Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energiedata van twee miljoen Nederlandse huishouders gestolen

Dinsdag 13 september 2016 19:52Margot Boesveld

 

De energiedata van twee miljoen Nederlandse huishouders zijn door een medewerker van een energiemaatschappij gestolen uit een centraal register. Dat maken brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie Nederland dinsdag bekend. Het is onduidelijk bij welke leverancier de dief werkte, maar inmiddels zou de medewerker niet meer bij het bedrijf actief zijn.

De getroffen database wordt normaal gesproken gebruikt om gegevens van huishoudens uit te wisselen als zij bijvoorbeeld van energieleverancier overstappen. Het is onduidelijk hoe het mogelijk was om hier op zeer grote schaal gegevens uit op te vragen. Onder de gestolen data bevinden zich onder meer het energieverbruik en de einddatum van de contracten, gekoppeld aan namen en adressen. Telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden zitten niet in de database.

Alle Nederlandse huishoudens met een gas- of energieaansluiting zijn in de database vertegenwoordigd, maar zij zijn niet allemaal door het lek getroffen. 

Data energieleveranciers was niet goed beveiligd

Netbeheer Nederland heeft melding van het lek gegaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). "We hadden al een tijdje zorgen over de beveiliging van deze gegevens", zegt woordvoerder Merel Eilander van de toezichthouder. De AP heeft daarom eerder ook al een waarschuwing gestuurd aan de netbeheerders, en hen gesommeerd om de database beter te beveiligen. Pas na de waarschuwing is de diefstal aan het licht gekomen, maar het is onduidelijk of ook de diefstal zelf pas plaatsvond nadat de AP zijn zorgen had bekendgemaakt.  Als organisaties nalatig zijn in het beschermen van persoonsgegevens kan de toezichthouder na onderzoek een boete opleggen. Volgens Eilander is het nog te vroeg om daarover te spreken en wordt het lek eerst nog uitgebreid onderzocht.

Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich al langer zorgen

De gestolen gegevens zouden kunnen worden misbruikt om huishoudens te benaderen voor een nieuw energiecontract, maar lijken de gegevens verder moeilijk te kunnen worden misbruikt. Daarom wordt ook nog overwogen of het nodig is om gedupeerde klanten persoonlijk op de hoogte te stellen van het lek. Netbeheer Nederland zegt in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens te zullen kijken hoe een toekomstige diefstal kan worden voorkomen. De betrokken energieleverancier zou inmiddels al niet meer bij data kunnen "waar ze geen recht toe heeft". Het is onduidelijk of de gestolen gegevens zijn misbruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens deed al onderzoek naar het systeem, voordat het datalek naar boven kwam. Toen zijn ze gaan monitoren wie er toegang had en is dit lek naar boven gekomen."

Ze benadrukt wel dat de beveiliging heel belangrijk is. "Dit gaat om gegevens van miljoenen Nederlanders. Met de komst van slimme meters is er steeds meer data, je moet er niet aan denken dat dat op straat komt te liggen.

Mogelijk gaat Netbeheer Nederland een kort geding aanspannen om vernietiging van de data te eisen. Het is echter ook goed mogelijk dat de betrokken energieleverancier zelf zo'n zaak start, zegt Boelhouwer.

 

 

Bron: RTL nieuws

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over