Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energieleverancier Electrabel initiatiefnemer van misleidende vergelijkingssite

Vrijdag 09 september 2011 11:06Margot Boesveld

 

Vergelijkingssite Vergelijkenergie.nl zet potentiële afnemers op het verkeerde been Consumenten en bedrijven kunnen op de website vergelijkenergie.nl hun regio, voorkeur en gemiddeld verbruik van gas en/of stroom invullen. Normaal gesproken geeft zo’n vergelijkingssite dan een objectief advies. De Vastelastenbond ontdekte echter dat bij Vergelijkenergie.nl Electrabel altijd als beste leverancier uit de bus komt. Wat blijkt na onderzoek: deze objectief ogende vergelijkingssite is een initiatief van Electrabel zelf. Deze energieleverancier geeft daarmee bewust misleidende informatie. En dat is volgens de toezichthouder ten strengste verboden.

Vanuit commercieel oogpunt is er niks mis mee als een energieleverancier zichzelf aanbeveelt in advertenties en commercials. Het wordt een ander verhaal als dit advies standaard het resultaat is van een website die de tarieven en voorwaarden van energieleveranciers vergelijkt. Aan zo’n subjectief advies hangt een luchtje van ‘Wij van Electrabel adviseren Electrabel’.

Misleidende communicatie ‘Als belangenvereniging vinden we dat consumenten en bedrijven recht hebben op een eerlijk advies als ze een vergelijkingssite raadplegen’, stelt Dennis van Druten van de Vastelastenbond. “Focussen op één of twee aanbieders is geen probleem, maar kom daar in je communicatie dan eerlijk voor uit. Wie de website nu bezoekt, denkt in eerste instantie dat hij een eerlijk advies krijgt. Aan de rechterkant op de homepage zijn immers de logo’s van de grootste energieleveranciers afgebeeld. Dat wekt niet alleen vertrouwen, dat schept ook verwachtingen.”

Nietsvermoedende consumenten Het geschapen verwachtingspatroon op de website energievergelijken.nl komt niet zomaar uit de lucht vallen. De site behoort ook tot de 17 best presterende organisaties volgens de Web Performance Scan. Deze scan is het resultaat van een onderzoek dat het onafhankelijk onderzoeksbureau WUA! in de maand mei 2011 uitvoerde. “Consumenten en bedrijven gebruiken de websites uit deze lijst in hun oriëntatie naar de beste energieleverancier”, vervolgt Dennis van Druten. “Ze komen op de site Vergelijkenergie.nl terecht, vullen hun voorkeuren in en krijgen vervolgens nietsvermoedend het advies om voor Electrabel te kiezen. Dat is pure misleiding.”

Op de vingers getikt De Vastelastenbond is niet de enige partij die in het geweer komt tegen de misleidende informatie die Electrabel via de site Vergelijkenergie.nl geeft. Uit onderzoek van de mededingingsautoriteit NMa blijkt dat meer vergelijkingssites minder onafhankelijk zijn dan ze zich voordoen. “Eerder dit jaar zijn de websites Allesoverbesparen.nl en Besparen-kan.nl om dezelfde reden op de vingers getikt”, benadrukt Dennis van Druten. “Dat is een goede zaak, want consumenten en bedrijven hebben recht op een onafhankelijk advies.” Voor eerlijk advies zijn er betrouwbare energievergelijkers zoals www.energieleveranciers.nl of www.easyswitch.nl.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over