Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

De top 10 'slaperstarieven' van de energiemarkt 2013

Donderdag 19 december 2013 12:55Margot Boesveld

 

De Vastelastenbond houdt de energiemarkt continu nauwlettend in de gaten. Door deze scherpe focus houden we onszelf en onze leden scherp. Weten wat speelt in de markt is voor ons namelijk dé manier om u als lid te kunnen voorzien van weloverwogen advies, en u bovendien te behoeden voor verkeerde keuzes.

Elk halfjaar worden de variabele tarieven (ook wel slaperstarieven genoemd) van energieleveranciers aangepast. Een mooie gelegenheid voor de Vastelastenbond om te kijken welke leveranciers het goed (lees: eerlijk) doen met deze variabele verlengingstarieven. Bovendien – en voor consumenten wellicht nog belangrijker – benoemen we welke leveranciers deze variabele tarieven gebruiken als melkkoe waarmee ze onoplettende klanten onnodig veel laten betalen voor energie.

In dit artikel vindt u daarom de top 10 van duurste energieleveranciers* van 2013. Handig voor uzelf, maar wellicht ook voor uw familieleden, buren en bekenden. Deel dit bericht daarom via Facebook en/of Twitter, en maak uw omgeving ervan bewust welke leveranciers men beter kan vermijden.

De top 10 van duurste energieleveranciers 2013:

  Energieleverancier  Totaal energiekosten    Verschil met goedkoopste   
1 E.ON € 2.747,01 € 186,22
2 NL Energie € 2.670,52 € 109,72
3 Essent € 2.620,91 € 60,12
4 Electrabel € 2.610,93 € 50,15
5 Delta € 2.601,53 € 40,75
6 Nuon € 2.594,46 € 33,67
7 Eneco € 2.592,55 € 31,76
8 Energiedirect.nl € 2.591,73 € 30,94
9 Greenchoice** € 2.577,46 € 16,67
10 Dong  € 2.560,78  

* Berekening is op basis van een vierpersoonshuishouden met een verbruik van 4580 kWh stroom en 2220 m3 gas. 
** Greenchoice geeft een korting van € 0,0025 t.o.v. de standaard leverancier in de regio. In dit geval Nuon.

Heeft u een variabel tarief? 

Wilt u weten of u variabele tarieven heeft en wat de mogelijkheden zijn. Neem dan contact op met de Vastelastenbond voor een vrijblijvend advies via telefoonnummer 040-7200200.
 

Tips en adviezen

1. Kies voor een vast contract met vaste prijzen voor een bepaalde periode. Deze tarieven zijn in (bijna) alle gevallen voordeliger. Daarnaast weet u qua tarief en looptijd precies waar u aan toe bent.

2. Houdt de einddatum van uw contract scherp in de gaten, onderneem actie en stap tijdig over. Indien u lid bent van de Vastelastenbond doet de vereniging dit voor u.

3. Maak altijd een vergelijking op basis van stroomtarieven, gastarieven en het maandelijks vastrecht. Maak dus geen vergelijk op basis van een maandelijks voorschotbedrag.

4. Vraag aan de klantenservice van uw huidige energieleverancier wat uw stroomtarieven, gastarieven en de maandelijkse vastrechtkosten zijn, en laat dit schriftelijk bevestigen. De energietarieven op uw laatste jaarnota gelden namelijk niet meer en de tarieven op de website van de leveranciers gelden vaak alleen voor nieuwe klanten.

5. Wilt u niet overstappen naar een andere energieleverancier? Kies dan voor een vast contract met vaste energietarieven bij uw huidige energieleverancier.

UPDATE 23-12-2013

Het bovenstaande artikel heeft bij sommige leden onverwacht tot verwarring geleid. Graag verduidelijken we een en ander:

  • Het onderzoek is gedaan onder de 10 grootste energieleveranciers van Nederland, dus niet onder alle energieleveranciers.
  • De onderzochte tarieven zijn de standaard verlengtarieven. Dit zijn de tarieven die u krijgt als u geen actie onderneemt   wanneer uw contract afloopt. Dit zijn dus niet de tarieven die via de Vastelastenbond afsluit.
  • Wij zorgen ervoor dat u niet in deze hogere tarieven terecht komt, door u tijdig te waarschuwen.
  • De tarieven voor 1, 3 en 5 jaar vast zijn allemaal beduidend goedkoper dan de slaperstarieven die we hierboven hebben onderzocht.
  • Via de Vastelastenbond krijgt u zelfs óók nog korting op de slaperstarieven bij energie direct en Greenchoice. Bij energie direct gaat het om een korting van € 35,- per jaar. Bij Greenchoice krijgt u dubbele korting, namelijk een halve cent korting per kWh en M³.
  • Hierdoor zijn de slaperstarieven voor onze niet-oplettende leden via de Vastelastenbond zelfs nog voordeliger dan de slaperstarieven van Dong.

