27 steden verantwoordelijk voor 9% wereldwijd stroomverbruik
Donderdag 30 april 2015 16:40:42

Slechts 27 steden zijn verantwoordelijk voor ongeveer 9 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Deze grootste steden ter wereld hebben daarnaast een aandeel van 10 procent in het verbruik van gas en produceren 12,6 procent van al het afval.

Dat is relatief veel. Ter vergelijking: in de steden woont 6,7 procent van de wereldbevolking. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Olietanker

De wetenschappers analyseerden gegevens over het energieverbruik van de 27 drukst bevolkte steden ter wereld, waaronder Shanghai, Bejing, Seoul, Tokio, New York, Parijs, Moskou en Londen. Met een statistische analyse berekenden ze voor elke stad ook het gasverbruik, waterverbruik en de afvalproductie. De relatief grootste energieverbruiker is New York. In de Amerikaanse stad wonen 12 miljoen mensen minder dan in Tokio, maar er wordt meer elektriciteit en gas geconsumeerd.

"Elke dag wordt het equivalent van een volledig gevulde olietanker verbruikt", aldus hoofdonderzoeker Chris Kennedy op de nieuwssite van de Universiteit van Toronto. "Toen ik dat zag, vond ik het ongelooflijk."

Sommige verschillen zijn te wijten aan de geografische ligging. In New York wordt bijvoorbeeld meer gestookt dan in Tokio. Maar ook de economische activiteit maakt veel verschil. "Rijke mensen consumeren meer en gooien meer weg", aldus Kennedy.

Terugdringen

De wetenschappers hopen met hun studie de bestuurders van metropolen te stimuleren om te bezuinigen op hun energiehuishouding. Ze noemen in hun paper ook enkele voorbeelden van succesvol beleid. Zo daalt in Londen het elektriciteitsverbruik door extra belastingen, ondanks economische groei. "Er is bewijs dat metropolen stappen kunnen maken met het terugdringen van hun energieverbruik", verklaart Kennedy. "Dat is hoopgevend."

 

 

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nederlanders wisselen relatief vaak van energieleverancier
Nederland hoort bij de koplopers in Europa als het gaat om energieoverstappers.  Vorig jaar koos 13,3 procent van de consumenten voor een andere aanbieder, blijkt uit donderdag 30 april 2015 g...
Sluipverbruik in uw huishouden
Tast u in het duister wat betreft uw stroomverbruik? Soms is de boosdoener lastig op te sporen. Een oude vriezer in de schuur, een waterbed, een 2e hands wasmachine of de vijverpomp zorgen voor een ho...
Klantenservice grote bedrijven wordt slechter en slechter
Steeds vaker horen we terug dat de service van de klantenservice in Nederland achteruit gaat. Consumenten hebben te maken met lange wachttijden, slechte of onvolledige antwoorden per e-mail en soms ze...