Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Delta keert 20 miljoen dividend aan aandeelhouders uit

Vrijdag 01 mei 2015 09:22Margot Boesveld

 

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta heeft over 2014 een dividend van 20 miljoen euro aan zijn aandeelhouders uitgekeerd. 
Dit maakte het bedrijf vrijdag bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

De dividendbetaling is hoger dan verwacht. Het nutsbedrijf meldde vorige maand nog naar verwachting 15 miljoen aan dividend te kunnen uitkeren op basis van ''een goed onderliggend financieel resultaat in 2014, een substantiële positieve kasstroom in dat jaar en op basis van de huidige financiële reserves''. Delta is eigendom van een groep Zeeuwse en Noord-Brabantse gemeenten.

Het onderliggende nettoresultaat kwam uit op 65 miljoen euro. Door de voorgenomen verkoop van afvaldochter Indaver aan de Vlaamse logistieke onderneming Katoen Natie restte een nettowinst van 4 miljoen euro. De transactie levert Delta 416 miljoen euro op.

Het Zeeuwse energiebedrijf gebruikte het geld onder meer om zijn schuldenlast met 74 miljoen euro te verlagen en zijn financiële positie te versterken.

Omzet

De omzet van het bedrijf kwam vorig jaar met 1,9 miljard euro iets lager uit vergeleken met 2,1 miljard euro in 2013. Dit werd voornamelijk gevoeld in het energiesegment, zowel op de handelsvloer als bij de verkopen aan zakelijke klanten en consumenten.

Vooral in de eerste helft van dit jaar werd minder omzet gerealiseerd dan een jaar eerder vanwege de relatief warme wintermaanden.

Ondanks aanhoudende moeilijke marktomstandigheden spreekt het bedrijf van ''een relatief goed jaar dankzij een scherp financieel beleid''. Volgens topman Arnoud Kamerbeek blijft de situatie op de energiemarkt niettemin zorgelijk. ''Achterover leunen was geen optie. Met strakke financiële sturing en de verkoop van Indaver hebben we ons weerstandsvermogen verder versterkt."

Dividend

Dividend is een betaling van (een deel van) de winst aan haar aandeelhouders. Er zijn twee mogelijkheden voor een bedrijf  om deze winst te gebruiken. De winst kan gebruikt worden om in het bedrijf te investeren of er kan voor gekoezen worden om het uit te keren aan haar aandeelhouders. Het betalen van dividend heeft een negatief effect op de hoeveelheid kapitaal (eigen vermogen) die de onderneming beschikbaar heeft. Ondernemingen streven naar een stabiel of licht stijgend dividendbedrag. Het is niet ongebruikelijk om bij verlies nog steeds dividend uit te keren uit de reserves. Dividend kan ook in aandelen worden uitgekeerd, dit noemt men dan stockdividend.

De uitbetaling van het dividend wordt door de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd, nadat het bestuur de hoogte van het bedrag en de wijze van uitbetaling bepaald heeft. Uitkeren van dividend heeft 2 belangen. De onderneming wil natuurlijk aantrekkelijk blijven voor haar aandeelhouders, maar de onderneming wilt ook een gezonde financiële positie behouden om de continuïteit van de activiteiten te waarborgen en ruimte te houden voor groei.

 

Bron: NU.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over