Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Consumentenbond: digitale televisie slurpt ongemerkt veel stroom

Maandag 27 maart 2006 20:55Margot Boesveld

 

De Consumentenbond waarschuwt voor de grote gevolgen die de opmars van digitale televisie heeft op het energieverbruik. Digitale TV slurpt ongemerkt veel stroom. De mediabox, een soort decoder die op de TV moet worden aangesloten, moet als hij niet wordt gebruikt altijd in de standby-stand blijven.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de mediabox van UPC de grootste energievreter is. Dit apparaat verbruikt in de standy-stand 17 watt. De andere kabelbedrijven (zoals Essent en Delta) gebruiken een decoder van Samsung. Die is iets zuiniger: 11 watt. Dat kost een kijker van digitale TV op jaarbasis respectievelijk EUR 22 of EUR 15 extra.

Dit kan in de toeomst nog meer worden, omdat voor elk televisietoestel een aparte mediabox nodig is. Als Nederland massaal overstapt op digitale televisie, zijn er gemiddeld twee van deze decoders nodig per huishouden. Het zou volgens de Consumentenbond betekenen dat Nederland veertig windmolens moet plaatsen, alleen om aan de extra energievraag van digitale TV te kunnen voldoen.

De bond vindt dat de bedrijven die digitale TV aanbieden hun klanten hierover beter moeten voorlichten. Veel mensen beseffen zich niet dat de overstap op digitale TV dit bij-effect heeft. En het kan veel energiezuiniger, claimt de Consumentenbond. In Engeland is een soortgelijke decoder op de markt die niet meer dan 1 watt gebruikt in de standby-stand.

De Consumentenbond hield ook een enquête onder zijn leden. De centrale vraag was welke mogelijkheid om energie te besparen het meest loont: overstappen van leverancier of zelf minder energie verbruiken? Eenderde zegt het niet te weten. Van de ondervraagden die wel een antwoord gaven, ziet het merendeel het meeste heil in zelf energie besparen. 48% van alle respondenten koos daarvoor. Energeia, 2006

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hans

Beste Consumentenbond,

Ik heb ook een mediabox van UPC. Sinds jullie artikel haal ik elke keer de stekker uit het stopcontact nadat ik de TV uitgedaan heb.

Dat is dan toch de juiste oplossing?

Zaterdag 26 mei 2007 13:04

Plaats een reactie

Lees meer over