Bij derde huishoudens beheert vrouw de huishoudpot
Woensdag 12 maart 2014 16:04:47

In iets meer dan een derde van de Nederlandse huishoudens is de vrouw de baas over het huishoudgeld. In 56 procent van de gevallen wordt die pot gezamenlijk beheerd.

In een op de tien huishoudens is dat voorbehouden aan de heer des huizes. Dat zegt financieel adviesplatform mijngeldzaken.nl dinsdag na een steekproef onder duizend Nederlanders.

Niet alleen de huishoudfinanciën worden meestal door zowel de man als de vrouw in de gaten gehouden. Ongeveer de helft van de huishoudens doet samen de belastingaangifte.

Verzekeringen
Verzekeringen zijn voor 57 procent een gezamenlijke klus, evenals pensioenen. Als dat niet het geval is, is het meestal de man die deze zaken regelt. In het geval van belastingaangiftes is dit bijvoorbeeld 38 procent man, tegen 14 procent vrouw.

De onderzoeksresultaten kunnen afwijken doordat in het onderzoek niet naar geaardheid is gevraagd. Als een invuller van de vragenlijst aangaf man te zijn en aangaf dat zijn partner bijvoorbeeld de belastingaangifte invulde, werd ervan uitgegaan dat die partner een vrouw was.

Sparen
Ongeveer 35 procent van de Nederlanders spaart elke maand, blijkt uit het onderzoek. Een op de vijf ondervraagden spaart wel, maar niet maandelijks.

Als Nederlanders sparen, is dit meestal voor huishoudelijke apparatuur (57 procent), voor een vakantie (47 procent) en als appeltje voor de dorst. Een op de tien procent spaart niet. Een op de vijf zou wel willen, maar krijgt het niet voor elkaar wat geld opzij te zetten.

Bij meer dan de helft van de ondervraagden daalde het vertrouwen in banken de afgelopen twee jaar, zo blijkt verder. Zeven op de tien ondervraagden vinden banken te passief omdat ze geen waarschuwingen en tips van hun bank krijgen over de manier waarop men de geldzaken beter kan regelen.

Door: Novum

Bron: http://www.nugeld.nl/portemonnee/3723507/bij-derde-huishoudens-beheert-vrouw-huishoudpot.html

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
ING wil betalingsgedrag klanten delen met bedrijven
ING wil bedrijven inzicht gaan geven in het betalingsgedrag van klanten van de bank. Die bedrijven kunnen dan op hun beurt op maat gesneden advertenties aanbieden. Dat heeft Hans Hagenaars, directe...
Dieselverkoop langs grens stort in
De verkoop van diesel en lpg langs de grens is in de maand februari verder gedaald. Uit cijfers van de brancheorganisaties Bovag en NOVE blijkt dat steeds meer particulieren en transportbedrijven, ...
Stijging gastarieven door conflict Oekraïne
Door het conflict in Oekraïne is onrust ontstaan op de inkoopmarkt voor energie. De algemene verwachting van inkopers op de groothandelsmarkt is dat de energietarieven de aankomende tijd gaan ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam