Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Consumenten winnen woekerpolisrechtszaak van AEGON

Maandag 23 september 2013 12:10Margot Boesveld

 

In 2005 wordt in Kassa voor het eerst aandacht besteed aan Koersplanovereenkomsten van AEGON. Dat is een spaarproduct dat in de jaren 1989 tot 2002 wordt verkocht door Spaarbeleg van AEGON. De reclameleus is 'Verdubbel uw spaargeld met Koersplan van Spaarbeleg' en dat spreekt veel mensen aan. Ruim 600.000 mensen sluiten een Koersplanovereenkomst af. Voor veel mensen is het een alternatief voor een spaarrekening. Maandelijks leggen zij een bedrag in en dat wordt door AEGON  belegd voor hun pensioen, voor de opleiding van hun kinderen of als spaarpotje voor later.

Bedonderd

Dat geld verdubbelt helemaal niet. Langzamerhand wordt steeds meer mensen duidelijk dat ze een kat in de zak hebben gekocht. De hoogte van het opgebouwde kapitaal is - als je geluk hebt - gelijk aan de inleg. De voorgespiegelde rendementen worden bij lange na niet gehaald. De oorzaak is vooral de premie voor de overlijdensrisicoverzekering die aan dit beleggingsplan is gekoppeld. In de brochures wordt gesuggeerd dat de hele inleg wordt belegd. In werkelijkheid wordt de premie voor de overlijdensrisicoverzekering van de inleg afgetrokken. Bovendien is de premie vier tot vijf keer hoger dan een normale premie voor een overlijdensrisicoverzekering.

Stichting Koersplandewegkwijt

Godfried Sippel en René Boosten hebben een Koersplanovereenkomst. Zij waren boos toen duidelijk werd dat hun inleg helemaal niet verdubbelde. Zij lieten het er niet bij zitten en richtten Stichting Koersplandewegkwijt op. In Kassa werden mensenin 2005 al opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Stichting. Dat is het begin van een jarenlange strijd tegen AEGON. Die strijd heeft Kassa van het begin af aan gevolgd. Zeven keer heeft Kassa er aandacht aan besteed. Hieronder staan alle uitzendingen op een rijtje:

9 maart 2013
3 september 2011

31 oktober 2009
16 mei 2009
21 januari 2008
22 januari 2005
27 januari 2007

Naar de rechter

In 2007 daagt Stichting Koersplandewegkwijt AEGON voor de rechter. In de Koersplan zaak procederen de gedupeerden tegen AEGON over de extreem hoge kosteninhouding die was verborgen in de premie voor een overlijdensrisicodekking. Daarvoor eist de stichting een schadevergoeding van AEGON. In 2009 volgt de uitspraak van de rechtbank. Dat is het eerste succes. AEGON wordt veroordeeld tot het terugbetalen van 85% van de premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

Lange adem

Het wordt een zaak van de lange adem. AEGON gaat in hoger beroep. De stichting laat zich echter niet uit het veld slaan en gaat ook door. Samen met advocaat Erik Lutjens, Kapé Breukelaar (financieel adviseur) en Leendert van den Bosch, adviseur van Stichting Koersplandewegkwijt. In 2011 stelt ook het Hof de stichting in het gelijk. AEGON gaat in cassatie. Op 14 juni 2013 komt het uiteindelijk tot de uitspraak van de Hoge Raad.

Succes

Het arrest van de Hoge Raad is klip en klaar: AEGON heeft haar klanten misleid en moet een schadevergoeding betalen aan de 30.000 polishouders met een Koersplanovereenkomst die zijn aangesloten bij Stichting Koersplandewegkwijt. Een groot succes voor de oprichters! De gedupeerden hebben AEGON op de knieën gekregen.

Wanneer komt de schadevergoeding?

Kapé Breukelaar vertelt in Kassa dat de stichting de afgelopen maanden heeft onderhandeld met AEGON over de uitbetaling van de schadevergoeding. Vanaf december kunnen menen met een afgelopen of afgekocht Koersplan hun geld tegemoet zien. In het voorjaar worden de mensen met nog lopende polissen benaderd. Alle informatie over de gemaakte afspraken kunt u vinden op de website van Stichting Koersplandewegkwijt en AEGON.

Wel een Koersplan, maar niet bij de stichting aangesloten?

In de gesprekken tussen de stichting en AEGON is ook afgesproken dat beide partijen gaan praten over een eventuele schadevergpoeding voor de 570.000 Koersplandeelnemers die niet bij Stichting Koersplandewegkwijt zijn aangesloten.

Jurisprudentie van belang voor alle woekerpolissen

Erik Lutjens, de advocaat van de stichting, benadrukt in Kassa het grote belang van deze uitspraak voor alle woekerpolissen. De kern van deze uitspraak luidt dat een verzekeraar geen verborgen kosten in rekening mag brengen. Met het arrest over de Koersplanzaak in de hand, kunnen andere bezitters van een woekerpolis hun voordeel doen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over