Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Dataroaming in de EU | Hoe zit dat?

Donderdag 22 juni 2017 10:04Margot Boesveld

 

Iedereen is wel eens vergeten om bij het passeren van een grensovergang de dataroaming uit te zetten. Het resultaat: een fikse telefoonrekening bij thuiskomst. Vanaf 15 juni 2017 is dat verleden tijd. Op 27 oktober stemde het Europees Parlement in met het voorstel. De roamingkosten (kosten die een buitenlandse provider in rekening brengt voor het gebruiken van hun netwerk) zijn per 15 juni 2017 afgeschaft.

Bellen, sms'en en internetten kost in andere EU-landen evenveel als in eigen land. Telecomaanbieders mogen geen extra kosten meer in rekening brengen aan mensen uit een ander EU-land. Maar let op! Er zijn wat regels waar u rekening mee moet houden.

Dataroaming | Waar betaalt u nog voor?

Wat betekent deze nieuwe wet voor u op uw vakantie? Waar moet u nog wel voor betalen? Zijn er regels verbonden aan het verbruik en is er wel voldoende netwerkcapaciteit in het buitenland?

Bellen in de EU | hoe zit dat?

Volgens de nieuwe regels is iedereen in Europa gelijk. Maar let op: Bellen vanuit Nederland naar EU landen blijft duurder. Bellen vanuit Nederland naar het buitenland valt namelijk niet onder roamen, want u gebruikt dan het telefoonnetwerk van uw eigen provider. Dit kan alsnog zorgen voor flinke telefoonrekening, want providers vragen hier een hoger tarief voor. Deze tarieven lopen uiteen van 0,23 cent per minuut tot maar liefst 0,90 cent per minuut (Tele2). Deze kosten verschillen per provider. Ook moet u rekening houden met de afrekenmethode. Zo rekent Vodafone bijvoorbeeld per seconde, maar Hollandse Nieuwe per minuut. 

Uw eigen provider brengt dus extra kosten in rekening. Benieuwd naar welke kosten uw provider in rekening brengt? Klik hier voor een overzicht.

 

naar Nederland

naar EU landen

Bellen vanuit Nederland

Uit uw bundel

internationaal tarief*

Bellen vanuit EU landen

Uit uw bundel

uit uw bundel

*Waar providers ook extra kosten voor in rekening kunnen brengen is: bellen naar landen buiten Nederland, doorschakelen van voicemail, bellen van en naar landen buiten de EU en het servicetarief van betaalde servicenummers, zoals 0900-nummers.

Hoeveel data kan ik maximaal verbruiken?

Providers zijn verplicht voor het ingaan van de nieuwe roamingregels consumenten te informeren. Hierbij moeten providers ook melden hoeveel data de klant in het buitenland mag verbruiken.

Om misbruik te voorkomen is er een Fair Use policy. Zo kan men niet in een ander EU-land een goedkoper abonnement afsluiten, terwijl men woonachtig is in een duurder land. Ook gelden er bepaalde limieten voor het gebruik. Sommige providers hebben een datalimiet van bijvoorbeeld een maximaal gebruik van 6GB of 10GB (tele2 en T-Mobile) andere providers maken gebruik van een maximale periode van bijvoorbeeld 60 dagen of 4 maanden (Telfort, Ben, Vodafone en KPN).

Bij een verblijf langer in het buitenland dan in het thuisland, dan kunnen telecommaatschappijen beperkingen opleggen om misbruik te voorkomen. Dat betekent dat ze toeslagen in rekening mogen brengen.

  • 3,2 cent per minuut voor een uitgaand gesprek;
  • 1 cent per sms;
  • 7,70 euro per gigabyte aan data in 2017.

Let op!: Heeft u een mobiele bundel met ‘onbeperkt internet’ dan geldt dit alleen in Nederland. Ook voor u geldt in het buitenland een limiet waar u zich aan moet houden. Kijk de voorwaarden van uw provider na vóórdat u op vakantie gaat!

Is er voldoende netwerkcapaciteit nu er geen roaming kosten in de EU zijn?

Providers zijn druk bezig met het uitbreiden van hun netwerkcapaciteit. Doordat steeds meer mensen gebruik gaan maken met de mobiele telefoon van voornamelijk internet, liggen capaciteitsproblemen in mobiele netwerken continu op de loer. Vooral in populaire vakantiebestemmingen (zoals Spanje) moeten telecombedrijven zich voorbereiden op een zomer met enorme pieken in het dataverkeer. Movistar, Orange en Vodafone zijn al maanden bezig om de netwerkcapaciteit in de toeristische gebieden zoals langs de Spaanse Costa’s te verhogen waardoor de Europese toerist zonder problemen kan roamen.

In welke landen geldt de nieuwe regelgeving niet?

Voor de landen Andorra, de Faeröer Eilanden, IJsland, Isle of Man, de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey), Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland geldt de nieuwe wet niet. Toch laten sommige providers deze ‘extra landen’ toch toe binnen de bundel. Dit kunt u bij uw provider controleren.

Overzicht vanuit Nederland bellen naar een EU land per provider

Vereniging de Vastelastenbond onderzocht de belkosten naar EU-land Frankrijk, een geliefde vakantiebestemming. 

Belkosten van Nederland naar Frankrijk

   
 

Belkosten per minuut

Versturen sms

KPN

0,23

0,08

KPN Zorgeloos (afgesloten ná 26/09/2016)

Vanuit abonnement

Vanuit abonnement

KPN PrePaid

0,55

0,25

T-Mobile Go abonnement

0,23

Vanuit abonnement

T-Mobile basis Sim abonnement

0,51

0,25

T-Mobile Stel Samen en Stel Bij abonnement

0,23

Vanuit abonnement

T-Mobile PrePaid Voordeel

0,76

0,29

Vodafone Start

0,25

Vanuit abonnement

Vodafone Red

0,25

Vanuit abonnement

Vodafone Black

0,25

Vanuit abonnement

Vodafone Smart

0,25

Vanuit abonnement

Tele2*

0,65 (vast nummer)

0,10

Tele2

0,90 (mobiel nummer)

0,10

Ben

0,51

0,25

Hollandse nieuwe 12 mnd abonnement

0,51

0,25

Hollandse nieuwe 24 mnd abonnement

0,51

0,25

Simyo

0,23

0,073

Telfort abonnement

0,23

0,073

Telfort PrePaid

0,55

0,25

     

Dit overzicht is in juni 2017 samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. Fouten onder voorbehoud. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde tarieven. U dient te allen tijde de tarieven van uw provider te controleren bij uw telecomaanbieder.  

 


Bronnen: ACM en website van telecomaanbieders

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over