De invloed van de olieprijs op de gasprijs
Maandag 02 februari 2015 14:04:47

Aan de pomp heeft u het waarschijnlijk al gemerkt. De olieprijzen zijn gedaald, waardoor een tank benzine of diesel momenteel een stuk voordeliger is. Maar wat voor effect heeft dit nou op uw energierekening? 

Wat heeft de ruwe olieprijs  met de gasprijs te maken?

De hele wereld handel van energie is aangekoppeld.  In Nederland zijn er veel langetermijncontracten voor aardgas gekoppeld aan olieprijzen. De prijs voor gas is voor een deel gekoppeld aan de olieprijs. Dit betekent dat als de olieprijs stijgt, de gasprijs ook stijgt. Dit betekent ook dat als de olieprijs daalt, de gasprijs daalt. Daarnaast zijn ook economische omstandigheden die de vraag naar en het aanbod van elektriciteit beïnvloeden van belang bij de prijs van gas.  

Als de olieprijs daalt, zie ik dat dan direct terug op mijn energierekening?

De olieprijs en gasprijs zijn aan elkaar gekoppeld. Een daling van de olieprijs zorgt dus ook voor een lagere gasrekening. En omdat stroom met name in gasgestookte centrales wordt opgewekt, dalen ook uw stroomtarieven. Bij een overeenkomst met variabele tarieven merkt u dat echter pas over een half jaar. Dan rekenen de energieleveranciers prijsdaling pas door. Dit gebeurt in juli en en januari.

Wilt u direct profiteren van lagere tarieven? Kies dan voor de Switch Service. Er wordt dan namelijk elk jaar, op basis van uw verbruik, het voordeligste contract geselecteerd. Dit zorgt voor een besparing van 200 tot 400 euro per jaar.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nuon wordt op de vingers getikt door Reclame Code Commissie
Nuon is door de Reclame Code Commissie berispt. In reclames voor Nuon Blijven Loont verstrekte de energieleverancier volgens de commissie onvolledige informatie over de actievoorwaarden. Met he...
Hypotheek oversluiten voordelig voor jou? Maak een berekening
De huidige hypotheekrente is laag. Dit is goed nieuws voor de starter op de woningmarkt, maar ook voor de oversluiters onder ons. Heb je een aantal jaren geleden een hypotheek afgeslo...
Slimme meter
In 2015 beginnen de netbeheerders actief met het aanbieden van de slimme meter.  Indien alles volgens planning verloopt hebben alle Nederlandse huishoudens in 2020 een slimme meter.  Met ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam