Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Belastingtijd – tips voor aangifte inkomstenbelasting

Dinsdag 21 maart 2017 17:27Margot Boesveld

 

De complexiteit van de belastingaangifte zorgt elk jaar voor veel verwarring. Daarnaast zijn er ook nog nieuwe regels en wetswijzigingen die in uw voor of nadeel kunnen werken.  De vooraf ingevulde aangifte is sinds 2016 standaard en niet meer optioneel. De belastingdienst weet niet alles en u blijft zelf verantwoordelijk voor het juist invullen van uw aangifte. Lege invulvelden, een verkeer WOZ waarde, onjuiste samenstelling van het gezin, het komt allemaal eens voor.

De Vastelastenbond geeft u tips om alles uit uw belastingaangifte te halen. U kunt op 3 manieren aangifte inkomstenbelasting doen:

·         Via de app van de belastingdienst (let op u kunt geen wijzigingen meer doorvoeren)

·         Via uw online pagina 'Mijn Belastingdienst'.

·         Middels een papieren formulier.

Belastbaar inkomen

U kunt 3 belastbare inkomens hebben: in box 1, in box 2 en in box 3

 1. Tarief box 1 (werk en woning)

 2. Tarief box 2 (belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang)

 3. Tarief box 3 (belastbaar inkomen uit sparen en beleggen)

Veranderingen

Zijn er nog veranderingen in de regelgeving die voor u voordelig uit kunnen pakken? Hierbij de belangrijkste veranderingen op een rij:

o   Mensen met een belastbaar inkomen boven de €20.000 betalen minder belasting. Het tarief in de tweede en derde schijf is namelijk gedaald van 42% naar 40,4%. Het tarief in de tweede schijf is voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt in 2016 gedaald naar 22,5%. De derde schijf is ook nog verlegd, van €57.585 naar €66.421.

o   Huizenbezitters met een belastbaar inkomen vanaf 66.422 euro hebben minder hypotheekrenteaftrek. De maximale belastingteruggave gaat terug naar 50,5 procent.

o   De drempel voor de vermogensbelasting is hoger, namelijk € 24.437 - en € 48.874 voor fiscale partners. Onder die grens betaalt u geen belasting over uw spaargeld.

o   De vrijstelling voor de spaarloonregeling is vervallen. Spaargeld dat onder deze regeling valt, moet u voortaan volledig opgeven.

o   De maximale inkomensafhankelijke combinatiekorting, een korting voor werkende ouders met kinderen onder de twaalf jaar, is dit jaar hoger, namelijk maximaal € 2769.

o   Vanaf het studiejaar 2015/2016 is het voor studenten met recht op studiefinanciering niet meer mogelijk om studiekosten van hun inkomen af te trekken.

Tips voor uw belastingaangifte

 1. Gebruik uw oude aangifte als basis. Is er niets veranderd aan uw situatie dan is de aangifte van vorige jaren een handige leidraad.
 2. Verdeel slim. Heeft u een fiscaal partner? Dan kunt u online gemakkelijker een verdeling maken. Een goede verdeling kan invloed hebben op: Aftrekposten voor uw woning en uw studiekosten, heffingskorting, ouderenkorting en heffingsvrij vermogen.
  1. Let op: Voor goede doelen, leningen of giften kan een fiscaal partnerschap juist nadelig zijn.
 3. Bezwaar gemaakt tegen uw WOZ-waarde? Let extra goed op. Dit is vaak onjuist of helemaal niet ingevuld door de belastingdienst
 4. Ken uw heffingskortingen: kijk hier voor een totaaloverzicht
 5. Mogelijke aftrekposten: hoge zorgkosten, giften en goede doelen.
 6. Schakel gratis hulp in van de belastingdienst wanneer u er niet uit komt.
 7. Vraag uitstel aan. Komt u er niet uit of is uw situatie afgelopen jaar gewijzigd waardoor u meer tijd  nodig heeft? U kunt voor  1 mei uitstel aanvragen. U heeft dan tot 1 september de tijd.

Extra aandachtspunten

Heeft u in 2016 uw hypotheek overgesloten of beëindigd? De Belastingdienst waarschuwt dat het dan mogelijk is dat uw gegevens over de hypotheekrente onvolledig in de digitale aangifte staan. 

Heffingskortingen en aftrekposten

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen die afhankelijk zijn van uw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaande ouderenkorting of extra korting op groene beleggingen. De belastingdienst heeft een handig overzicht gemaakt. 

Door goed te kijken naar de aftrekposten verlaag je je belastbaar inkomen en daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Dit bericht is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. Fouten onder voorbehoud. U kunt geen rechten ontlenen aan bovenstaande informatie.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Jan Dijkstra

Bedankt voor deze belastingtips. Fijn om te lezen dat mensen met een inkomen boven de €20.000 betalen minder belasting betalen. Ook goed om te weten dat giften mogelijk aftrekbaar zijn en goed verdeel moeten worden met je fiscale partner. Ik ga hier op letten.
http://commandeuraccountants.nl/Hoorn

Maandag 04 juni 2018 13:22

Plaats een reactie

Lees meer over