Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energierekening in 2016: 100 euro lager

Donderdag 01 september 2016 12:11Margot Boesveld

 

Een gemiddeld huishouden is dit jaar bijna € 100 minder kwijt aan energie. Toch betalen consumenten nog relatief veel aan energiebelastingen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tarieven van juli. Dit jaar betaalt een huishouden bij normaal gebruik zo'n € 1.670 voor energie. Vooral elektriciteit is goedkoper: de kosten voor levering namen met gemiddeld € 31 af, de belasting erop daalde met gemiddeld € 67. 

Hoge energiebelastingen

Gas werd nauwelijks duurder, maar dat geldt niet voor de belasting erop. Volgens het CBS betaalt een doorsnee huishouden jaarlijks € 2 meer aan heffingen op gas. Een gemiddelde energierekening bestaat nu voor 44 % uit belastingen. Dat is 4 % meer dan vorig jaar, zo berekende het CBS. Nederlandse huishoudens betalen relatief veel voor allerlei milieuheffingen op energie. De overheid hoopt hiermee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken.

Huishoudens zijn goed voor ongeveer een vijfde van de uitstoot. Toch brengen zij meer dan de helft van de inkomsten uit energiebelastingen op. Dat komt mede doordat de tarieven voor kleinverbruikers veel hoger liggen dan die voor industriële grootverbruikers die verantwoordelijk zijn voor 80 % van de uitstoot. Desondanks betaalt de industrie nog niet eens de helft van alle energiebelastingen.  

In juli zijn nieuwe energietarieven bekend geworden. De levering van elektriciteit werd 31 euro goedkoper. Door een flinke verlaging van de energiebelasting in januari van dit jaar betalen huishoudens gemiddeld ook 67 euro minder aan belasting op elektriciteit. Voor gas is de belasting juist gestegen.

Belasting op gas omhoog, leveringstarieven omlaag

De prijs voor gas is vergeleken met vorig jaar nauwelijks veranderd, maar de prijzen voor de componenten waaruit de rekening is samengesteld zijn wel gewijzigd. Net als bij elektriciteit wordt naast de belasting zowel betaald voor de levering als voor transport. De energiebelasting op gas is per januari 2016 sterk verhoogd. Daar staat tegenover dat gas wordt geleverd tegen een flink lagere prijs. Ook het transport is iets goedkoper geworden. Per saldo komt het standaardverbruik van een huishouden voor gas 2 euro per jaar duurder uit.

Energieprijzen in 10 jaar tijd iets gestegen

De prijzen voor energie zijn in 10 jaar tijd gemiddeld 2,4 procent gestegen. Daarbij ontwikkelden de prijzen van gas en elektriciteit zich verschillend. De gasprijs nam toe met 18 procent, evenveel als de algemene prijsstijging in deze periode. Elektriciteit werd 19 procent goedkoper.

 

 

Bron: CBS: publicatie augustus 2016

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over