WOZ zelf controlerenStappenplan: Zelf WOZ-waarde controleren en bezwaar maken

Wel of geen bezwaar maken?

Alvorens (kosteloos) bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde is het prettig om te weten wat de slagingskans op een gegrond bezwaar is. Vereniging de Vastelastenbond heeft 7 handige stappen op een rij gezet om zelf uw WOZ-waarde te controleren. Vindt u het teveel gedoe en wilt u het niet zelf doen? Dan kunt u een GRATIS WOZ-WAARDE CHECK aanvragen.

1. Kadaster gegevens en opbjectkenmerken controleren

Begin met de feiten en objectkenmerken van uw woning of pand. Controleer de gegevens die de gemeente heeft gebruikt. Zijn alle kadaster en objectgegevens (gebruiksdoel, bestemming pand, woningtype,  bouwjaar pand,  (woon)oppervlakte) van uw woning correct?

2. Taxatieverslag opvragen

U kunt het taxatieverslag gratis bij uw gemeente of via mijn.overheid.nl opvragen.
In dit taxatieverslag staat de onderbouwing van de WOZ-waarde. Loop deze, middels het stappenplan, goed na. Kloppen er volgens u de gegevens niet?
Dat is een reden om bezwaar te maken.

3. Koopsommenoverzicht opvragen

U kunt bij het kadaster ook een koopsommenoverzicht opvragen van alle verkoopprijs van de huizen in een specifieke postcode. Deze cijfers gaan 5 jaar terug.  Zo kan u zelf de (beter) vergelijkbare woningen bij uw woning zoeken. Let op: Veel gemeenten brengen hier kosten voor in rekening.
Het opvragen van het koopsommenoverzicht kost € 2,60. 

4. Vergelijkbare woningen controleren

Een andere manier om de vergelijkbare woningen te controleren is via het WOZ-waarde loket. Deze gegevens zijn up-to-date. U kunt de WOZ-waarde van een aantal vergelijkbare woningen bekijken op https://www.wozwaardeloket.nl/. Ligt de waarde van uw woning niet in lijn met vergelijkbare woningen binnen uw gemeente?  Dat kan een reden zijn om bezwaar te maken.

5. Verbouwingen of achterstallig onderhoud

Is er sprake van achterstallig onderhoud of heeft u geen vergunning gekregen om uw woning te verbeteren? Dan is dit ook van invloed op de WOZ-waarde. Over het algemeen geldt dat de WOZ-waarde lager is bij een slecht onderhouden woning. Een beetje krom is het wel, maar de verkoopwaarde van de woning zal dan lager zijn. Daarom rekent de gemeente ook met een lagere WOZ-waarde. 

6. Veranderde omgevingsfactoren

Uw omgeving is constant in ontwikkeling. Zeker met de verduurzaming van Nederland. Woont u in de buurt van een windmolenpark, UMTS-mast, hoogspanningsmast, spoorlijn, kerncentrale of druk bezochte openbare voorzieningen? Dit wordt gezien als belemmerend en is dus van invloed op de WOZ-waarde. Ook een veelgehoorde reden om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde is verzakking door een laag grondwaterpeil. Gezien de klimaatveranderingen is dit voor veel huiseigenaren een (toekomstig) probleem. 

7. Energielabel correct?

Vanaf 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop van uw woning. Ook uw energielabel is van invloed op de WOZ-waarde. Controleer daarom goed of het energielabel van uw woning wel correct is. Daarnaast zijn er nog veel gemeenten die worstelen met de omgang van zonnepanelen. Moeten deze wel of niet meegenomen worden bij de waardebepaling? Controleer bij uw gemeente welke regels ze hanteren en houdt daar rekening mee. 

Wijken een aantal gegevens af? Of twijfel u of de WOZ-waarde correct is vastegelsteld? Vraag dan de WOZ-waarde Check aan.

" Bij een verlaagde WOZ-waarde gaat u minder Gemeentelijke Belastingen betalen. Dat weet iedereen.... Maar weet u ook dat de WOZ-waarde bij uw vermogen wordt geteld en daarom ook van invloed is op uw inkomstenbelasting? "