Boete voor misleiding NL Energie
Dinsdag 16 november 2010 00:00:00

Het bedrijf belde in 2008 en 2009 veel consumenten op voor het afsluiten van een contract. Het bedrijf heeft zich daarbij niet aan de regels voor telemarketing gehouden, zegt de Consumentenautoriteit. Zo werd aan het begin van het gesprek de naam van het bedrijf niet genoemd en werd er ook niet gezegd dat men uit was op nieuwe klanten.

Misleidend Ook werden misleidende mededelingen gedaan over de kosten van gas en elektra en werden contracten verkocht aan klanten op hoge leeftijd. Die zouden extra kwetsbaar zijn voor telemarketing.De Consumentenautoriteit zegt dat mensen door telemarketing vaak worden overrompeld en dat ze nauwelijks weten hoe de contracten precies in elkaar zitten.Daarom moeten mensen grondig worden geïnformeerd en dat heeft de Nederlandse Energie Maatschappij niet gedaan, vindt de Consumentenautoriteit.

WK-actie In juli werd de Nederlandse Energie Maatschappij ook al op de vingers getikt. Het ministerie van Justitie was toen niet blij met een WK-actie van het bedrijf, waarin nieuwe klanten een jaar lang gratis stroom werd beloofd als Nederland wereldkampioen voetbal zou worden. Justitie zag de actie als een kansspel en stelde dat het bedrijf daarom niet meer dan 100.000 euro mocht uitkeren. Omdat de Nederlandse Energie Maatschappij alle nieuwe klanten gratis stroom beloofde, vond justitie de actie misleidend.

Spotje Vorig jaar werd het bedrijf voor de rechter gedaagd om een spotje waarin opiniepeiler Maurice de Hond reclame maakt voor de Nederlandse Energie Maatschappij. De Reclame Code Commissie vond dat het bedrijf moest stoppen met de spotjes, omdat De Hond een deskundige met groot gezag zou zijn, die geen specifieke producten mag aanprijzen.

Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie draaide die beslissing later terug.

Bron: Nos

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Assurantiebelasting naar 9,7 procent
De assurantiebelasting wordt verhoogd naar 9,7 procent. Bovenop de geplande 9,5 procent komt nog eens 0,2 procent. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft de verhoging in een brief aan...
Dure premium benzine rijdt niet zuiniger
Automobilisten die kiezen voor zogenaamde premium benzines zijn een dief van hun portemonnee. Een in opdracht van Vara’s Kassa uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat auto’s me...
Afsluiting gas en stroom tijdens de wintermaanden
'Ik heb problemen met Eneco. Ze zeggen dat ik een betalingsachterstand heb en dat ze het gas en de stroom gaan afsluiten, als ik niet op tijd betaal. Maar dat mag toch niet meer tijdens de wintermaand...