Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

ACM wil rem op commerciële ontwikkelingen netwerkbeheerders energiemarkt

Vrijdag 20 maart 2015 15:37Margot Boesveld

 

ACM wil rem op commerciële activiteiten van netwerkbedrijven op de energiemarkt. De toezichthouder ziet dat netwerkbedrijven dochterondernemingen hebben opgericht die commerciële activiteiten hebben ontwikkeld die net zo goed of beter door de energiemarkt zouden kunnen worden uitgevoerd.

De ACM is bang dat de netwerkbedrijven de woningcorporaties achterna gaan. Er zijn te veel grijze gebieden in de energiemarkt. Netwerkbedrijven zijn eigendom van de gemeente. Wettelijk gezien moeten ze elektriciteit en gas tranporteren, investeren in de ontwikkelingen van netwerken en geen commerciële activiteiten uitvoeren. Volgens Remko Bos is dat namelijk oneerlijk: “Ze mogen met hun commerciele activiteiten niet profiteren van oneigenlijke voordelen die andere bedrijven niet hebben. Dat verstoort de markt.” De ACM vreest oneerlijke concurrentie: “Concurrentie is niet alleen goed voor de kwaliteit en de prijs, maar ook voor de innovatie.”

Commerciële activiteiten

ACM adviseert dit te beperken om te voorkomen dat netwerkbedrijven voordelen hebben die andere, commerciële partijen niet hebben. Zo kunnen netwerkbedrijven vaak makkelijker en goedkoper geld lenen voor commerciële activiteiten. Maar daar kunnen ze ook financiële risico’s bij lopen. “Als niet-rendabele investeringen moeten worden opgevangen uit de inkomsten uit de wettelijke taak, dan kan de leveringszekerheid in gevaar komen. Het is belangrijk dat we leren van wat we gezien hebben bij de woningbouwcoöperaties en dus is het verstandig een rem te zetten op risicovolle commerciële avonturen”, zegt Remko Bos, directeur Energie van ACM tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de rol van netbeheerders.

Duurzame energiemarkt

Een netwerkbedrijf bezit naast een netbeheerder nog tal van andere bedrijven. De netbeheerder heeft de wettelijke taak om elektriciteit en gas te transporteren en bedrijven en consumenten betalen daarvoor via de transporttarieven. De andere bedrijven voeren allerlei commerciële activiteiten uit. Het gehele netwerkbedrijf is in publieke handen van gemeenten en provincies. Remko Bos: “De markt moet initiatieven voor een duurzame energiemarkt oppakken. Concurrentie is noodzakelijk om duurzaamheid goed van de grond te laten komen. Netwerkbedrijven mogen met hun commerciële activiteiten niet profiteren van oneigenlijke voordelen die andere bedrijven niet hebben. Want dat verstoort de markt. Concurrentie is niet alleen goed voor kwaliteit en prijs, maar bevordert ook innovatie.”

Aansluiten windmolens

We staan in Nederland voor een belangrijke opgave om te groeien naar duurzamere vormen van energie. In deze transitie hebben netbeheerders een belangrijke taak. Vooral als het gaat om ontwikkelingen die direct aan die netten raken zoals het aansluiten en invoeden van elektriciteit die komt van windmolens of zonnepanelen. Deze ontwikkelingen vallen binnen de wettelijke taken van de netbeheerder.
Uitzondering via tijdelijke activiteit

Toch kan het gebeuren dat bepaalde maatschappelijk gewenste initiatieven niet door de markt worden opgepakt. Remko Bos: “Ik kan me voorstellen dat in die gevallen netbeheerders of netwerkbedrijven bijvoorbeeld een tijdelijke taak zouden kunnen krijgen. Voor de netbeheerder gaat het dan om taken die heel dicht bij het netbeheer liggen waardoor het netbeheer evident efficiënter kan plaatsvinden.” Andere tijdelijke activiteiten - met een in beginsel commercieel karakter - kunnen dan naar het netwerkbedrijf. Netwerkbedrijven mogen deze uiteraard niet bekostigen uit de inkomsten via de transporttarieven.

 

Bron: ACM.nl/ ACM wil rem op commerciële activiteiten van netwerkbedrijven op de energiemarkt, publicatie 19 maart 2015

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over