De valkuilen van energieveilingen
Donderdag 25 april 2013 12:11:07

De valkuilen van energie veilingen

De feiten van een veiling
Een veiling ziet er op het eerste gezicht eenvoudig uit. Vaak realiseert de consument zich niet dat deze veilingen ook een keerzijde hebben.

Eénmalige korting
Een energiecollectief met een eenmalige veiling, zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis realiseert éénmalig goedkope energietarieven. Het voordeel aan deze veilingen is dat men collectief goedkope energietarieven realiseert.

Een nadeel is dat u aan het einde van de contractperiode wordt omgezet naar beduidend hogere tarieven. Hierdoor moet u de einddatum, voorwaarden en de opzegtermijn van uw contract zeer scherp in de gaten houden en op u tijd weer inschrijven voor de nieuwe veiling - omslachtig én risicovol!

Samenvattend zijn de nadelen van een veiling:

- Niet de scherpste prijs, ook al lijkt dat wel zo.
- U ontvangt na deelname 4 jaar lang geen nieuw (en/of beter) aanbod van de Consumentenbond, VEH of andere veilingspartij.
- Eénmalige korting, daarna prijs omhoog: uiteindelijk betaalt u voor uw eigen korting.
- Stilzwijgende verlenging: op deze wijze voorkomt men dat klanten zich na de contractperiode weer opnieuw gaan oriënteren, inclusief het risico op overstappen.
- Geen ondersteuning bij overstap en klachten: consumenten zijn bij klachten aangewezen op de energieleverancier, terwijl de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zich hier naar onze mening juist extra voor in zouden moeten zetten.

Doorlopend voordelig inkoopcollectief

Vereniging de Vastelastenbond doet niet mee aan veilingen. Als inkoopcollectief behartigen wij de belangen van onze leden. Wij ontzorgen u door onze doorlopend lage tarieven en door uw contractvoorwaarden en -termijn te bewaken.

Wij delen onze de kennis over de energiemarkt en houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt.

Het verschil tussen veilingen en Vereniging de Vastelastenbond

- De Vastelastenbond onderhandelt niet alleen over prijs, maar ook over service. Veilingen gaan enkel over de prijs.
- De Vastelastenbond streeft naar een doorlopend scherp aanbod, niet door middel van eenmalige kortingen zoals bij veilingen. Contracten worden bij verlenging dus niet verlengd tegen absurd hoge tarieven.
- De Vastelastenbond bewaakt de einddatum van uw contract wél. We attenderen u als uw contract afloopt.
- De Vastelastenbond beantwoordt vragen en geeft advies en ondersteuning bij problemen en klachten.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Onderzoek Consumentenbond: Geef ons beltegoed terug!
De Consumentenbond eist van telecomproviders dat ze ongebruikte belminuten, sms'jes en data minimaal een jaar houdbaar maken. Volgens de bond vervalt maandelijks 68 miljoen euro aan beltegoed. ...
Megawinst verzekeraars: 'Zorgpremie kan met 15 euro omlaag'
Dankzij de enorme winststijging van de ziektekostenverzekeraars kan de premie voor ziektekosten voor elke premiebetaler omlaag met maandelijks 15 euro. Dit stelt de belangenvereniging voor medici e...
Europa wil einde aan misleidende autotests
Het Europees Parlement stemt woensdag over de invoering van eerlijke, gelijkvormige tests die het verbruik van auto's meten. Fabrikanten testen hun auto's nu nog onder ideale omstandigheden...