Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Essent van duurste naar goedkoopste bedrijf, Nuon duurste van de grootste drie

Vrijdag 01 december 2006 17:25Margot Boesveld

 

Essent is vanaf 1 januari de goedkoopste energieleverancier van de drie grote Nederlandse bedrijven. Dat komt onder meer omdat het bedrijf de variabele stroomtarieven slechts met 2,7% verhoogt. Nuon verhoogt die met 28%, zo werd vorige week bekend. Een klant is in 2007 bij Nuon in totaal 5% duurder uit dan bij Essent voor dezelfde hoeveelheid gas en elektriciteit.De variabele stroomprijs bedraagt bij Essent, voor iemand met een enkele meter, 8,96 cent per kWh, tegen 10,23 cent bij Nuon. Daar komt bij dat bij Essent het vastrecht met EUR 1,49 per maand een stuk lager ligt dan bij Nuon (EUR 1,99). Bij Eneco ligt het variabele leveringstarief met 9,7 cent per kWh tussen die van de andere twee in, en het vastrecht is net als bij Nuon EUR 1,99 per maand. Alle bedragen zijn inclusief BTW.In totaal betaalt een klant van Essent met een verbruik van 3.500 kWh EUR 331 aan leveringskosten voor stroom. De stroomrekening van een Nuon-klant bedraagt op jaarbasis EUR 382 en die van een klant van Eneco EUR 363 per maand. Bij het vaststellen van de nieuwe tarieven heeft Essent rekening gehouden met de wens van de provincies en gemeentes met aandelen in Essent om de tariefsverhoging voor de klanten beperkt te houden, zo zegt een woordvoerder.Bij gas zijn de verschillen minder groot. Een klant met een verbruik van 1.800 kubieke meter per jaar betaalt bij Nuon EUR 790 per jaar, bij Eneco 794 per jaar en bij Essent EUR 783 per jaar. Ook hier is Essent dus de goedkoopste. Het bedrijf heeft zowel het laagste variabele gastarief, hoewel het dus niet veel scheelt, als ook een vastrecht dat met EUR 1,49 lager ligt dan bij de andere twee bedrijven (1,99).In totaal bedraagt de energierekening bij Essent EUR 1.115 per jaar, bij Nuon EUR 1.172 per jaar en bij Eneco EUR 1.158 per jaar. Bij Essent is de rekening 7% hoger dan dit jaar (de tweede helft), bij Nuon 15% en bij Eneco 18%. Daarbij moet aangetekend worden dat Eneco de tarieven per 1 juli 2006 niet verhoogd heeft en dat de vergelijking bij Eneco dus een vergelijking is met de tarieven vanaf 1 januari 2006.Nuon en Eneco proberen de verhoging van de energienota voor volgend jaar minder erg te laten lijken door de 'afschaffing van de Mep' mee te nemen in de vergelijking. Ze tellen het Mep-bedrag van EUR 52 bij energiekosten van 2006 en laten het bedrag weg bij de kosten van 2007. Opmerkelijk dat de bedrijven op die manier een belastingverlaging door de overheid naar zich toe trekken, terwijl ze wel altijd als eerste naar hoge belastingen wijzen als er kritiek komt op de hoge tarieven.Daarnaast is het zo dat de Mep-belasting feitelijk ook in 2006 al afgeschaft was. Want energie-afnemers hebben enkele weken geleden het bedrag van EUR 52 als compensatie op hun rekening gestort gekregen.Copyright©, Energeia, 2006

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

KE Tijdens

Goeiemorgen,
ik wil graag 3-fasen [krachtstroom] aansluiting in huis.
Kan dat?
adres : Mooiland 14 , 9734 BS Groningen.

mvg
Koert Tijdens

Zondag 14 oktober 2007 13:07

Plaats een reactie

Lees meer over