Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Consumentenbond verliest kort geding over Media Markt-contracten Essent

Zaterdag 14 mei 2016 10:38Margot Boesveld

 

De Consumentenbond heeft een kort geding verloren over contracten die Essent verkocht via de Media Markt en de Gamma.
De rechtbank in Den Bosch heeft alle vorderingen van de consumentenorganisatie afgewezen. 

De organisatie wilde compensatie voor consumenten die voor 1 december vorig jaar een contract bij Essent hebben afgesloten in de Media Markt of de Gamma. Zij kregen voor een dergelijk contract geen bedenktijd. 

Vanaf 1 december heeft Essent wel een bedenktermijn ingevoerd op aanwijzing van de ACM. De toezichthouder beschouwde de werkwijze als 'verkoop buiten de verkoopruimte'. In dat soort gevallen zijn consumenten niet voorbereid.

Negatieve impact

De rechter oordeelde dat de methode niet kan worden beschouwd als 'verkoop buiten de verkoopruimte'. In dit geval geldt de wettelijke verplichting om de consument bedenktijd te geven niet. "De contracten blijven dus geldig en Essent hoeft niet terug te betalen", aldus de rechtbank. 

Essent zegt blij te zijn met de uitspraak van de rechter. Volgens de Consumentenbond komt de energieleverancier goed weg. De organisatie overweegt een bodemprocedure in te stellen. 

Volgens het energiebedrijf heeft de Consumentenbond gezorgd voor een grote negatieve impact op de reputatie van Essent.

"En naar nu blijkt onterecht. Wij nemen dat de Consumentenbond kwalijk en wijzen haar met klem op haar verantwoordelijkheid. Met haar manier van handelen beschadigt zij energieleveranciers onnodig", aldus Maarten Top, directeur Consumentenzaken Essent.

"Het lijkt er bovendien op dat de Consumentenbond, met haar energieveilingen, als commerciële speler op de energiemarkt wil profiteren van de gekozen aanpak. Dat is in onze ogen niet acceptabel."

Overrompeld

De Consumentenbond zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak. "Consumenten gaan niet voor een energiecontract naar een bouwmarkt of elektronicazaak en dus worden ze ter plekke overrompeld”, zegt Bart Combée, directeur bij de consumentenorganisatie. 

"Ze zijn onvoorbereid en kunnen geen goede afweging maken, zeker niet als zij verleid worden met een cadeaubon die ze direct in de betreffende winkel kunnen uitgeven."

De organisatie wijst erop dat de rechter heeft gezegd dat Essent op het scherpst van de snede heeft geopereerd. In zijn vonnis stelt de rechter dat het "zonneklaar" is dat Essent veel commercieel en juridisch vernuft heeft gestoken in het ontwijken van de bedenktermijn. Essent ontsnapt hierbij aan een "financiële nachtmerrie", aldus de rechter.

Bron: NU.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over