Essent, Nederlandse Energie Maatschappij, Budget energie, Eneco en meer bekende leveranciers. Zo weet u zeker dat overstappen naar leveranciers via de Vastelastenbond u voordeel oplevert. Overstappen via de Vastelastenbond is eenvoudig en vertrouwd, doordat we uw overstapproces begeleiden en alléén samenwerken met betrouwbare energieleveranciers.

U kunt gemakkelijk uw energie vergelijken, en direct uw overstap online regelen via de Vastelastenbond!

Stappenplan

Volg onderstaande stappen als u wilt overstappen van energie leverancier:

 1. Weet uw jaarverbruik van energie (verbruik stroom en gas over 12 maanden). Dit vindt u terug op de jaarnota van uw huidige energieleverancier. Dit is belangrijke informatie bij overstappen van energieleverancier
  • Het verbruik van stroom wordt aangegeven met kWh
  • Het verbruik van gas wordt aangegeven met m3
 2. Maak een correcte vergelijking. Neem alle kosten mee in de vergelijking.
  • Leveringstarief per kWh en per m3
  • Vastrecht voor energieleverancier
  • Energiebelasting en BTW
  • Netwerkkosten
 3. Controleer opzegtermijn van uw huidige energieleverancier
  • Wanneer loopt uw energiecontract af Dit is belangrijk voor een eventuele opzegboete
 4. Kies een energiecontract
  Sluit een overeenkomst met een leverancier voor uw energie.
 5. Geef uw meterstanden door
  De meterstanden dient u door te geven aan uw oude en nieuwe leverancier
  • Uw ontvangt hier vanzelf bericht over van beide leveranciers.
 6. Noteer in uw agenda
  Noteer in uw agenda wanneer uw contract afloopt. U heeft namelijk vaste tarieven afgesproken. Wanneer u niets doet vervalt u in de variabele tarieven van de energiemaatschappij. Op deze manier bent u op tijd met overstappen van energie. Heeft u geen zin en tijd om dit jaarlijks bij te houden? Maak dan gebruik van de Switch Service. Zo heeft u altijd proactief het beste energiecontract en wordt het overstappen automatisch voor u geregeld.

Wettelijke bedenktijd

Wilt u toch afzien van het contract, dan kan dat. U heeft namelijk 14 dagen wettelijke bedenktijd. Dat betekent dat u zonder opgaaf van redenen de overeenkomst nog kan annuleren. Vanaf 13 juni 2014 is de regelgeving hiervoor nog eens aangescherpt.

Wanneer overstappen

Wanneer u wilt overstappen van energieleverancier kunt u dat het beste doen ca. 6 – 8 weken voordat uw contract afloopt bij uw huidige energieleverancier. U kunt ook kiezen voor de unieke dienst Switch Service. Dan wordt alles voor u geregeld en heeft u geen omkijken meer naar uw energiecontract. De administratieve afhandeling van het overstappen met energie kon in het verleden nog wel eens voor problemen zorgen. Tegenwoordig is dat verleden tijd. Het switchen van energie leverancier gaat gelukkig met steeds minder problemen gepaard. Zo stijgt het aantal consumenten dat voor energie overstapt elk jaar met ca. 10%.

Aanbod Vastelastenbond

Vereniging de Vastelastenbond assisteert u graag met het maken van een correcte vergelijking voor het overstappen energie.

Opzegboete of opzegvergoeding

Bij de meeste leveranciers betaalt u een opzegboete wanneer u gaat overstappen energie en een meerjarig contract met vaste tarieven tussentijds opzegt. Greenchoice werkt niet met deze opzegvergoedingen, wat erg handig is voor bijvoorbeeld mensen met een onzekere woonsituatie zoals anti krakers, studenten et cetera. Onze andere huidige samenwerkingspartner energiedirect.nl werkt wél met opzegboetes voor het tussentijds overstappen van een meerjarig energie contract. Hou daar alstublieft rekening mee bij het berekenen van uw opties, dan komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Bereken hier uw energieprijs voor een correcte vergelijking

Uw verbruik niet bekend? » Maak een schatting

Woningtype

Aantal personen