Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

27 steden verantwoordelijk voor 9% wereldwijd stroomverbruik

Donderdag 30 april 2015 16:40Margot Boesveld

 

Slechts 27 steden zijn verantwoordelijk voor ongeveer 9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Deze grootste steden ter wereld hebben daarnaast een aandeel van 10 procent in het verbruik van gas en produceren 12,6 procent van al het afval.

Dat is relatief veel. Ter vergelijking: in de steden woont 6,7 procent van de wereldbevolking. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Olietanker

De wetenschappers analyseerden gegevens over het energieverbruik van de 27 drukst bevolkte steden ter wereld, waaronder Shanghai, Bejing, Seoul, Tokio, New York, Parijs, Moskou en Londen. Met een statistische analyse berekenden ze voor elke stad ook het gasverbruik, waterverbruik en de afvalproductie. De relatief grootste energieverbruiker is New York. In de Amerikaanse stad wonen 12 miljoen mensen minder dan in Tokio, maar er wordt meer elektriciteit en gas geconsumeerd.

"Elke dag wordt het equivalent van een volledig gevulde olietanker verbruikt", aldus hoofdonderzoeker Chris Kennedy op de nieuwssite van de Universiteit van Toronto. "Toen ik dat zag, vond ik het ongelooflijk."

Sommige verschillen zijn te wijten aan de geografische ligging. In New York wordt bijvoorbeeld meer gestookt dan in Tokio. Maar ook de economische activiteit maakt veel verschil. "Rijke mensen consumeren meer en gooien meer weg", aldus Kennedy.

Terugdringen

De wetenschappers hopen met hun studie de bestuurders van metropolen te stimuleren om te bezuinigen op hun energiehuishouding. Ze noemen in hun paper ook enkele voorbeelden van succesvol beleid. Zo daalt in Londen het elektriciteitsverbruik door extra belastingen, ondanks economische groei. "Er is bewijs dat metropolen stappen kunnen maken met het terugdringen van hun energieverbruik", verklaart Kennedy. "Dat is hoopgevend."

 

 

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over