Echter, de boodschap is: zorg dat u niet in slaperstarieven terecht komt! Kies kortom tijdig voor een nieuw contract met vaste tarieven, zodat u geen slachtoffer wordt van te hoge variabele slaperstarieven…

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dirk-Jan Wolfert

Naar aanleiding van de vragen over dit bericht hebben we een update onder het bericht geplaatst.

Maandag 23 december 2013 15:02

M. Van den Heuvel

Goede zaak en een prettig onderzoek

Maandag 23 december 2013 15:00

M van Hilst

Vreemd, heb op basis van jullie advies energie direct?! Ik hoop van u te horen
Vriendelijke groet,

M.van Hilst

Zaterdag 21 december 2013 01:29

M van Hilst

Vreemd, heb op basis van jullie advies energie direct?! Ik hoop van u te horen
Vriendelijke groet,

M.van Hilst

Zaterdag 21 december 2013 01:25

Marijke van Hilst

Vind dit zeer discutabel, heb toentertijd op uw advies voor energie direct gekozen.
Kunt u dit verklaren?

Vriendelijke groet,

Marijke van Hilst

Zaterdag 21 december 2013 01:11

pvbrakel

ben al tig jaren klant van greenchoice. ook als men weg wil en een contract heeft van 3jaar krijg je geen boete. maandtarief aanpassen? geen enkel probleem. verhuizen en dubbele energie kosten, niet bij greenchoice. ze wachten gewoon totdat je er helemaal woont. kortom ik ga niet weg voor 16 euro naar een ander.

Vrijdag 20 december 2013 22:49

G. Brouwer

Ik ben blij dat de Vastelastenbond dit soort zaken voor mij in de gaten houdt. Als consument is dat toch bijna niet te doen.

Vrijdag 20 december 2013 21:27

Faber sr

Ik ben principieel bij Greenchoice, niet duur en heel erg groen. Bezit tevens winddelen! Samen met 5000 anderen bezit ik dus een molen, wat ver weg, Delfzijl, maar toch een mooi gebaar naar het milieu.
Zelf ben ik ook al jaren lid van deze bond, prima verder om meer samen te doen als consumenten.

Vrijdag 20 december 2013 19:51

Faber sr

Ik ben principieel bij Greenchoice, niet duur en heel erg groen. Bezit tevens winddelen! Samen met 5000 anderen bezit ik dus een molen, wat ver weg, Delfzijl, maar toch een mooi gebaar naar het milieu.
Zelf ben ik ook al jaren lid van deze bond, prima verder om meer samen te doen als consumenten.

Vrijdag 20 december 2013 19:51

Marcel

Hier heb ik niets aan, als U de basisgegevens niet vermeld. Net zoals een nota zou ik uw berekening/pretentie moeten kunnen controleren. Vreemd overigens dat de 10e duurste leverancier meteen de goedkoopste is; er zijn toch wel meer leveranciers?

Vrijdag 20 december 2013 16:59

Gerard Rijkers

Met opperste verbazing het bovenstaande gelezen. Enige tijd geleden ben ik via jullie, de Vastelastenbond dus, overgestapt van de NUON naar Energiedirect. En nu vermelden jullie deze in de top tien van de duurste leveranciers waarvoor ik mijn vrienden en familie moet waarschuwen?!? Misschien kan ik ze beter tegen jullie waarschuwen en ze aanraden hun eigen huiswerk te doen zoals ook ik dat kennelijk beter had kunnen doen. "Not amused".

Vrijdag 20 december 2013 15:26

cor de visser

Vind het een wat goedkope manier om aandacht te vragen voor de vastelastenbond (ben ik zelf lid van en met plezier) want de verschillen van de onderste 3 zijn wel erg klein en bovendien maken jullie geen onderscheid tussen de kwaliteit - denk hierbij aan de 100% groene stroom van greenchoice - van de stroom. Vermeld svp dan ook de prijs die mensen betalen bij de leveranciers van de vastelastenbond want dan zie ook meteen of het de moeite waard is.
Waar verwijst het * eigenlijk naar?

Vrijdag 20 december 2013 12:18

Plaats een reactie

Lees meer over