Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Alweer een premiestijging voor de zorgverzekering

Vrijdag 04 augustus 2017 13:39Margot Boesveld

 

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze in 2018  een hogere zorgpremie gaan betalen vanwege een onverwachte tegenvaller. De reden hiervoor is een tegenvaller van 400 miljoen. Na llerlei over 2016 blijkt dat de zorgverzekeraars 400 miljoen minder uit dat fonds krijgen dan gedacht. Resultaat is dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar gaat stijgen. De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro", aldus Oomen. "Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden."

DWS brengt het slechte nieuws als eerste

Volgens de topman hebben nog andere factoren invloed op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. "Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller", zegt Oomen.  Bij de premievaststelling hebben we in ieder geval te maken met deze stijging van 30 euro. Die kunnen we niet wegpoetsen."Dat is een onaangename boodschap vooraf."

DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken. Het is doorgaans de eerste verzekeraar die dat doet. Andere verzekeraars maken hun premies meestal later in het jaar bekend. Ze kijken wel naar wat DSW doet, maar het betekent niet per definitie dat de rest van de verzekeraars volgen. Een woordvoerder van de Patiëntenfederatie wil eerst cijfers zien en weten waarop de stijging is gebaseerd, Ook vraagt de federatie zich ad waar de onverwachte tegenvaller ineens vandaan komen en of dit niet eerder gesignaleerd had kunnen worden. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden.

Ontastbare diensten en premies

Premies van verzekeringen en de verhogingen zijn voor veel consumenten een ontastbaar iets. In april 2017 brachten de autoverzekeraars ook al naar buiten dat de autopremie gaat stijgen door te veel onverwachte hoge claims. Het is iets waar je het als consumenten maar mee moet doen, zegt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Het enige wat je als consument tegenwoordig kan doen is zorgvuldig kijken naar de samenstelling van het zorgpakket en te kiezen voor de laagste premie. 

Verzekeringsfonds

Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland. De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.

Reserves

Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves.

 

 

 

 

Dit artikel is samengesteld met informatie van Radio 1 en Nu.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over