Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energieverspilling: oververhit wassen

Donderdag 23 februari 2017 16:57Margot Boesveld

 

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 mensen niet de eco stand op de wasmachine gebruiken. De eco-knop blijkt de grote onbekende onder de ondervraagden. Centraal Milieu deed onderzoek onder 1.068 respondenten. Bij gewone katoenwasjes (40 graden) gebruikt bijna de helft de eco-knop niet, een derde heeft er wél aan gedacht. De rest wast al op een lagere temperatuur dan 40 graden, en is daarom al energiezuinig bezig. 

Zuinige machine gekocht voor het milieu

Bijna de helft van de mensen kocht een zuinige wasmachine omdat dit beter is voor het milieu en 55 procent vanwege de kostenbesparing. Zonder goed gebruik van de eco-knop blijft zowel het milieuvoordeel als de kostenbesparing achterwegen.

Energielabel op wasmachine

Het energielabel op wasmachines is gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Zonder de eco-stand verbruikt de machine gemiddeld 40 procent meer energie dan op het label staat. Daarmee wordt een A++wasmachine in de praktijk een B-label. Van de mensen met een zuinige wasmachine weet slechts een kwart dat het eco-programma de basis is voor het toekennen van het energielabel.

Zuinige machines draaien overuren

Mensen die de eco-knop niet gebruiken doen dat om twee redenen. De ene helft denkt dat deze niet zuinig is, omdat de machine langer staat te draaien. Een andere veel voorkomende misvatting bij niet-gebruikers is dat de was minder goed schoon wordt met de eco-knop. Een zuinig eco-programma heeft een iets lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt dan met minder energie toch schoon. De lange duur gebruikt dus niet meer energie.

Tips voor energiezuinig wassen

  • - Gebruik de eco-stand bij wassen (bij nieuwere machines)
  • - Draai òp 30 graden of lager als was niet heel vies is
  • - De waslijn wint het van de droger
  • - Was met een goedgevulde trommel, dan verbruikt u per kilo wasgoed minder energie
  • - Gebruik minder wasmiddel, dat wast vaak net zo schoon
  • - Repareren is meestal zuiniger dan een nieuwe kopen.  
  • - Kies bij aankoop voor energielabel A+++ en kijk ook naar het jaarverbruik in kWh.
  • - Centrifugeer op de hoogste stand als je de was daarna in de droger doet.
  • - Kies een machine met een capaciteit (trommelinhoud) die past bij uw huishouden. (ca. 6kg – 7 kg volstaat meestal)

Soms is wassen op 60 graden wel verstandig. Bijvoorbeeld als u vaatdoekjes wast of als uw baby een darminfectie heeft. Gebruik dan voor een hygiënisch goed resultaat een waspoeder voor de witte was, daar zit bleekmiddel in. Ook voor de reiniging van de wasmachine is het goed om af en toe een 'heet' wasje te draaien.

 

 

 

Bron: Onderzoek Milieu Centraal januari 2017

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over