Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Electrabel knutselt aan prijsvergelijker na kritiek Vastelastenbond

Woensdag 14 september 2011 10:16Margot Boesveld

 

AMSTERDAM (Energeia) - De website vergelijkenergie.nl was vrijdagmiddag uit de lucht. Dat had alles te maken met het feit dat de Vastelastenbond die ochtend van leer was getrokken tegen de site, die "bewust misleidende informatie" zou geven met als enige doel het binnenbrengen van klanten bij initiatiefnemer Electrabel. "En dat is volgens de toezichthouder ten strengste verboden", waarschuwde de Vastelastenbond. Na een middag klussen aan de site prijkte het Electrabel-logo plots op de homepage en kwam Electrabel niet altijd als meest aantrekkelijke leverancier uit de bus. - 12 september 2011

Dat was tot vrijdag wel zo, stelt woordvoerder Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deze maandag tegenover Energeia. De bond, die handelt namens het belang van consumenten, hield vergelijkenergie.nl in de gaten en constateerde: Electrabel komt er consequent als beste uit. In een perscommuniqué van vrijdag schreef de bond: "Wat blijkt na onderzoek: deze objectief ogende vergelijkingssite is een initiatief van Electrabel zelf.

Wolfert is blij te zien dat het logo van Electrabel nu op de website staat. En dat hij in de vergelijkingsmodule plots ook andere leveranciers bovenaan ziet staan. "Dit ziet er nu wel objectief uit, moet ik eerlijk zeggen." De zegsman spreekt van een aardige verbetering, maar hij blijft de site "heel beperkt" vinden. "Er wordt alleen vergeleken op 3-jaarscontracten en je kunt als consument helemaal niet aangeven wat je verbruik gemiddeld is. De uitkomst geeft daarom geen goed beeld, want vastrechttarieven van leveranciers verschillen en dan is het relevant of je veel of weinig energie verbruikt."

Electrabel-woordvoerder Gerda Wijers liet weten dat de leverancier niet vindt dat het iets fout heeft gedaan met de site. Zij omschrijft de vergelijker als "objectief en verifieerbaar". Volgens haar is Electrabel weliswaar initiatiefnemer van de site, maar is de uitvoering in handen bij de "onafhankelijke partij" Visual Media, een IT-bedrijf dat websites bouwt. "Wij werken samen en het klopt dat wij van de site leads afnemen [ingangen naar nieuwe klanten, red.]."

Wijers ontkent dat de website zo stond ingesteld dat die per definitie Electrabel aanprijsde. "Wij hebben voor driejaarscontracten nu eenmaal een scherpe propositie", geeft zij aan. Zij wijst er ook op dat de naam Electrabel al op de site vermeld stond (onderaan in kleine letters stond powered by Electrabel). Wijers benadrukt dat Electrabel nooit heeft gepretendeerd geen rol te spelen bij de site. Vast staat in elk geval wel dat er vrijdagmiddag visuele en inhoudelijke aanpassingen zijn gedaan aan de website.

De Energiekamer van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMA) houdt prijsvergelijkers in de gaten en geeft af en toe aan welke site er wel deugt en welke niet. De site energievergelijken.nl werd kreeg eerder al kritiek omdat het in handen is van Greenchoice en de IT-beheerder staat op de loonlijst bij het bedrijf.

Frank Straver

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over