ACM onderzoekt samenspannen energie veilingpartijen
Donderdag 04 september 2014 14:47:18

De Autoriteit Consument en Markt (ACM),  is onlangs binnengevallen bij een onbekend aantal aanbieders van energieveilingen. De ACM vermoedt dat er verboden prijsafspraken zijn en consumenten worden misleid. De ACM deed de invallen naar aanleiding van onderzoek door RTL Nieuws.

De organisatoren van energieveilingen verzamelen een grote groep consumenten en energieleveranciers wordt vervolgens gevraagd een aanbod voor de hele groep tegelijk te doen. De leverancier die het beste bod doet, sleept de deal binnen.

Maar het beste bod is niet altijd het voordeligste bod. Want uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bij de energie-acties van Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis, ANWB en Telegraaf soms vóóraf een zogenoemd streefgetal of vast kortingspercentage wordt bepaald. In de praktijk werkt dat bijna altijd als een bodemprijs.

Ongeldig

Biedt een energieleverancier die ‘bodemprijs’, dan sleept hij de deal binnen. Maar wil hij mínder dan die 'bodemprijs' bieden, dan kan dat niet altijd. Het is dan dus onmogelijk om consumenten een beter bod te doen dan vooraf is afgesproken.

Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis, ANWB en Telegraaf bevestigen aan RTL Nieuws dat bij hun energie-acties met een streefgetal of vast kortingspercentage is gewerkt. Maar ze ontkennen met klem dat dat in strijd is met de mededingingsregels.

Autoriteit Consument en Markt betwijfelt dat. "Uit de informatie waarover wij nu beschikken maken we op dat bij sommige veilingen partijen mogelijk hebben samengespannen", zo laat een woordvoerder weten. "Dat is niet eerlijk... en mogelijk misleidend voor consumenten." Mocht de ACM misstanden constateren dan kan ze hoge boetes opleggen.

Zo is te lezen in dit stuk dat RTL Nieuws in handen kreeg: "Het streefgetal is vastgesteld op 124,96 euro op maandbasis. (...) Indien er lager wordt geboden, dan wordt het bod als ongeldig gekwalificeerd."

Aandringen energieleveranciers

RTL Nieuws sprak de afgelopen weken met negen bronnen binnen de energiesector. Vier van hen zeggen dat die ‘bodemprijs’ er is gekomen na aandringen van energieleveranciers. Toen die ‘bodemprijs’ er nog niet was, boden energieleveranciers volgens de bronnen namelijk geregeld zúlke lage prijzen dat ze verlies maakten op de energie-acties. Zij klaagden bij de organisatoren dat het zo niet langer kon en dreigden niet meer aan de energie-acties deel te nemen. Daarop werd besloten voortaan vóóraf een ‘bodemprijs’ te bepalen.

Volgens Hans Vedder, hoogleraar Mededingingsrecht, heeft deze constructie ‘trekken van kartelvorming’: "Het kartelverbod gaat uit van ondernemingen die zelfstandig hun gedrag op de markt, zoals hun prijsstelling, bepalen. Als een veilingorganisator een minimumprijs vaststelt, zeker als dat gebeurt na druk van de energieleveranciers, dan is dat zeer problematisch. Het haalt de prikkel voor scherper bieden weg uit de markt en als er maar een beperkt aantal leveranciers deelneemt aan deze veiling is het zelfs mogelijk dat de prijzen onderling kunnen worden afgestemd. Het is hoe dan ook niet in het belang van de consument."
 

Bekijk ook de video die RTL 4 maakte over energieveilingen en de onderlinge afspraken: 

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/inval-kartelpolitie-bij-energieveilers
 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Basispakket ziektekosten kan worden versoberd
Veel verzekerden vinden dat 'luxe' ziektekosten uit het basispakket kunnen. Dit zijn kosten voor dieetadvies, IVF-behandelingen en stoppen-met-roken-programma's. Het Nederlands instituu...
Zorgpremie in 2015 omhoog met 10,-
De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar met een tientje per maand omhoog. Ook het verplichte eigen risico stijgt met enkele tientallen euro's per jaar. Dat schreef het AD woensdag...
Bezuinigingen rondom zorgtoeslag
Het kabinet gaat volgend jaar bezuinigen op de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor de laagste inkomens voor het geld dat ze aan zorg kwijt zijn. De regeringspartijen zijn het daarover eens gewo...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam