Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Afsluiting gas en stroom tijdens de wintermaanden

Dinsdag 21 december 2010 00:00Margot Boesveld

 

'Ik heb problemen met Eneco. Ze zeggen dat ik een betalingsachterstand heb en dat ze het gas en de stroom gaan afsluiten, als ik niet op tijd betaal. Maar dat mag toch niet meer tijdens de wintermaanden?' Antwoord: Het is inderdaad zo dat een energiemaatschappij in de wintermaanden niet zo maar tot afsluiting van gas en stroom mag overgaan. Een verbod op afsluiting tijdens de winter is er echter niet. Plicht energiemaatschappij De wettelijke regeling hierover is gericht op het voorkomen van afsluitingen in de winterperiode. Om een afsluiting te voorkomen, worden er zowel inspanningen van de energieleverancier als van de consument verwacht. De energie-maatschappij moet jou als consument goed informeren over de gevolgen van wanbetaling en de mogelijkheden om afsluiting van energie te voorkomen. Zo moet het bedrijf persoonlijk contact (telefoon, huisbezoek) opnemen en wijzen op de mogelijkheden voor betalingsregelingen en schuldhulpverlening. Het bedrijf mag niet tot afsluiting overgaan als het niet aan deze verplichtingen heeft voldaan. 

Plicht consument Jij als consument hebt de plicht om tijdig te zoeken naar een oplossing voor je schulden. Dat kan zijn in de vorm van een betalingsregeling, een lening bij bijvoorbeeld een sociale kredietbank of het zoeken van hulp bij de schuldhulpverlening.

Geen verbod afsluiting De regeling richt zich er dus op om het daadwerkelijk afsluiten van elektriciteit en gas te voorkomen, maar het is geen absoluut verbod. Dat zou namelijk een verkeerde prikkel geven, met als gevolg dat schulden onnodig oplopen en alle klanten uiteindelijk meebetalen aan de schulden van wanbetalers. Als je dus niet meewerkt aan schuldhulpverlening, kun je ook in de winterperiode worden afgesloten.

Tip! Als je bent afgesloten en je zoekt alsnog hulp, dan moet je weer worden aangesloten door de netbeheerder en moet de energiemaatschappij de levering weer hervatten. Let wel! Een leverancier zal wel een borg vragen van tussen de € 400,- en € 1000,-.

Bron: Jurofoon

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Ter Velde

Hoe kan er een borg worden gevraagd van € 400,- tot € 1000,-??? Als men geen geld heeft om de openstaande rekening te voldoen, kan die borg dus ook niet worden betaald...

Vrijdag 13 december 1901 21:05

Plaats een reactie

Lees meer over