Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Acceptatieplicht zorgverzekeraars

Donderdag 18 december 2014 11:40Margot Boesveld

 

In hoeverre geldt er een acceptatieplicht voor de zorgverzekering?

Iedere verzekerde kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dat geldt niet voor de aanvullende verzekeringen en de tandartsverzekering. Voor de aanvullende pakketten zijn er slechts enkele verzekeraars met een medische acceptatie. Bij het accepteren van de tandartsverzekering zijn verzekeraars kritischer.

Ook verzekerden met hoge medische kosten hebben de mogelijkheid om over te stappen naar een verzekeraar met een lagere premie, een betere service of een uitgebreidere dekking. De premie voor de basisverzekering is relatief eenvoudig onderling te vergelijken. De dekking is bij alle verzekeraars namelijk gelijk. Er kan een beperking zitten in de keuzevrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen, maar de dekking zal niet verschillen. Het vergelijken van de aanvullende zorgverzekeringen en de tandartsverzekeringen is lastiger. Gelukkig kunt u gebruik maken van onze zorgvergelijker. Wij kunnen naast de premie namelijk ook op voorwaarden vergelijken.

 

Overstappen van zorgverzekeraar?

  Begin hier
 

 

Medische acceptatie voor de aanvullende zorgverzekering

Wie een aanvullende verzekering afsluit bij ONVZ, PNOzorg, Avéro Achmea of de Amersfoortse kan te maken krijgen met een medische acceptatie. Hieronder zullen wij nader toelichten waar de acceptatiecriteria betrekking op hebben.

Dit zijn voorbeelden uit 2015/2016. Wijzigen onder voorbehoud. 

 

ONVZ – Bij de aanvullende verzekeringen onder de namen: Optifit, Topfit en Superfit worden er acceptatievragen gesteld. Deze vragen hebben samenvattend betrekking op behandelingen door artsen of alternatieve behandelaars in de afgelopen twee jaren. Ook willen ze weten of u nog steeds onder behandeling bent. Daarnaast wordt er gevraagd naar het medicijnengebruik. Deze verzekeraar stelt veel acceptatievragen, want ze willen ook weten wat de verwachtingen zijn met betrekking tot medische behandelingen in 2015.

PNOzorg – De acceptatievragen hebben betrekking op de dekkingen Extra en Compleet. De verzekeraar gaat vragen stellen over orthodontie voor gezinsleden tot 18 jaar. Ook vraagt de verzekeraar informatie op over behandelingen door diverse therapeuten. U moet ook aangeven voor welke klachten/aandoeningen u behandelingen in 2015 nodig denkt te hebben.

Avéro Achmea – De vragen van Avéro Achmea hebben betrekking op de aanvulling onder de naam Excellent. De verzekeraar wil weten of u in voorgaande jaren meer dan 20 behandelingen hebt gehad voor oefentherapie of fysiotherapie, en wat de verwachtingen zijn voor 2015. De verzekeraar wil weten of u nu al in behandeling bent van een zorgverlener. Ook als u vermoedt in 2015 kosten te moeten maken, moet u dit opgeven. Het dragen van een bril of contactlenzen moet gemeld worden en er worden vragen gesteld over orthodontie. Bij de dekking “Ziekenhuis extra” gaat de verzekeraar vragen stellen over ziekenhuisbehandelingen.

De Amersfoortse – De medische acceptatievragen hebben betrekking op de Optimaal dekking. De verzekeraar wil weten in hoeverre u het komende jaar een bril, hoortoestel, haarstukje of pruik nodig gaat hebben. Daarnaast worden er vragen gesteld over uw medische toestand en of u meer dan 21 behandelingen denkt nodig te hebben van een fysiotherapeut.

Medische acceptatie voor de tandartsverzekering

In vergelijking met de aanvullende verzekering zijn er meer verzekeraars die acceptatievragen stellen bij het afsluiten van een tandartsverzekering. Er zijn ook verzekeraars die geen medische acceptatie hanteren, maar een wachttijd van bijvoorbeeld een half jaar tot zelfs 2 jaar.

De meest gestelde acceptatievragen zijn:

  • Bent u de afgelopen jaren ter controle bij de tandarts geweest?
  • Welke behandelingen heeft u ondergaan? Hierbij moet u denken aan kronen, bruggen en vullingen
  • Hoe is de dekking in de huidige tandartsverzekering?

 

U gaat het acceptatietraject in door eerst de verzekeringen te vergelijken en vervolgens te kiezen voor de beste dekking voor de meest redelijke prijs. In het geval de verzekeraar uw aanvraag afwijst op de medische vragen, heeft u in ieder geval de huidige zorgverzekering nog achter de hand.

 

Deze pagina is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. Wijzigingen onder voorbehoud. U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie op deze pagina. 

 

 

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over