“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Essent sluit Limburgs probleemgezin niet meer af; Delta sluit convenant

Vrijdag 06 juli 2007 13:09Margot Boesveld

 

Essent gaat probleemgezinnen met forse betalingsachterstanden in verschillende Limburgse gemeenten in principe niet meer afsluiten. Daarmee is Essent naar eigen zeggen het eerste energiebedrijf in Nederland. Essent praat hierover met de gemeenten Roermond, Nederweert en Sittard-Geleen, na een geslaagd experiment in Venlo. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.Andere Limburgse gemeenten schuiven waarschijnlijk snel aan bij het overleg met Essent. Afsluiten verergert de problemen van dergelijke gezinnen, aldus de woordvoerder van Essent. Het bedrijf meldt ernstige betalingsachterstanden aan de gemeenten, die dit kortsluiten met onder meer Bureau Jeugdzorg en maatschappelijk werk. De achterstallige energienota wordt niet verscheurd, maar via de gezinscoach en schuldsanering wordt een oplossing gezocht."Wat wij nu in Limburg doen, is nog nooit vertoond in Nederland", zegt de woordvoerder van Essent. In Venlo kon tijdens een proef vorig jaar worden voorkomen dat 25 gezinnen met talloze problemen werden afgesloten van gas en stroom.Het idee om afsluiting te voorkomen ontstond in juli 2002 na een brand in een woning op de Jupiterstraat, waarbij zes kinderen van een probleemgezin om het leven kwamen. Het gezin was afgesloten van gas en elektriciteit. De vader van dat gezin had de brand uit wanhoop aangestoken.De provincie Limburg, gemeenten en hulpverlenende instanties werkten sindsdien aan plannen om afsluiting te voorkomen. Willen eenmaal afgesloten gezinnen opnieuw gas en elektriciteit, dan moeten ze eerst EUR 500 aansluitkosten betalen, en dat geld hebben ze niet. Afsluiten maakt de ellende alleen maar groter, erkent nu ook Essent.Essent en de Limburgse (overheids)instanties lopen met het nieuwe beleid vooruit op de maatregelen die minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin vorige week aankondigde in zijn beleidsplan 'Alle kansen voor alle kinderen'. Rouvoet wil voorkomen dat probleemgezinnen van gas, water en elektriciteit worden afgesloten of uit huis worden gezet. Dergelijke maatregelen zorgen er volgens Rouvoet vaak alleen maar voor dat de situatie in het gezin verergert.Ook Delta laat in dit opzicht van zich horen. Het Zeeuwse energiebedrijf is met alle gemeenten in Zeeland een convenant overeengekomen, waarin afspraken worden gemaakt over samenwerking als huishoudens in financiële problemen komen. Klanten van Delta die met structurele betalingsproblemen kampen, kunnen via het energiebedrijf in aanmerking komen voor schuldhulpverlening.Als een klant zich via Delta heeft aangemeld voor schuldhulpverlening, moet hij zich binnen een week ook melden bij zijn gemeente, om de aanvraag officieel in behandeling te laten nemen. Verschillende energiebedrijven hebben al dergelijke overeenkomsten met overheidsinstanties gesloten.Copyright©, Energeia/ANP, 2007

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over