“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

28 procent van woningen boven de vraagprijs verkocht

Dinsdag 29 augustus 2017 10:34Margot Boesveld

Prijzen stijgen steeds sneller, de marktliquiditeit neemt toe en biedingen op of boven de vraagprijs komt steeds meer voor. Deze indicatoren kunnen wijzen op oververhitting van de woningmarkt. In het tweede kwartaal van 2017 wordt 28% van de transacties voor of boven de vraagprijs verkocht.

Voor de kredietcrisis in 2008 lag dit aandeel met 9% een stuk lager. Tien jaar geleden werden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. In 2017 is dit fenomeen veel wijder verspreid: naast Amsterdam (79%) en Utrecht (65%) is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval bij steden als Groningen (64%), Haarlem (63%), Amstelveen (62%), Almere (62%), Zaanstad (58%), Amersfoort (52%) en Leiden (51%).

  • Aanbod daalt verder en verkopen blijven toenemen: het jaarlijkse aantal verkopen is in vier jaar gestegen van 123 duizend naar een recordaantal van 276 duizend woningen. 
  • De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft een factor van 0,6 en in de Randstad is deze factor 0,4. 
  • Betaalbaarheid blijft stabiel: 14,2% van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten, tijdens de piek in 2008 was dit nog 26,9%.

Amsterdam is nog steeds koploper

Woningprijzen stijgen het hardst in de Randstad: in Noord-Holland steeg de gemiddelde woningprijs met 12,6% op jaarbasis. In Amsterdam was de prijsstijging 13,5%. In de provincie Utrecht steeg de woningprijs met 10,6% en in de gemeente Utrecht steeg deze met 12,9% jaar-op-jaar. In Zuid-Holland was de prijsontwikkeling 8,6%. Wat verder opvalt, is dat de prijsstijgingen zich als een olievlek lijken uit te breiden.

Woningverkoop duurste prijsklasses stijgen het hardst

De verkoop van woningen in de twee duurste prijsklasses zijn het sterkst gestegen in het afgelopen jaar. De prijsklasse 350 tot 500 duizend euro steeg met 46,6% en de klasse boven de 500 duizend euro met 44,5%.

Alle ontwikkelingen tweede kwartaal

  • 62% aanbod binnen zes maanden verkocht!
  • Steeds minder woningen staan langdurig te koop. Het aandeel woningen dat langer dan twee jaar te koop staat, neemt nog steeds af en bedraagt momenteel 9,4%. Drie jaar geleden betrof dit nog 18,2%.

  • Van de verkochte woningen heeft 21,7% nog geen drie maanden te koop gestaan. Meer dan de helft van het aanbod is binnen zes maanden verkocht.
  • Het aantal woningen dat snel verkoopt is licht afgenomen. Een jaar geleden was 26,7% verkocht binnen drie maanden.
  • In het noorden staat 25% van het aanbod langer dan drie jaar te koop 
  • Aantal verstrekte hypotheken blijft toenemen
  • Het aandeel executieverkopen in het totaal aantal verkopen is 0,5%. Het hoogste aandeel executieverkopen (2,9%) kent de gemeente Heerlen. In de gemeente Den Bosch zijn de minste executieverkopen (0,1%).

Dit blijkt uit onderzoekscijfers van Calcasa. Dit artikel is samengesteld op basis van gegevens die Calcasa heeft onderzocht. Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed

Bron:The WOX® Quarterly Q2 2017

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Energie verbruik apps | Handig of niet?

Vrijdag 25 augustus 2017 14:20

Welke energie verbruiks apps zijn er? De grote energieleveranciers bieden anno 2017 (bijna) allemaal een app aan om uw energieverbruik inzichtelijker te maken. En er zijn ook onafhankelijke verbruik...

Lees meer

Slimme thermostaat | slimme keuze?

Woensdag 23 augustus 2017 13:03

Iedereen kent tegenwoordig de slimme thermostaat. Veel energieleveranciers bieden deze slimme thermostaten ‘gratis’ aan bij energiecontracten. Denk aan Nest van Essent, Anna bij NL Energie...

Lees meer

Voor- en nadelen slimme thermostaat

Woensdag 23 augustus 2017 13:22

Opvallend is dat niet de kostenbesparing, maar comfort en gemak de belangrijkste reden is om een slimme thermostaat aan te schaffen. Maar liefst 37% van de huishoudens geeft aan dat het op afstand bed...

Lees meer

Banken en hypotheken, een gewiekste combinatie

Maandag 21 augustus 2017 12:27

Een hypotheek is ingewikkelde materie en het lijkt er op dat banken het graag voor de consument ingewikkeld houden. Al jaren wordt er naar gestreeft om hypotheken 'consumentvriendelijker'...

Lees meer