Een aantal meningen over het al dan niet compenseren van de energierekening
Maandag 12 december 2005 17:10:13

De afgelopen dagen hebben tientallen mensen hun mening gegeven rondom de Haagse politieke strijd over het al dan niet compenseren van de gestegen energierekening van huishoudens. Vooral de reacties van Greenpeace en Ed Nijpels van Milieu Centraal zijn doordacht en bieden naast een kostenbesparing ook een besparing op voor het milieu.

Als je als Kamer de burger iets toezegt, moet je daar ook voor staan. Anders komt de betrouwbaarheid van de politiek in het geding. Maar door de eis tot compensatie terug te schroeven naar EUR 35, maakt Verhagen van de principiële discussie een lachertje. De CDA-fractieleider probeert met het binnenhalen van wat kleingeld niet meer dan gezichtsverlies af te wenden en het kabinet tegemoet te komen. Alsof met tien procent van de bevolking onder de armoedegrens geen andere zaken zijn waar de politiek zich druk om zou moeten maken.(hoofdredactioneel commentaar TC/Tubantia)

In de aanloop naar prinsjesdag 2004 steeg de olieprijs relatief nog sneller dan dit jaar, van dertig dollar per vat in januari tot tegen de vijftig dollar in september van dat jaar. De PVDA drong ook toen aan op compensatie, maar stond alleen. Het jaar 2005 gaf vervolgens een dramatische daling van de koopkracht te zien. Waarom CDA-fractieleider Verhagen dit jaar plotseing wél hamert op compensatie is een raadsel dat door de buitenwacht gemakkelijk kan worden gezien als een poging de gunst van de kiezer te winnen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn per slot van rekening in aantocht. Het siert het kabinet dat het deze gemakkelijke weg naar electoraal gewin niet inslaat. Nu de CDA-fractie nog.(hoofdredactioneel commentaar NRC Handelsblad)

Geef een zogenaamde Energybox, een besparingspakket, en de energierekening wordt elk jaar lager. (...) De Energybox kan naar keuze worden gevuld met bijvoorbeeld spaarlampen, standby killers voor TV en computer, slimme energiemeters en een Energieprestatieadvies (...) Met energiebesparing kan de bouw van een nieuwe gas- of kolengestookte centrale overbodig worden gemaakt en dat scheelt heel veel CO2. (...) Greenpeace wil dat de Energybox in 2007 aan alle Nederlandse huishoudens wordt gegeven. Het geld voor de eenmalige financiële compensatie kan hiervoor worden gebruikt.(persbericht Greenpeace)

Het is onverstandig om die meevallers, zolang er sprake is van een schatkisttekort, direct weer uit te geven. Die les heeft Zalm onder paars wel geleerd. Maar de fracties hebben ook een punt. Ze hadden in september de burgers los van de algemene ontwikkeling van de koopkracht een tegemoetkoming beloofd bij een hoger dan verwachte energierekening. Die belofte kan dan niet zomaar worden verbroken. De ruzie is ook best op te lossen. De compensatie komt er en het geld wordt gevonden door op andere, minder nodige uitgaven te bezuinigen. Dat die te vinden zijn, behoeft geen betoog.(hoofdredactioneel commentaar De Telegraaf)

Politiek-realistisch gesproken, zonder waardeoordeel, kan een maatschappij zich een groot proletariaat veroorloven zolang het zich niet collectief van zijn eigen toestand bewust is. Daaraan komt nu een einde. Het eerste grote bewijs daarvan wordt gevormd door de nationale rellen in Frankrijk, de spontane opstand tegen het blik van de bourgeoisie, het symbool van de gevestigde orde. (...) Nederland is nu al sinds een jaar of vijf een labiel land. Stellen we ons eens voor wat er zou gebeuren als in de Randstad om te beginnen een paar duizend auto's in brand werden gestoken. Daar begin je met EUR 35 per huishouden niets tegen.(H.J.A. Hofland in NRC Handelsblad)

Oud-minister van Milieu en voorzitter van Milieu Centraal Ed Nijpels heeft een oplossing voor de ruzie tussen kabinet en Kamer over de koopkracht. In plaats van elk huishouden EUR 35 terug te geven (zoals een meerderheid van de Kamer onder aanvoering van CDA-fractievoorzitter Verhagen wil, en het kabinet per se niet wil) doet de politiek er beter aan iedereen vijf spaarlampen kado te doen. De waarde daarvan is ook EUR 35, maar het levert ook nog eens een mooie energiebesparing van EUR 40 per jaar op, aldus Nijpels woensdag.(ANP Nieuws)

Met een beetje geluk krijgen sommigen van u niet alleen EUR 35 vanwege storingen aan elektra of stadsverwarming. Er komt misschien ook nog eens EUR 35 als verlaat presentje van Gerrit Zalm bij. Op zo'n manier zit u er deze winter warmpjes bij, zeker als u ook nog eens uitzicht hebt op stijging van koopkracht. Maar als Zalm dwars blijft liggen, loopt u uiteraard de helft van het geld al mis. Politieke vuurtjes worden immers nooit zo hoog opgestookt dat je er als volk wat aan hebt. Eigenlijk zijn zulke voorspelbare parlementaire discussies enorme energieverslinders.(columnist Merlijn in BN/Stem)

Copyright©, Energeia, 2005

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Greenchoice hoogst gewaardeerde leverancier en energieprijzen belangrijkste reden voor overstap
Onderzoeksbureau Ecofys heeft in opdracht van Energieprijzen.nl een onderzoek gedaan naar de vrije energiemarkt. Hierin kreeg Greenchoice als leverancier de beste waardering van de respondenten. Het r...
Nuon grootste adverteerder Nederlandse energiesector
Nuon is ook dit jaar weer de grootste besteder van reclamegelden in de Nederlandse energiesector. Het bedrijf gaf in de eerste tien maanden van 2005 bruto ruim EUR 11,4 mln uit aan media; circa 60% me...
Ombudsman waarschuwt voor energiecolporteurs
Stichting De Ombudsman waarschuwt consumenten vandaag voor colporteurs die energiecontracten willen verkopen. De juridische organisatie vindt het colporteren met energiecontracten "uit den boze&q...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam