Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Consumenten laten zich makkelijk oplichten!

Woensdag 03 december 2008 13:12Margot Boesveld

 

Nederlandse consumenten worden jaarlijks voor ruim half miljard euro gedupeerd door zogenaamde 'oneerlijke handelspraktijken'. Daarbij moet u denken aan:

zogenaamd gratis producten misleidende gezondheidsclaims misleidende loterijen misleidende prijzenfestivals misleidende of agressieve telefonische verkoop misleidende of agressieve colportage misbruik dure telefoonnummers ongevraagde toezending piramideconstructies misleidende vakantieclubs misleidende en agressieve verkoop tijdens busreisjes

De Consumentenautoriteit heeft deze praktijken laten onderzoeken. Twee op de drie volwassen Nederlanders wordt jaarlijks voor minimaal één oneerlijke handelspraktijk benaderd. Ruim twee miljoen consumenten zijn in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van zo'n praktijk. De schade per persoon kan sterk uiteen lopen, maar bedraagt per Nederlander EUR 45 per jaar. Per slachtoffer is de schade EUR 217 per jaar.

Het volledige rapport downloaden op de website van de Consumentenautoriteit Wie zijn de slachtoffers?

Iedereen kan slachtoffer worden van een oneerlijke handelspraktijk of verkooptruc. De algemene indruk dat met name ouderen slachtoffer zouden zijn, blijkt niet te kloppen. Wel blijkt dat bepaalde groepen vaker slachtoffer worden van een specifieke praktijk. Zo vallen vrouwen vaker voor misleidende gezondheidsclaims en mannen voor misleidende loterijen. In Engeland zeggen ze: "There is a scam (verkooptruc) for everyone". Dit blijkt dus ook voor Nederland te gelden. Wel is er een groep chronische slachtoffers die van vier of meer praktijken slachtoffer zijn geworden. In deze groep zitten veel mensen uit de lagere inkomensklasse.

Wat kunt u doen?

Uit het onderzoek blijkt ook, dat mensen die slachtoffer zijn van een oneerlijke handelspraktijk zich hiervoor schamen. Dit heeft tot gevolg, dat ze hun ervaringen niet met anderen delen en al helemaal niet melden bij officiële instanties. Daarbij komt dat ze denken dat er geen officiële instantie is die hiertegen kan optreden. In Nederland kan de Consumentenautoriteit op basis van de Wet oneerlijke handelspraktijken die geldt vanaf 15 oktober 2008, optreden tegen bedrijven die de regels overtreden. De Consumentenautoriteit kan boetes opleggen tot EUR 450.000 per overtreding. Staatssecretaris Heemskerk, die het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst mocht nemen hierover: "Het onderzoek toont aan, dat de de nieuwe wet geen overbodige luxe is om de consument te beschermen. Belangrijk daarvoor is wel dat consumenten klachten ook echt melden via ConsuWijzer. Alleen op basis van klachten kunnen overtreders echt worden aangepakt."

Bron: Consumentenautoriteit

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over