Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

ACM dwingt KPN tarieven kopernetwerk te verlagen

Donderdag 08 september 2016 15:54Margot Boesveld

 

KPN heeft de tarieven voor het gebruik van koperen aansluitlijnen verlaagd onder dwang van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Eerder had KPN deze tarieven over de periode oktober 2012 tot en met juli 2015 juist met terugwerkende kracht verhoogd. KPN voerde de tariefsverhoging door in reactie op een rechterlijke uitspraak. De verhoging kwam echter in strijd met andere tariefsregels waaraan KPN zich moest houden.

ACM heeft KPN gedwongen zijn gedrag te veranderen door een last onder dwangsom op te leggen. De dwangsom bedraagt 500.000 euro per dag met een maximum van 5 miljoen euro. KPN moest uiterlijk 19 augustus 2016 met terugwerkende kracht de tarieven voor koperen aansluitlijnen verlagen en op zijn website publiceren. ACM constateert dat KPN dat heeft gedaan. De dwangsom kan dan ook achterwege blijven.
Alle telecomaanbieders moeten concurrerende aanbieding kunnen doen.

Eigenaar kopernetwerk

KPN is eigenaar van een kopernetwerk. Om concurrenten een kans te geven telecomdiensten aan te bieden moet KPN andere telecombedrijven ook toegang bieden op zijn netwerk. De tarieven die KPN rekent voor het gebruik van de koperen aansluitlijnen aan andere telecombedrijven moeten net zo hoog zijn als KPN aan zichzelf rekent. Alleen dan kunnen andere telecomaanbieders een concurrerend dienstenpakket aanbieden.

Het gedrag van KPN is in strijd met de regels rond non-discriminatie die ACM in 2011 aan KPN heeft opgelegd in het marktanalysebesluit Ontbundelde toegang. Door de omvang van de tariefsverhoging bleef er te weinig marge-ruimte over voor de andere telecomaanbieders.
Marktproblemen oplossen. 

ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om marktproblemen op te lossen. Bij haar keuze voor een aanpak kiest ACM voor het instrument dat het marktprobleem het best oplost. In dit geval kiest ACM voor een last onder dwangsom; zo wordt KPN gedwongen de gevolgen van de overtreding zo snel mogelijk te beëindigen.

 

 

Bron: ACM.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over