Energieprijzen zijn onduidelijk weergegeven voor consument
Vrijdag 29 augustus 2014 13:42:03
ACM komt in actie naar aanleiding van berichtgeving van de Vastelastenbond over de onduidelijke weergave op website van veel energieleveranciers. 
De concurrentie tussen energiebedrijven wordt bemoeilijkt door onduidelijkheid over stroomprijzen. Consumenten blijven hierdoor onwetend bij dure energiebedrijven zitten. "Het moet wezenlijk anders dan nu het geval is'', vindt de organisatie. De ACM denkt dat de onduidelijkheden de reden zijn dat niet veel Nederlanders overstappen van energieleverancier.
De groothandelprijzen van elektriciteit zijn de afgelopen tijd fors gedaald in Nederland, maar consumenten kunnen er soms niet achter komen of dit ook wordt doorberekend in de prijs die zij betalen.

Termen

Een woordvoerder van ACM zegt dat energiebedrijven bijvoorbeeld verschillende termen voor dezelfde dingen gebruiken. "Hoe moet ik dat als gewone consument nou weten?", vraagt hij zich af.
ACM wil nieuwe regels en afspraken maken, zodat de consumenten het aanbod van hun leverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Er worden hierover gesprekken gevoerd met energiebedrijven. De woordvoerder denkt dat de gesprekken "op korte termijn" afgerond zijn.

Kortingen

Volgens Oxxio, dochterbedrijf van Eneco, zou het openbaar maken van de opbouw van het stroomtarief tegen richtlijnen van de ACM ingaan. Essent en Nuon zijn hier wel open over.
Ook het stunten met energieprijzen zorgt voor extra onduidelijkheid. Soms worden lage stroomprijzen gecombineerd met hoge vastrechtkosten.

Vergelijkingssites

Energie-Nederland, belangenbehartiger van vrijwel alle energiebedrijven in Nederland, stelt in een reactie dat er al verschillende vergelijkingssites bestaan die consumenten kunnen gebruiken als zij willen overstappen. Energiebedrijven werken er niettemin aan om de transparantie over hun prijzen verder te verbeteren.
Sommige onduidelijkheden zijn wel lastig weg te werken, laat een woordvoerder van Energie-Nederland weten. Dat de opbouw van de energietarieven zo complex is komt ook doordat er in Nederland bijvoorbeeld meerdere netbeheerderstarieven bestaan. Ook zijn er verschillende regels die het berekenen van de stroomprijs extra ingewikkeld maken.
 
Bron: http://www.nu.nl/geldzaken/3850874/energieprijzen-onduidelijk-consumenten.html
Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Lage tarieven, hoge vastrechtkosten
Energiebedrijven proberen nieuwe klanten vaak met lage tarieven te werven. Waar consumenten in veel gevallen niet opletten, is dat deze bedrijven vaak hoge vastrechtkosten in rekening brengen. ...
Populariteit zonnepanelen stijgt vanwege halvering prijs
Tien procent van de huishoudens in Nederland is van plan om het komende jaar zonnepanelen te kopen. De intentie tot aanschaffen is bij eigenwoningbezitters groter (14 procent) dan bij huurders (4 p...
PERSBERICHT: Energieverbruik komend weekend naar dieptepunt
Het energieverbruik in Nederland zal aankomend weekend een dieptepunt bereiken. Het WK voetbal, de opening van de Tour de France en het warme weer zorgen komend weekend voor dit dieptepunt in het s...