Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar opInternet en TV

Bespaar € 200,- op je Internet en TV

Door over te stappen van internetprovider

Gemiddelde besparing door goedkopere provider 

€200,- p.j

Meer informatie

ACM onderzoekt monopoliepositie VodafoneZiggo in Amsterdam

Donderdag 16 maart 2023 11:17Frank van de Ven
De taak van de ACM is om te kijken of er voldoende concurrentie is als het om internet via de kabel gaat. Omdat er op de kabel maar één aanbieder actief is in Amsterdam, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil.

De taak van de ACM is om te kijken of er voldoende concurrentie is als het om internet via de kabel gaat. Omdat er op de kabel maar één aanbieder actief is in Amsterdam, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil.

Telecomaanbieder YouCa wil toegang krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam, maar dat geeft VodafoneZiggo niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat dit voorlopig nog niet hoeft. Wel wordt verder onderzoek gedaan om te kijken of er wat aan de monopoliepositie van de tv-, telefonie- en internetaanbieder gedaan kan worden, zodat andere spelers een eerlijke kans krijgen. 

YouCa wil concurreren met het aanbod van VodafoneZiggo. Eigenaar Taco Jelgersma van YouCa diende bij de toezichthouder een verzoek in, maar dat werd geweigerd. De ACM geeft wel aan dat er onderzocht wordt of er maatregelen nodig zijn om de concurrentie te stimuleren in gebieden waar mensen een snel internetabonnement (van minimaal 200 megabit per seconde) alleen via het kabelnetwerk kunnen nemen.

De taak van de ACM is om te kijken of er voldoende concurrentie is als het om internet via de kabel gaat. Omdat er op de kabel maar één aanbieder actief is in Amsterdam, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil. Jelgersma wijst erop dat Ziggo onlangs heeft aangekondigd met ingang van 1 juli de prijzen van de internet- en tv-pakketten met 8,5 procent te verhogen. Daarom zou het openbreken van het kabelnetwerk van Ziggo kunnen helpen de concurrentie aan te wakkeren.


Overlast gemeenten

Bijna driekwart van de huishoudens in Amsterdam beschikt niet over glasvezel. Deze mensen kunnen snel internet alleen afnemen via de kabel, waarop VodafoneZiggo de enige aanbieder is. Daar wil YouCa verandering inbrengen, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren. Volgens de regelgeving moet toegang tot de kabel via de straatkasten verkregen worden, want die zitten het dichtst bij de consumenten.

In Amsterdam zijn er duizenden straatkasten, waardoor de kosten te hoog zouden zijn om rendabel te kunnen concurreren. Het zou bovendien leiden tot hoge kosten bij VodafoneZiggo en mogelijk tot overlast in de gemeente. De ACM verplicht VodafoneZiggo daarom niet om YouCa toegang te geven op het kabelnetwerk. De ACM legt dit besluit naar eigen zeggen “voor aan de markt en onderzoekt daarnaast of een andere vorm van toegang nodig is voor effectieve concurrentie op snel internet in Amsterdam.”

Angst voor rechtspraak

De kabel van Ziggo is dicht voor concurrenten en zo blijft de monopoliepositie in stand. Jelgersma vermoedt dat de toezichthouder niet durft door te bijten uit angst opnieuw door de rechter op de vingers te worden getikt. De ACM probeerde al eerder het kabelnetwerk van Ziggo op landelijk niveau open te breken, maar die poging mislukte in 2020. De rechter stelde de toezichthouder in het ongelijk. 

“De ACM moet nu de juridische en politieke moed tonen om besluiten te nemen die de belangen van consumenten dienen”, laat Jelgersma in een persbericht weten. “YouCa stelt een schrijnend gebrek vast aan een langetermijnvisie waaraan politiek of toezichthouder zich willen committeren. In antwoord op Kamervragen van CDA en VVD wees de minister van Economische Zaken nog onlangs naar de ACM, die naar nu blijkt heel lang theoretiseert en modelleert maar nog altijd geen zicht geeft op meer keuzevrijheid en welvaartswinst. De consument blijft achter met twee ongereguleerde landelijke netwerken met op elk netwerk één dominante aanbieder die gezamenlijk een duopolie vormen. Andere glasvezelnetwerken gaan dit probleem niet oplossen.”


Andere mogelijkheden verkennen

De ACM gaat onderzoeken of YouCa op een andere, meer efficiënte manier toegang kan krijgen in Amsterdam. Dat kan bijvoorbeeld door het aansluitpunt niet in de straatkast, maar in de wijkcentrale te leggen. Bovendien onderzoekt de toezichthouder of de concurrentie tekortschiet in gebieden waar alleen een Ziggo-kabel ligt. Dat gaat momenteel om zo'n drie miljoen huishoudens in Nederland, voornamelijk in de grote steden. De ACM zegt komende zomer een besluit te nemen en geeft aan dat openstelling van de kabel nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

Internet is duur in Nederland, omdat de vaste netwerken in handen zijn van twee grote partijen (KPN en VodafoneZiggo) die met elkaar een duopolie vormen. Een snel internetabonnement is in Italië bijvoorbeeld de helft goedkoper dan in Nederland. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Internet

KPN en Glaspoort presenteerden onlangs een

Glasvezel mogelijk goedkoper door deal over tarieven

Maandag 29 augustus 2022 07:58

KPN en Glaspoort verlagen de tarieven voor andere providers die via hun glasvezelnetwerk internet aanbieden. Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgen deze prijsafspraken voor 'g...

Lees meer
De tariefwijziging is volgens Ziggo deels te wijten aan de hoge energietarieven.

Internetabonnement Ziggo wordt per 1 juli duurder

Dinsdag 10 mei 2022 08:47

Ziggo voert per 1 juli een tariefwijziging door voor het merendeel van de internetabonnementen. Gebruikers gaan maandelijks gemiddeld 2,12 euro meer betalen. Wanneer je gebruikmaakt van het duurste p...

Lees meer
T-Mobile breidt het glasvezelnetwerk uit en voert een tariefwijziging door.

Forse tariefwijziging abonnementen glasvezel T-Mobile

Maandag 24 januari 2022 13:50

‌T-Mobile Thuis voert een prijswijziging door voor glasvezelinternetabonnementen. De prijzen stijgen met 5 euro per maand. In plaatsen waar T-Mobile via het netwerk van KPN levert, moeten klanten...

Lees meer

T-mobile voor 5,1 miljard verkocht aan investeerders

Dinsdag 07 september 2021 09:09

T-Mobile Nederland wisselt van eigenaar. Het Britste investeringsfonds Apax en het Amerikaanse fonds Warburg Pincus hebben 5,1 miljard euro betaald om telecombedrijf T-mobile over te nemen van Deutsc...

Lees meer