Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energiesector moet fiscus terugbetalen

Woensdag 22 oktober 2008 19:10Margot Boesveld

 

Rotterdam, 22 okt. Nederlandse energiebedrijven, waaronder Essent, Eneco en Nuon, hebben 280 miljoen euro belastingvoordeel genoten voor groene stroom die niet groen was. Zij moeten de fiscus terugbetalen.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De Belastingdienst bevestigt dat „een handvol” energiebedrijven tussen 1999 en 2004 samen 280 miljoen euro te weinig ecotaks heeft afgedragen. Voor dit bedrag heeft de fiscus een naheffing opgelegd, verhoogd met boetes en heffingsrente. Het totaal te betalen bedrag komt daarmee op zo’n 400 miljoen euro, blijkt uit berekeningen van NRC Handelsblad.

Samen claimden de energiebedrijven tussen 1999 en 2004 1,3 miljard euro aan belastingvrijstellingen omdat ze groene stroom geleverd hadden. Daarvan blijkt eenvijfde (280 miljoen euro) onterecht. De onregelmatigheden kwamen aan het licht bij de afwikkeling van de – inmiddels afgeschafte – fiscale stimuleringsregeling voor duurzame energie. Voor groene stroom kregen gebruikers en producenten geheel of gedeeltelijke vrijstelling van de Regulerende Energiebelasting (REB). De verrekening liep via energiebedrijven.

Om aan te tonen dat de stroom opgewekt was door bijvoorbeeld water, wind of zon moesten de energiebedrijven ‘groencertificaten’ hebben. De Belastingdienst ontdekte dat bedrijven ruim 20 procent meer ‘groene stroom’ verkochten dan ze op grond van het aantal certificaten hadden geproduceerd of ingekocht. Energiebedrijven konden „niet altijd aannemelijk” maken „dat de geleverde elektriciteit duurzaam werd geproduceerd”, aldus de Belastingdienst. Bedrijven bleken volgens de fiscus ook een deel van de belastingvrijstelling, die bedoeld was voor de groenestroomproducenten, te hebben gehouden. Ook hadden bedrijven minder groenestroomklanten dan ze meldden.

Eneco meldt dat er „na de controle door de Belastingdienst ter finale afhandeling met deze dienst afspraken gemaakt zijn”. Volgens Nuon heeft de wet „destijds geleid tot verschillen in interpretatie”. Nuon heeft alsnog 106 miljoen euro betaald. Essent 10 miljoen euro.

Bron: NRC handelsblad

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over