‘Gasvoorziening onder druk’
Woensdag 21 december 2005 09:00:00

Het gasnetwerk dreigt tijdens de winter overbelast te raken. Nederlanders kunnen er niet van uitgaan dat hun centrale verwarming altijd genoeg gas krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van het Energie Onderzoek Centrum ECN, schrijft Trouw dinsdag.

Het Nederlandse aardgasnet zit volgens de onderzoekers tijdens winterse perioden nu al aan de maximale capaciteit. Dit kan problemen opleveren als Duitsland besluit gas via het Nederlandse net te vervoeren. De druk op het gasnet wordt dan zo hoog dat groepen eindgebruikers geen gas meer zullen krijgen, schrijft het dagblad.

Netbeheerder GTS, die opdracht tot het onderzoek heeft gegeven, kan een Duits verzoek om gastransport niet weigeren vanwege de vrije Europese markt. Het Nederlandse gasnet wordt volgens ECN steeds goedkoper en dus aantrekkelijker als vervoermiddel.

Toezichthouder Dienst Toezicht energie (DTe), de toezichthouder op de energiesector, wil volgens het ochtendblad de prijzen de komende jaren nog verder verlagen. ECN legt een direct verband tussen prijsverlaging van gastransport en de mate van uitval in Nederland. De onderzoekers spreken van 'congestie'.

ECN stelt in de krant dat netbeerder GTS in een 'lastig parket' zit. Naast een transportverplichting moet GTS ook de leveringszekerheid garanderen. Deze zekerheid komt volgens de onderzoekers nu in gevaar.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Consument worstelt met te veel keuzemogelijkheden
Een van de bestaansreden van de Vastelastenbond is om namens de consument een keuze te maken. Vaste lasten zijn praktisch voor iedereen hetzelfde. Stroom is stroom, gas is gas en een belminuut is een ...
Gelukkig 2006
Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2006. Team Vastelastenbond
De Vastelastenbond kiest voor de zorgverzekering van FBTO
Na onderzoek en onderhandelingen heeft de Vastelastenbond gekozen voor FBTO. FBTO heeft de meest voordelige restitutiepolis van Nederland. Leden van de Vastelastenbond krijgen op deze polis nog ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam