8 tips voor overstappen zorg 2020 | Zorgverzekering
Maandag 11 november 2019 11:11:30
Wacht met overstappen (totdat ook de zorgcontracten bekend zijn). Nr. 5 van de 8 tips.

Je zorgverzekering verdient aandacht. Je gezondheid is een belangrijk goed. Geen enkel mens is gelijk en dat geldt ook voor de medische kosten die gemaakt (moeten) worden. Voor de beste medische zorg kies je voor een goed op jouw situatie aansluitende zorgverzekering. Dit kan je een besparing op de premie opleveren. Maar aan een kwalitatief betere zorgverzekering heb je nog veel meer aan. Wij geven je 8 handige tips!

8 handige tips voor je zorgverzekering

1. Laat je niet gek maken

Je ontvangt de komende periode veel berichten over de zorgverzekering. Neem de tijd. Je kan tot en met 31 december op je gemak je zorgwensen in kaart brengen. Sterker nog, je ontvangt van jouw huidige verzekeraar een nieuw aanbod. Denk je in 2020 soortgelijke zorg nodig te hebben? Gebruik dan het aanbod van je huidige verzekeraar als basis voor een vergelijking.

2. Maak altijd een vergelijking! 

Vergelijken is altijd goed. Ga er niet vanuit dat je huidige verzekering standaard de beste optie is. Vergelijk! Zo kan je een weloverwogen keuze maken. In het slechtste geval kom je er achter dat je goed verzekerd bent.

3. Ben je collectief verzekerd? Stap over...

Niet alleen de premies gaan omhoog, maar in 2020 gaat de (nep) collectiviteitskorting naar beneden. Dat betekent fikse stijgingen in de premies van 2020. Voor 72 tot 90% van collectief verzekerde is overstappen lonend. Lees verder

4. Ga niet alleen op de prijs af

Bekijk ook de hoogte van de vergoedingen. Uiteindelijk geldt: Je moet zo goed mogelijk dekking van je zorgbehoefte hebben. En in elke levensfase hebben we andere zorgbehoeftes. Lees verder

5. Wacht met overstappen totdat ook de zorgcontracten bekend zijn

Raar, maar waar. Vaak is er na het bekendmaken van de premie op 12 november nog tijd nodig om de overeenkomsten te regelen. Hierdoor is het vaak nog niet duidelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is bij het kiezen van een budget of naturapolis cruciaal.

6. Polis splitsen kan voordelig zijn 

Schrijf je kinderen (tot 18 jaar) bij op de (uitgebreide) polis van één van de ouders. Zo kan de partner die de minste zorg nodig heeft kiezen voor een goedkopere polis. Ook als je momenteel verzekerd bent via de werkgever van je partner, kan het in 2020 voordeliger zijn om zelf individueel een zorgverzekering af te sluiten.

7. Verhoog je eigen risico

Heb je niet veel zorg nodig? Verhoog je eigen risico, zodat je maandelijkse premie goedkoper wordt. Maar let op: Zet je eigen risico apart. Bij een hoger eigen risico (hoger dan € 385,00), betaal je maandelijks een lagere premie. Zet het geld van je eigen risico apart, zodat je niet in de financiële problemen komt als je dit bedrag moet voldoen. Kijk goed naar restitutie of natura verzekeringen: Je bent bij een zorgverkering niet altijd vrij om een eigen zorgaanbieder te kiezen (naturaverzekering). Heb je een auto, of ben je in de gelegenheid om naar de zorgaanbieder te reizen dan is dat geen probleem. Is dit niet het geval, kijk dan welke zorgaanbieders bij jouw (nieuwe) zorgverzekeraar zijn aangesloten. Bij een restitutie zorgverzekering heb je wél vrije keuze, maar daar betaal  je dan ook weer voor.

8. Reken, reken en bereken :-) 

Reken van tevoren uit of de extra premie voor de aanvullende verzekering opweegt tegen de (verwachtte) kosten van de zorgverlener. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om de behandelingen zelf te betalen of het geld opzij te zetten. Gebruik je de zorg niet? Dan heb je een extra zakcentje.

Overstappen is zo geregeld

Meld je aan vóór 1 januari 2020 (dus uiterlijk op 31 december moet je je verzekering geregeld hebben) Heb je je voor 1 januari aangemeld? Dan wordt je  huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

Maak vergelijking

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Overstappen collectief verzekerden: Samen kan er 50 miljoen bespaard worden
Voor 72 tot 90% van collectief verzekerden is overstappen lonend Voor de collectief verzekerden is dubbele stijging reden voor overstap. Twee redenen waarom overstappen loont. Niet alleen de premie...
Energiearmoede: 'In 2030 kunnen 1,5 miljoen huishoudens met moeite de energierekening betalen.'
Nu al kunnen ruim 650.000 huishoudens hun maandelijkse energierekening niet of nauwelijks betalen. In 2030 wordt verwacht dat maar liefst 1,5 miljoen huishoudens met moeite de kosten voor gas en ...
Bespaartip: Ga naar de tandarts (en nog meer zorg-bespaartips)
Binnenkort worden de premies weer bekend gemaakt. Maar voordat je je laat verleiden tot het sluiten van een nieuwe zorgverzekering. Kijk even goed naar je huidige zorgverzekering. Zo haal je...